Rozmarýn lékařský
Rozmarýn lékařský
Rosmarinus officinalis L.
Rozmarýn lékařský je domácí v oblastech Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě. Jako koření se používají odrhnuté lístky, čerstvé i sušené. Rozdrcené lístky mají příjemnou kafrovou vůni i chuť.
Rozmarýn obsahuje silici, třísloviny, fytoncidy a další sloučeniny prospěšné zdraví. V menších dávkách povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, stimuluje činnost jater,působí žlučopudně a močopudně ( i proti revmatismu), omezuje růst bakterií.
Dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce, ale stává se, že vymrzá. Nejlépe se pěstuje z řízků, tj. z odřezaných výhonků v délce 10-15 cm, které zakořeňují v dobré zahradní půdě nebo ve vlhkém písku.
Rozmarýnu se nesmí používat mnoho max. 1 kávová lžička pro 4 osoby. Nedoporučuje se jím kořenit v průběhu těhotenství.
Uchovává se v dobře uzavřených nádobách.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Rozmarýn se přidává celý nebo mletý do polévek, k zelenině, koření se jím saláty, dává se do těstíček na smažení ryb, k pečeným rybám, jehněti, vepřové pečeni, do karbanátků a omáček.