Jídla z ryb
Pstruh po tatransku
4 - 5 menších pstruhů, 150 g slaniny, 1 cibule, 100 g žampiónů, 2 - 3 rajčata, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, sůl, petrželová nať
Vykuchané pstruhy opláchneme ve vlažné vodě, osolíme a obalíme v mouce promíchané s paprikou. Slaninu rozkrájíme, rozehřejeme a rozškvaříme. Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na rozehřáté slanině a do takto připraveného základu vložíme obalené ryby a ze všech stran opečeme. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme k rybě. Pečeme společně doměkka.
Při podávání přeléváme pstruha směsí žampiónů se slaninou a cibulí a zdobíme půlkou oloupaného rajčete. Vše posypeme drobně sekanou petrželovou natí. Jako přílohu k rybě podáváme vařené brambory s plátkem citrónu.
Pstruh po tatransku
4 - 5 menších pstruhů, 150 g slaniny, 1 cibule, 100 g žampiónů, 2 - 3 rajčata, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky, sůl, petrželová nať
Vykuchané pstruhy opláchneme ve vlažné vodě, osolíme a obalíme v mouce promíchané s paprikou. Slaninu rozkrájíme, rozehřejeme a rozškvaříme. Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na rozehřáté slanině a do takto připraveného základu vložíme obalené ryby a ze všech stran opečeme. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme k rybě. Pečeme společně doměkka.
Při podávání přeléváme pstruha směsí žampiónů se slaninou a cibulí a zdobíme půlkou oloupaného rajčete. Vše posypeme drobně sekanou petrželovou natí. Jako přílohu k rybě podáváme vařené brambory s plátkem citrónu.
Pečený candát podle baštýře
4 - 5 porcí candáta, 1 lžíce másla, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké mleté papriky, strouhaný sýr, pepř, sůl
Z oškrábaného, vykuchaného a opláchnutého candáta nakrájíme na porce, osušíme utěrkou, osolíme, opepříme a mírně posypeme mletou paprikou. Jednotlivé připravené porce obalíme po jedné straně v hladké mouce a pečeme na oleji po obou stranách. Nakonec naskládáme na pekáček. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a krátce podusíme na másle a navršíme na porce candáta, pak položíme na každou porci 2 plátky oloupaného rajčete a posypeme strouhaným sýrem. Takto upravené porce dáme do trouby krátce zapéci. Sýr nesmí být zbarvený, jen rozpuštěný. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a plátek citrónu.
Pečený kapr Petra Voka
4 - 5 porcí kapra, 5 lžic oleje, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 5 žampiónů, 2 sterilované papriky, půl citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce šlehané smetany
Kapra vykucháme, zbavíme šupin, podélným řezem rozdělíme na dvě půlky a vykostíme. Půlky opláchneme ve vlažné vodě a osušíme utěrkou. Z masa nakrájíme porce, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Takto připravené porce kapra opeceme na oleji po obou stranách dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme oloupanou a nadrobno pokrájenou cibulku a očištěné na plátky nakrájené žampióny, podusíme, přidáme ušlehanou smetanu, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme. Šťávu zjemníme máslem, vložíme do ní porce kapra a společně dodusíme.
Při podávání přeléváme kapra smetanovou omáčkou a zdobíme plátky kapie. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Kapr v černé omáčce (4-5 porcí)
1 kapr, 3 lžíce kořenové zeleniny, 1 cibulka, 1 citrón, po 1 lžíci cukru, hladké mouky, švestkových povidel, strouhaného perníku, rozinek, mandlí a octa, sklenka červeného vína, 10 sušených švestek, 6 lžic oleje, divoké koření, sůl
Kapra vykucháme, zbavíme šupin a hlavy a podélným řezem za hřbetní kostí rozpůlíme. opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme na porce, které dáme do slané vody a vaříme přibližně 10 minut. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme na plátky a společně s cukrem osmahneme na poloviční dávce oleje dohněda a zalijeme vývarem z kapra. Pak přidáme na plátky krájený citrón, švestková povidla, divoké koření ocet a strouhaný perník.
Omáčku zahustíme jíškou připravenou ze zbylého oleje a hladké mouky, dobře rozšleháme, dolijeme zbytek vývaru a vaříme asi 1 hodinu. Provařenou omáčku přecedíme zpět na kapra, přidáme trochu červeného vína, dosolíme a dochutíme cukrem. Jako vložku přidáme předem namočené rozinky, sušené švestky a oloupané spařené mandle.Omáčku s rybou krátce podusíme. Podáváme s knedlíkem.
Zamagurská ryba
1 menší kapr nebo štika, 2 paprikové lusky, 0,2 l smetany, 500 g vařených brambor, 1 cibule, 4 stroužky česneku, pepř, sůl, olej
Rybu vykucháme, zbavíme hlavy a šupin, podélným řezem u hřbetní kosti rozdělíme na 2 poloviny, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na porce. Rybu osolíme, opepříme, potřeme, potřeme utřeným česnekem, opečeme po obou stranách v rozehřátém oleji a přendáme do ohnivzdorné zapékací misky. Do oleje po opečených rybách přidáme oloupanou a na plátky krájenou cibuli, pokrájené paprikové lusky a osmahneme. Směs navršíme do zapékací misky na ryby, zalijeme smetanou a vložíme do trouby zapéci.
Podáváme v zapékací misce s plátkem citrónu bez přílohy.
Kapr bez kostí
dovoluji si zaslat Vám jeden svůj recept, možná trochu netradiční.
Hlavním kořením je totiž čas.
Tedy:
Porce kapra osmahneme na tuku, aby se maso "uzavřelo". Přidáme libovolnou zeleninu (papriku, rajčata, celer), koření, (šalvěj, tymián, kerblík), podlijeme sklenkou bílého vína, a přikryjeme pekáčkem. Necháme v troubě táhnout 10 hodin - ano slyšíte dobře.
Po vyjmutí z trouby přijde překvapení ten kapr ... nemá kosti.
Dobrou chuť.
Mirka