Česnek

Česnek

 

 

Česnek má příznivý vliv na lymfu a pomáhá při vylučování odpadových látek z těla. Může zvýšit tělesný pach tak dlouho, až se odpad v dostatečné míře odstraní. Je čisticím prostředkem pro sliznice, hlavně pro plíce, vedlejší dutiny nosní, nos a hrtan. Z tohoto důvodu je cenným prostředkem při potížích dýchacích cest, astmatu atd.

Přestože česnek někdy dráždí ledviny, je užitečný při vylučování moče. Dále je dobrým čisticím prostředkem pro krev, a tím nápomocným při vysokém krevním tlaku. Povzbuzuje peristaltiku střev a tvorbu trávících šťáv.

Pach česneku se obyčejně nehodnotí jako parfém. Můžeme ho zmírnit nebo vyrovnat syrovou petrželí, mátou či bylinami podobného druhu; jíme je současně nebo bezprostředně po česneku.

Česnek obsahuje 65% vody. Dobrých výsledků dosáhneme, jestliže ho přidáváme syrový, jemně posekaný a v malém množství do salátů.

 

Česnek – malý zázrak s velkou silou

Česnek pod drobnohledem: více než jen koření

Jen málokterá rostlina vyvolává tolik emocí jako česnek. Pro jedny je posvátný, pro jiné obtížný, ale ani ti, kdo se mu obloukem vyhýbají, nemohou popřít jeho ohromující léčivý potenciál. Není to totiž jen aromatická hlíza, kterou házíme do česnečky. Je to živoucí elixír čistoty, přírodní antibiotikum, lymfatický čistič, pomocník krevního tlaku, rozhýbávač střevní peristaltiky a všeobecný stimulátor těla, který – mezi námi – opravdu nepřišel na svět proto, aby voněl jako parfém Chanel No. 5.

Česnek je v syrové podobě doslova biologická bomba. Jeho vůně (či zápach, chcete-li) není jen kulinářským folklórem, ale známkou přítomnosti silných éterických olejů a sirných sloučenin, které mají schopnost hluboce pronikat do tkání – a čistit je. Tato síla se projevuje obzvlášť výrazně při vylučování odpadních látek lymfatickým systémem. Pokud se vaše tělo rozhodne vyhodit staré toxické zásoby právě díky česneku, nemusíte být zrovna oblíbeným spolucestujícím ve výtahu. Ale nebojte – ten pach má svůj význam. Je to signál, že se něco hýbe. Že se čistí. A že se tělo zbavuje něčeho, co už dávno mělo odejít.

 

Česnek a dýchací cesty: spojenectví s plícemi

V syrové formě má česnek výrazný účinek na sliznice dýchacích cest – od nosu, přes vedlejší nosní dutiny, hrtan, až po samotné plíce. V tom je jeho role naprosto nezastupitelná. Neexistuje mnoho potravin, které by dokázaly tak účinně „vyčesat“ hleny, uvolnit napětí v dutinách a rozptýlit zánětlivý balast. Při potížích s astmatem, zahleněním nebo chronickým kašlem je česnek tichým rytířem, který bojuje bez okázalosti, ale s maximální oddaností.

Někteří lidé česnek zpočátku špatně snášejí – hlavně pokud jsou ledviny přetížené nebo tělo celkově zahlcené. V takovém případě se může stát, že česnek bude působit dráždivě, zejména v močových cestách. To však není důvod ke kapitulaci, spíš k pozornosti. Tělo vysílá signály a je na nás, jak je přečteme. Vždy je možné dávku snížit, kombinovat česnek s jinými bylinami nebo zvolit jemnější formu – třeba rozmělněný v salátu či česnekový olej.

 

Vliv na krev a tlak: přirozený stabilizátor

Jednou z nejpůsobivějších vlastností česneku je jeho účinek na krevní oběh a tlak. Působí jako přirozený čistič cév, zlepšuje jejich elasticitu a snižuje viskozitu krve. Pomáhá při vysokém krevním tlaku a zároveň podporuje krevní oběh bez chemie. Když k tomu přidáme jeho schopnost povzbuzovat činnost střev – tedy rozhýbat tělo doslova od jádra – máme v rukou hotový detoxikační multipack.

Ale pozor – česnek není kouzelník, který za vás všechno vyřeší. Je to spojenec, ne zachránce. Pracuje nejlépe v prostředí, které mu umožní zazářit – tedy v těle, které není přetížené konzervanty, alkoholem a rafinovaným cukrem. Tam, kde je respekt k přírodě a jídlu, tam česnek rozvine svou sílu naplno. A kde chybí – tam jen zvýrazní chaos.

 

Jak zmírnit česnekový dech

Ano, přiznejme si to: česnek voní... výrazně. Ale právě tady přichází ke slovu příroda s dalšími pomocníky. Pokud vás odrazuje česnekový dech, vyzkoušejte čerstvou petržel, mátu, koriandr nebo fenykl. Tyto zelené aromatické bylinky mají schopnost neutralizovat sirné sloučeniny, které se jinak vydechují skrze plíce. Zelené listy zároveň podporují trávení a zklidňují sliznice, takže účinek česneku je ještě vyváženější.

A pro ty, kdo chtějí jít ještě dál: zkuste si z česneku, petržele a trochu citronové šťávy udělat „elixír síly a čerstvého dechu“ – stačí vše rozmixovat, jemně rozředit vodou a vypít. Nejenže si vyčistíte ústa, ale zároveň i celé nitro. Včetně svědomí, pokud jste česnek do teď obcházeli obloukem.

 

Novinky

 

Česnek v syrové kuchyni – jak ho začlenit chytře a v malém množství

Síla v malém soustu

Česnek není třeba jíst po kilech. Naopak – jeho síla spočívá v malém množství, které je koncentrované a přirozeně působí jako jemné dynamo. I čtvrt stroužku česneku, jemně nasekaného a zakomponovaného do salátu, může udělat víc práce než celá sklenice sterilované omáčky, kde po česneku zbyla jen vzpomínka. V syrové stravě česnek posiluje metabolismus, podporuje činnost enzymů a pomáhá neutralizovat škodlivé mikroorganismy.

Při syrovém stravování je česnek také vítaným protizánětlivým prvkem – nejen pro střeva a trávicí trakt, ale i pro klouby, svaly a lymfatický systém. Jeho složení, zejména alicin (vznikající při mechanickém poškození stroužku), má silný antimikrobiální a antimykotický efekt. Alicin nepřežije tepelnou úpravu, a proto je syrový česnek doslova králem mezi antibakteriálními potravinami.

 

Láska ke střevům – trochu pálí, ale leccos srovná

Možná vás někdy napadlo: proč je po česneku takový šrumec v břiše? Odpověď je jednoduchá: česnek povzbuzuje peristaltiku a stimuluje vylučování trávicích šťáv, což je zcela žádoucí proces, obzvlášť při stagnujícím trávení, zácpě nebo nadýmání. Někdy se v prvních dnech může objevit nepohodlí – to ale většinou rychle odezní a vystřídá ho pocit lehkosti, příval energie a lepší trávení.

Česnek vytváří ve střevech prostředí nepříznivé pro kvasinky, plísně a patogenní bakterie, což ocení hlavně lidé s dysbiózou nebo po léčbě antibiotiky. Funguje jako takový domácí „úklidový četař“ – bez milosti vyhání všechno, co tam nemá co dělat.

A co udělat, když se česnek zdá být příliš ostrý? Smíchejte ho s avokádem, okurkou, rajčetem nebo jinou vodnatou a zásaditou zeleninou. Nejenže tím zjemníte chuť, ale zároveň snížíte dráždivost pro citlivé žaludky.

 

Syrové recepty s česnekem – jemně a s citem

Syrová kuchyně s česnekem není o extrémech. Je o harmonii. Zde je pár nápadů, jak si s ním pohrát:

  • Avokádový dip s česnekem a citronem – jemný, krémový, ideální k čerstvé zelenině.

  • Zeleninová raw omáčka – rajče, paprika, česnek, bazalka – mixované do hladké pasty.

  • Česnekovo-mátový dressing na listové saláty – lehký, svěží a zároveň pronikavý.

  • Pasta z vlašských ořechů, olivového oleje a česneku – výtečná jako pomazánka nebo náplň do listů.

 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, pamatujte: česnek je jako parfém – méně je více. A stejně jako parfém, i česnek si najde cestu – i když ho přidáte v mikroskopickém množství, bude cítit. Ale pokud se vám podaří ho zkrotit a usměrnit jeho divokost, získáte neocenitelného přítele pro zdraví, očistu i chuťový zážitek.

 

Jak česnek čistí dýchací cesty a pomáhá plicím vydechnout

Sliznice jako první linie – česnek přichází na pomoc

V moderním světě plném smogu, prachu, výfukových plynů a virů je naše dýchací soustava pod permanentním tlakem. Není divu, že mnozí z nás mívají zanesené dutiny, zahleněné průdušky nebo pocity knedlíku v krku. A právě zde se česnek ukazuje jako mocný čistič, obzvlášť pro horní cesty dýchací.

Síla éterických silic česneku je pronikavá – doslova. Při konzumaci se jeho těkavé látky (jako je allicin) dostávají do krevního oběhu a následně jsou vylučovány mimo jiné i plícemi. To znamená, že česnek nejen prochází tělem, ale doslova ho ventiluje – čistí plíce zevnitř ven. Mnozí lidé pozorují, že po česneku se jim lépe dýchá, spustí se hlen nebo se pročistí dutiny.

 

Pomocník při zahlenění, rýmě i astmatu

Při zahlenění nosohltanu, dutin a plic česnek podporuje uvolnění hlenu, čímž pomáhá tělu zbavit se toho, co už v sobě dávno mít nechce. Jeho pronikavé složky „roztančí“ sliznice a zaktivují pohyb řasinek, které posouvají hlen ven z těla.

Při začínající rýmě, nachlazení nebo škrábání v krku může být česnek nenahraditelný. Nejlépe funguje, když ho přidáte do salátu hned v první den, kdy pocítíte potíže. U citlivějších osob se osvědčuje tzv. „česnekové cuclání“ – malinký kousek syrového česneku vložený mezi tvář a dásně, který se pomalu vstřebává.

A co astmatici? I tady může česnek sehrát pozitivní roli, pokud se používá s rozvahou a v malých dávkách. Pomáhá totiž uvolňovat křeče hladkého svalstva a rozšiřovat dýchací cesty, což přináší úlevu při záchvatech nebo dušnosti.

 

Když tělo voní jako česnek – co s tím?

Ano, česnek má jednu malou „nepříjemnost“ – jeho vůně. Vlastně, pokud to bereme z jiného úhlu: je to spíš známka toho, že tělo opravdu pracuje. Když začnete jíst více česneku, může se stát, že se „rozvoníte“. Ale nebojte – není to navždy. Tento pach je projevem detoxikace – tělo vylučuje těkavé sloučeniny přes kůži a plíce, a to většinou trvá jen několik dní.

Tip: Pokud chcete zmírnit aroma česneku, kombinujte ho s čerstvou mátou, petrželí nebo fenyklem. Pomáhá i citronová šťáva, jablko nebo několik kousků čerstvé mrkve. A hlavně – nezapomínejte pít vodu. Voda je nejlepší katalyzátor pro očistu.

Česnek vám možná způsobí, že se lidé v tramvaji nenápadně odsunou o sedadlo dál, ale zároveň může přivést vaše tělo o notný kus blíž ke zdraví. A to za to rozhodně stojí.

 

Novinky

 

Jak používat česnek chytře, s chutí a bez bolesti

Malé množství – velký účinek

Při česneku platí víc než jinde: méně je někdy více. Stačí opravdu malý kousek – někdy půl stroužku na celý salát – a tělo už si ho všimne. Není třeba jít hned na „česnekovou bombu“, pokud jste na něj citliví. Pravidelnost je důležitější než množství. Lepší je mít česnek na stole třikrát týdně v drobných dávkách, než jednou týdně do sebe nasypat půl paličky a pak tři dny litovat.

A víte co? Ne každý má rád drsnost syrového česneku. Ale! Využít ho můžete i jemnějším způsobem. Když ho jemně utřete s kapkou citronové šťávy nebo pár kapkami lněného oleje a necháte pár minut „odležet“, zjemní se a ztratí svůj ostrý nástup.

.

V salátech a směsích září jako malý král

Česnek miluje společnost. Zejména zelenou – rozumí si s petrželí, rukolou, polníčkem i římským salátem. A úplně zazáří v kombinaci s čerstvou karotkou, červenou řepou nebo čínským zelím. Můžete ho přidat do krémových raw pomazánek ze semínek nebo avokáda, do zálivek s citronem nebo zakápnutý do rajčatového salátu. Stačí jedno jemné přimíchání a celek ožije.

Zvlášť krásně se hodí do jarních a letních očistných receptů – dodá jiskru, povzbudí játra, zlepší trávení. A ne, opravdu není třeba ho rvát do všeho. Někdy stačí jen česnek „přišlehnout“ – lehce přejet nožem, uvolnit vůni a pak vytáhnout. Tělo si ho vezme, i když ho nakonec nesníte.

.

Když česnek nesedí – co místo něj?

Ano, přiznejme si to otevřeně – ne každý si s česnekem sedne do noty. Někomu způsobuje pálení, jinému nadýmání nebo podráždění močových cest. Pokud patříte mezi tyto citlivky, nezoufejte. Příroda má vždy záložní plán.

Zkuste čerstvý zázvor, který má podobně prohřívací účinky. Nebo mletý koriandr, římský kmín či jemně strouhaný křen – ten má obdobnou „čistící“ sílu jako česnek, jen v jiném kabátku. Kurkuma je taky silný bojovník proti zánětům, i když funguje trochu jinak. A kdo by chtěl zachovat česnekový efekt, ale bez pachu? Česnekové klíčky (zelené výhonky) nebo česneková voda jsou jemnější formy, které tělu dodají sílu bez většího zatížení.

.

Kdy česnek raději vynechat?

Při akutním podráždění žaludku, střev nebo ledvin je lepší dát si pauzu. Česnek může být ve velkém množství dráždivý a tělo si s ním ne vždy poradí. Také při některých léčbách nebo velmi oslabeném organismu je třeba opatrnosti. Stejně tak těhotné ženy by s česnekem měly nakládat s rozvahou – není zakázaný, ale každé tělo je jiné a v tomto období je třeba naslouchat víc než kdy jindy.

A co děti? Malé děti obvykle česnek moc nemilují (a ani jejich okolí). Můžete jim ho občas nenápadně přimíchat do zeleninové šťávy nebo pomazánky – ale jen maličko. Děti nejsou zmenšeniny dospělých, jejich tělo reaguje jinak, a česnek je opravdu silná bylinka.

.

Česnek v kuchyni duhové vitality

Česnek je jak koření, tak lék. Jeho síla spočívá ve vyváženosti – když ho používáme s citem, jemností a pravidelností. Dává tělu signál: „Hej, čistíme! Hej, dýcháme! Hej, pojďme se zbavit toho, co už nepotřebujeme.“ A tělo obvykle řekne: „Díky.“

Když česnek necháme rozkvést ve správném receptu, může být součástí cesty k větší vitalitě, radosti i síle. Není to jen ostrý společník do česnečky – ale jemný spojenec, který v syrové stravě má své pevné místo. Tak se nebojte ho pustit ke slovu – ať už v salátu, dresinku, nebo na špičce nože v zeleninové šťávě.

 

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze