Benedikt lékařský
Benedikt lékařský, Benedikt čubet
Cnicus benedictus L.
Lidové názvy:
Čubet lékařský, hořký bodlák, zaječí oko, krasovlásek, ostropes.
Výskyt:
Ve Středomoří a v Orientě. U nás se pěstuje v zahradách.
Popis:
Benedikt je jednoletá až dvouletá bylina, dosahující do výšky 30 až 50 cm. Lodyha je větevnatá, hustě chlupatá. Listy jsou podlouhle kopinaté, peřenolaločné až peřenoklanné s okrajem bodlinatě zubatým. Lodyžní listy jsou postupně výše širší, vejčité až srdčité, objímavé, na okraji také zubaté, pavučinatě vlnaté. Jsou žláznaté a mají na rubu silně vyniklou nervaturu. Žluté květy jsou na okraji úboru drobné, jalové (bez tyčinek a pestíku), uvnitř obojaké. Listeny střechovitých zákrovů vybíhají ve hřebenitě větvené trny. Z podkvětých semeníků dozrávají chmýřité nažky podél rýhované.
Sbíraná část:
Nať (Herba cardui benedicti).
Sbíráme:
Nať sbíráme v době květu, v červnu až v červenci.
Sběr:
Za slunečného a suchého počasí seřezáváme nať asi 5 cm zad zemí těsně před úplným rozkvětem. Jelikož se jedná o bodlinatou rostlinu, používáme raději při jejím sběru rukavice. Sušíme jej ve stínu, nebo při umělé teplotě do 60 °C. Přesušená droga se snadno drolí, vlhne a plesniví. Nať chutná pronikavě hořce a je bez zápachu.
Účinné látky:
Žluté krystalické hořčiny knicinu (centautinu), terpenoidy hlavně seskviterpen knicin kyselinu jablečnou vázanou na kalcium a magnesium, steroidy, prchavé silice, glykosid centaurin, glukosu, fruktosu, třísloviny, lignany, polyacetyleny, pryskyřici a hodně slizu.
Použití:
- zvyšuje tvorbu
- a vylučování žluči (choleretika) ze žlučníku žlučovodem do dvanáctníku (cholagoga),
- upravuje činnost žaludku
- a podporuje trávení (stomachika)
Čaj (nálev):
se užívá jako prostředek celkově posilující, při
- brucelóze (Bangova nemoc),
- vlnivá horečka - nemoc zvířat přenosná na člověka),
- pásovém oparu,
- špatném trávení,
- nadýmání,
- dávení,
- průjmu,
- onemocnění jater,
- onemocnění žlučníku,
- slabosti
- nespavosti.
- dně,
- vodnatelnosti,
- bělotoku,
- bledničce,
- krtičnatosti,
- zimnici,
- zánětu dásní.
Zevně slouží k vymývání
- ran,
- vředů
- a při rakovině (např. kůže).
Tiší neuralgické bolesti.
Benediktový odvar s vínem:
Odvar teplý s vínem: se užívá proti
- mrtvici,
- zašlemování žaludku
- a při chorobách jaterních.
- Jednu čajovou lžičku benediktu na ½ litru vína a povaříme tak dlouho, dokud nezůstane vína v nádobě ¼ litru.
Kořen
- se žvýká
- při zápachu z úst
- a při zánětu dásní.
Tinktura
- se používá jako nálev.
Posilující čaj:
připravíme si směs z jednoho dílu natě benediktu, jednoho dílu listu ostružiníku, jednoho dílu nati meduňky a jednoho dílu listu máty peprné. Pijeme vlažný před spaním.
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.