Libeček
Libeček
Levisticum officiale Koch.
Patří do čeledi miříkovitých, dá se pěstovat i u nás (bohužel narůstá květ s lodyhou až 2 m). Jako koření se používají převážně listy, které voní po polévkovém koření (kde je také obsažen :-)). Aroma libečku je způsobeno silicí (terpineol), kromě toho obsahuje i vitamíny, enzymy, pryskyřičné látky a organické kyseliny.
Libeček je i léčivá rostlina. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce, jater, je močopudný a mírně žlučopudný. K léčivým účelům se používá i kořene. Používá se čerstvý nebo sušený. Listy se suší nejlépe v červnu.
Čerstvým libečkem kořeníme rajčatový a paprikový salát.
Zde platí stejně jako u všeho koření používat s velkým respektem, je opravdu velmi silný.
Sušený libeček drtíme na prášek a uchováváme v pevně uzavřené nádobce.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
V kuchyni má nepostradatelné místo v dochucování polévek, na jednu polévku nám stačí 2 listy, libeček je velmi aromatický, můžeme ho přidat k vývarům, do bramboračky, do hrachové polévky i do všech zeleninových polévek, do jarních salátů, velikonoční sekané, i k jiným masům.