Boršč (bezmasý)
Suroviny:
2 středně velké cibule
1 mrkev
celer (stejné množství jako mrkve)
1 středně velká bulva červené řepy
1 rajče
1 menší bílé zelí
3 lžíce hladké mouky
voda
zeleninová kostka - 1 kostka na 1 litr.
3 lžíce oleje
125 ml smetany
Původně jsem myslel, že se jedná o hlavní jídlo, ale byl jsem opraven (nikoli popraven, jak by si asi někteří přáli), že jde o polévku
Postup:
S chutí do toho a ...
Očištěnou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, zelí nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibulku, a po chvíli kořenovou zeleninu, dobře osmahneme. Zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou, zde trochu zastavím. Připomínám, že vody přidáte tolik, jak chcete mít polévku hustou. Samozřejmě, že můžete později zahustit moukou, ale mějte na paměti, že mouka je jed a jedu přidáváme po málu. Přidáme zeleninovou kostku (pokud máme zeleninový vývar tak nemusíme), přivedeme do varu, přidáme zelí a necháme 20 minut dusit. Pokud je polévka moc řídká, tak ji ještě dohustíme moukou rozšlehanou ve vodě (musíme vařit dalších deset minut). No neříkal jsem to před chvilkou, kdybyste mě byli bývali poslouchali, tak jste dali méně vody a teď nemusíte zahušťovat. Na konci doby vaření přidáme smetanu a necháme převalit. Dochutíme kořením dle chuti a pokud je třeba, dosolíme (zeleninové vývary v kostce jsou hodně slané).
Dobrou chuť!!!