Česnek
Česnek
Allium sativum
Česnek - plátky
Česnek práškový
Ve středověku byl užíván proti moru. Mattioli ho doporučuje jako prostředek proti střevním bolestem a nadýmání.
Kromě česneku kuchyňského roste u nás planě řada druhů česneku - medvědí, polní aj. - jejichž čerstvé listy se mohou zjara používat jako koření. Jsou však aromatičtější než česnek kuchyňský.
Česnek je vlastně vytrvalá rostlina. Kulturní formy se množí vegetativně z cibulek v jednoleté kultuře. Rozeznáváme bílé česneky (nepaličáky), které nemají květní osu, a tzv. paličáky, česneky modravé, s květní osou. Na ní se mezi květy tvoří pacibulky, ty lze použít k množení i ke kuchyňskému upotřebení.
Česnek se vysazuje na podzim (paličáky a některé nepaličáky) nebo na jaře (úzkolisté nepaličáky). Typy paličáků nikdy nesázíme na jaře. Pěstuje se v lehčí půdě, vysazují se jednotlivé stroužky.
Celá rostlina je prosycena pronikavou česnekovou vůní, kterou způsobují silice obsahující síru. Plané česneky mají vyšší obsah silic a ostřejší chuť. Jinak obsahuje česnek aminokyseliny, glykosidy, cukry. V česnekové silici je přítomen alliin, měnící se enzymy na allicin, který účinně usmrcuje baktérie. Dále česnek obsahuje asi 15-20 mg vitamínu C ve 100 g, vitamíny B, význačný je obsah síry.
Česnek působí povzbudivě na vylučování trávicích šťáv, žluči, uklidňuje hladké svalstvo střev, má vliv na dýchací ústrojí, reguluje baktérie v tlustém střevě, prokrvuje koronární cévy srdce. Snižuje krevní tlak, užívá se při chřipkových nákazách, proti střevním parazitům, proti nadýmání, při arterioskleróze. Mladé listy česneku, zvláště divokého, mají vliv na tvorbu krve.
Nepříjemný pach česneku částečně odstraňuje žvýkání listové zeleniny (nebo routy). Česnek je výrazná
pochutina, která se uplatňuje snad v každé kuchyni. Hodně se používá ve francouzské, ale i anglické kuchyni, v italské, španělské, židovské, čínské, indické i jinde.
Česnek se požívá pokud možno v syrovém stavu. V kořenících směsích je obsažen česnek sušený, rozemletý na prášek.
Česnek se skladuje v suchých chladných místnostech chráněných před mrazem.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Česnek se dá v domácnosti (kromě běžného způsobu) uchovat také tak, že se oloupané stroužky zalijí studeným solným roztokem (300 g soli na 1 I vody)