Petržel

Petržel

 

 

Petržel je jednou z nejúčinnějších potravin ze všech široce rozšířených rostlin. Není radno pít denně víc jak 1/8 litru správně připravené šťávy bez zředění jinou zeleninovou šťávou, jinak může dojít k vážným poruchám nervového systému.

Společně se syrovou karotkovou a celerovou šťávou je velmi hodnotnou výživou pro zrakové orgány, ledviny a močový měchýř. Pomáhá léčit záněty urogenitálních orgánů. Podporuje vylučování trávicích šťáv a je velkou pomocí při poruchách jater a sleziny.

 

Petržel obsahuje 85% vody, ale její vláknina je tak tuhá, že k přípravě na vitaminy a minerálie bohaté šťávy je nutné důkladné rozmělnění a patřičně silný hydraulický lis.

Petržel je bohatá na draslík, vápník, hořčík a chlór. Petrželovou nať do salátu jemně posekáme a používáme nejen na dekoraci, ale asi 2 polévkové lžíce na jednu porci salátu.

K masu by se měla vždycky jíst petržel, aby pomohla svým močopudným účinkem vyloučit nadměrnou kyselinu močovou, vznikající při trávení masa.

 

 

Petržel – skromná zelená královna

Když se zelená zamiluje do účinku

Když se řekne petržel, většině z nás naskočí vzpomínka na školní jídelnu, kde se k nedělnímu kuřeti přidávala jako dekorace – a málokdo ji vážně jedl. Tedy kromě těch několika dětí, které si ji přimíchaly do bramborové kaše a v duchu si myslely, že právě objevily nový kulinářský směr. Ale jak už to v přírodě bývá, ty největší poklady bývají skromně schované – a petržel patří mezi ně.

 

Nejde jen o to, že má osvěžující chuť, příjemnou vůni a nádherně zelenou barvu. Nejde jen o to, že každé jídlo, do kterého ji nasekáte, vypadá najednou jako z bistra v Provence. Petržel má totiž reputaci přirozeného posilovače ledvin, močových cest, zraku a jater – a není to žádná kuchyňská fáma.

 

Jak vypadá a proč má tolik energie

Petroselinum crispum, jak ji zná latinský svět, je dvouletka z čeledi miříkovitých (Ano, tam patří i mrkev, pastinák a celer – a ano, je to výživná partička). Existují dvě základní formy: naťová (kadeřavá i hladká) a kořenová. My se dnes budeme soustředit hlavně na tu nať – zelené zoubkované lístky, které umí povzbudit tělo i duši dřív, než řeknete „detox“.

 

Petržel má zhruba 85 % vody, což je běžné u listové zeleniny, ale důležité je, co těch zbylých 15 % obsahuje: velké množství draslíku, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a chlóru, ale také vitaminy A, C, K a v menší míře i skupinu B. A pozor – její vláknina je poměrně tuhá, což sice není ideální pro trávení u lenivějšího žaludku, ale při správné úpravě (například rozmixováním nebo lisováním) se z ní stane doslova přírodní výživový elixír.

 

Šťáva, která má svou míru

Petrželová šťáva je tak účinná, že se o ní mluví s takřka posvátnou úctou – ale také s varováním. Vážně. Kdo by to byl řekl, že si na něčem tak zeleném a nevinném můžete přivodit nepříjemnosti? A přitom ano – pokud vypijete víc než 1/8 litru čisté petrželové šťávy, hrozí nervové podráždění, především u citlivějších lidí. Proč? Protože její detoxikační síla je opravdu mimořádná. To ale není důvod, proč se jí bát – jen důvod, proč být rozumný.

 

Ideální je kombinovat ji s karotkovou nebo celerovou šťávou, což nejen zjemní chuť, ale i vyváží její účinek. Tato kombinace je oblíbená mezi lidmi, kteří se starají o své ledviny, močový měchýř, játra, slezinu i oči – tedy o orgány, které si zaslouží pozornost a lásku. A petržel je jejich zelenou múzou.

 

Syrová, a přece živá

Syrová petrželová nať je jedním z nejlepších doplňků do salátů, a to nejen kvůli chuti, ale hlavně kvůli účinku. Je močopudná, čistí krev, podporuje trávení a zároveň přináší tělu něco, co má málokterá zelenina – energetickou jiskru, která se neprojeví hned, ale vydrží dlouho.

 

Nať se nejlépe hodí jemně posekaná – přibližně dvě polévkové lžíce na jednu porci salátu. A rozhodně není pravda, že má jen „na ozdobu“. Pokud máte masitý pokrm, přidejte petržel – pomáhá tělu vylučovat kyselinu močovou, která vzniká při trávení bílkovin. Je to jako dát tělu kartáček na zuby, jen uvnitř.

 

Novinky

 

Co se stane, když se do vás pustí petržel?

Jako kdyby vám někdo přeladil vnitřní rádio na „čistící stanici“

Když si tělo šeptá o pomoc, petržel slyší jako první. Není hlučná, nevyžaduje pozornost, ale v okamžiku, kdy se jí dotkne trávení, ledviny, slezina nebo játra, začne makat jako ta nejspolehlivější laborantka. A přitom stačí tak málo – pár zelených lístků do salátu, jemně rozmixovaná šťáva nebo klidně i rozkousaná snítka na svačinu.

 

Ale pozor, nečekejte, že účinek bude jako ze světa energy drinků. Petržel pracuje v hloubce. Jako ti nejlepší terapeuti – ti, co vás nenechají brečet na povrchu, ale vezmou vás za ruku a jdou s vámi až k jádru problému. A tam začne skutečné kouzlo.

 

Ledviny? Zelené oči radosti

Začněme orgány, které často křičí až tehdy, když už je zle – ledviny a močový měchýř. Petržel je známá svou silně močopudnou schopností, ale na rozdíl od chemických diuretik nevysušuje tělo, nýbrž pomáhá s vyváženým vylučováním a jemným čištěním.

 

Pokud jste někdy měli do činění s pískem v močovodu, ledvinovými kameny nebo záněty močových cest, možná vám lékař doporučil pít hodně tekutin a zařadit petržel. A měl pravdu. Petrželová šťáva, smíchaná třeba s mrkvovou nebo okurkovou, je jako sprcha pro ledviny. Ne ta ledová, co vás poleká. Ale ta teplá, léčivá, co uleví.

 

Jediné upozornění? Nezahrávejte si s množstvím. Větší než 1/8 litru čisté petrželové šťávy bez příměsi jiné zeleniny může přetížit nervový systém. A pokud vás teď napadá: „Tak proč je tak silná?“ – právě proto. Síla není problém. Nerozumné dávkování je problém.

 

Játra a slezina – tajní obdivovatelé petržele

Když by se konala soutěž „Který orgán je nejvíc přehlížený, ale přitom nepostradatelný“, slezina by měla šanci na medaili. A víte, kdo ji má rád? Ano – petržel. Spolu s játry tvoří duo, které se stará o detoxikaci krve, regeneraci a harmonii celého organismu. Petržel svými hořčinami jemně povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv, pomáhá se vstřebáváním živin a podporuje metabolismus tuků.

 

To ocení nejen lidé, kteří se pustili do zdravějšího životního stylu, ale i ti, kdo si sem tam dají něco těžšího. Masitý oběd? K tomu rozhodně přidejte petržel, ideálně čerstvou. Je to jako dát tělu možnost „vydechnout“ po hutném soustu.

 

Oči jako ostříž – zelené tajemství zraku

Možná vás to překvapí, ale petržel není jen „k jídlu“ – je i „k vidění“. Obsahuje betakaroten (provitamin A), dále vitamin C a v kombinaci s mrkví a celerem vytváří synergický koktejl pro zdraví očí. A co si budeme povídat – unavené oči z obrazovek dnes máme skoro všichni.

 

Dopřát si zelenou šťávu s petrželí je jako dát svým očím mini wellness. Nezlepší vám zrak z -3 na 0, ale může pomoci zlepšit prokrvení sítnice, hydrataci sliznic a zpomalit stárnutí očí.

 

Navíc petržel zklidňuje záněty spojivek, zvlášť když ji přidáte do očistných šťáv v období pylové sezóny nebo při virózách.

 

Když jdeš do salátu, neber si s sebou jen rukolu

Přiznejme si to – rukola, polníček a špenát jsou dnes populární. Ale petržel? Ta zůstává skromná, čekající v závětří. Přitom právě ona je levná, česká, snadno dostupná a nutričně výjimečná.více železa než špenát, více účinků než salát a přitom žádné přehnané nároky na pěstování.

A teď si představte salát – mísa plná barevné zeleniny, olej lisovaný za studena, pár kapek citronu a navrch hrst čerstvé nasekané petrželové nati. Nejenže to vypadá božsky, ale tělo zpívá vděčností.

 

Novinky

 

Jak zkrotit zeleného tygra v kuchyni

Když chceš šťávu, nestačí ždímat jako citron

Petržel je sice drobná a křehká na pohled, ale její vláknina je tvrdohlavá jako paní správcová v paneláku. Nehodlá se pustit jen tak. Pokud tedy plánujete připravit petrželovou šťávu, vězte, že potřebujete hydraulický lis nebo výkonný odšťavňovač, který si poradí i s tuhými rostlinnými strukturami.

 

Ale proč se s tím vůbec dělat?

Protože ta šťáva stojí za to. Obsahuje koncentrované minerály, enzymy a chlorofyl, který pomáhá regenerovat krev. Petrželová šťáva je jako zelený elixír, který nakopne trávicí oheň, pročistí lymfu a uleví ledvinám. Jen pozor na dávkování – už jsme zmínili, že více než 1/8 litru čisté petrželové šťávy denně je příliš. Řešením je kombinovat ji – například s mrkví, celerem, jablkem nebo řapíkatým celerem. A voilà – vznikne detoxikační bomboška, kterou zvládne i začátečník.

 

Petrželová kúra: Očista nebo loterie?

Teď pozor – pokud máte dojem, že si dáte pár panáků šťávy a tělo se rázem promění v chrám osvícení, musíme vás trochu uzemnit. Petržel opravdu čistí, ale také zatěžuje. Její účinek na močové cesty je silný, což je dobře, ale při jakémkoli onemocnění ledvin, zánětech nebo dehydrataci se může snadno stát, že místo úlevy přijde tlak nebo bolest.

 

Z toho důvodu doporučujeme při očistě:

  • Pít dostatek vody po celý den (opravdu, nejen „myslet na to“)

  • Začít s malým množstvím, třeba jen 20 ml petrželové šťávy denně

  • Míchat s jinými šťávami, ideálně s karotkou (mrkví), která zklidní a zjemní efekt

  • Pozorovat tělo – únava, bolest v bedrech nebo silný zápach moči značí, že je třeba zvolnit

Na druhou stranu, když všechno ladí, výsledky jsou osvěžující a povznášející. Lidé často uvádějí, že po pár dnech pití petrželové směsi se lepší trávení, odvodňuje se přebytečná voda, mizí otoky kotníků, a dokonce i zrak se jakoby zostřuje.

 

Syrová magie aneb Pažitka má konkurenci

Petržel je výborná nejen v šťávách, ale i v salátech. Málokdo ale ví, že čím více ji nasekáte nahrubo, tím více se uvolní vůně – ale tím méně se vstřebá v těle. Naopak jemné sekání nebo drcení v hmoždíři pomůže aktivovat enzymy a uvolnit aktivní látky.

 

Do čerstvých zeleninových salátů je ideální přidávat 2 lžíce petrželové nati na porci. Je to víc než jen „něco zeleného navrch“ – je to funkční dávka minerálů, která doplní draslík, vápník, hořčík a chlór. A to vše bez přepálených doplňků stravy.

 

A pokud jste milovníci „raw pest“, zkuste si udělat verzi z:

  • 1 hrsti petržele

  • 1 hrsti slunečnicových semínek

  • 2 lžic lněného oleje

  • 1 stroužku česneku

  • špetky soli

  • pár kapek citronu

Vše rozmixujte do hladké pasty. Výsledek? Petrželový balzám, který rozveselí každou křupavou zeleninu i klidnou duši.

 

Skrytá tvář petržele – kdy ji raději vynechat?

A teď trochu stínu do zelené pohádky. Petržel není pro každého a ne vždy. Tady je malý seznam situací, kdy se doporučuje opatrnost nebo vynechání:

  • Těhotenství a kojení – velké dávky petržele mohou ovlivnit děložní svalstvo, někdy se používá jako emenagogum (podporuje menstruaci), což není během těhotenství žádoucí

  • Záněty ledvin nebo močového měchýře – v akutní fázi může její močopudnost způsobit nepříjemné pálení nebo dráždění

  • Osoby s nízkým tlakem – petržel odvodňuje a může tlak dále snižovat

  • Při užívání diuretik – kombinace může být příliš silná

  • Kombinace s pivem – ačkoli to zní jako babská povídačka, zkušenosti některých naturopatů i autorů ukazují, že pivo a petržel mohou v kombinaci podráždit ledviny.

Zkrátka – petržel je přítelkyně, ne otrokyně. Když s ní zacházíte s respektem, přinese lehkost, svěžest a zelený úsměv. Když ji tlačíte přes čáru, může vás jemně, ale důrazně upozornit, že „takto ne, miláčku“.

 

Petržel mezi bohy a babičkami

Starověký původ s mystickým závojem

Petržel je jako ta tichá dáma na večírku, která nevypadá nápadně, ale když ji pozvete ke slovu, zjistíte, že má co říct. Její historie sahá až do starověkého Řecka, kde se nepoužívala jen jako koření, ale i jako posvátná rostlina. Byla zasvěcena Persefoně a používala se při pohřebních rituálech – její temně zelená barva a silná vůně totiž evokovaly přechod mezi světy.

 

V antickém Římě zase petržel používali na ozdobu stolů a korun na hostinách, aby neutralizovala zápach alkoholu a povzbudila chuť k jídlu. Inu, i staří Římané věděli, že co voní svěže, to rozproudí trávení.

 

A mimochodem – slovo "petržel" pochází z řeckého petroselinon, což znamená „skalní celer“. Ano, příbuznost s celerem je víc než náhodná, ale kde celer bují do síly, tam petržel vybrousí jemnost a eleganci.

 

Dvě tváře jedné rostliny

Kořenová vs. naťová – znáte ten rozdíl?

Většina lidí zná petrželku jako tu zelenou věc na polévce, ale ve skutečnosti má petržel dvě hlavní formy: kořenovou a naťovou. Obě patří do jednoho botanického rodu, ale mají trochu jiné poslání.

  • Kořenová petržel se pěstuje pro silný, bílý kořen. Je výtečná do vývarů, salátů nebo i jako šťáva – i když na rozdíl od mrkve potřebuje důkladnější mechanické zpracování.

  • Naťová petržel má dvě hlavní podtypy: kudrnka (kadeřavá) a hladká (italská). Kudrnka vypadá dekorativně, ale hladká má obvykle intenzivnější chuť a více éterických olejů.

Obě varianty jsou nejen jedlé, ale i plné vitamínu C, draslíku a železa. A co je milé – rostou i na balkoně. Takže pokud vám balkon neoslňuje orchidejemi, dejte tam petrželku – je věrná, nenáročná a ochotná.

 

Jak pěstovat petržel bez nervů

Semínka, trpělivost a trocha lásky

Pěstování petržele může být radost i zkouška trpělivosti. Semínka klíčí pomalu – často až 3 týdny, což svádí k tomu vzdát to a místo zalévání začít žvýkat tužku. Ale vydržte – kdo vytrvá, ten se dočká.

 

Tipy pro pěstování petržele:

  • Semínka před výsevem namočte na 24 hodin – klíčení se výrazně urychlí.

  • Sázejte na slunné, ale ne přepalované místo. Polostín snese dobře.

  • Půda má být kyprá, propustná, s dostatkem humusu.

  • Nehnojte dusíkem – nať by rostla, ale minerální složení by se zhoršilo.

  • Pravidelná zálivka je základ, sucho nemá ráda.

  • Sklízejte pravidelně a postupně, ať podpoříte novotvorbu listů.

 

A co je kouzelné – když necháte pár rostlin přezimovat, na jaře vás potěší jako první svěží zelení. Petržel je v tomhle jak ten člověk, co neodchází, ani když prší a fouká – prostě drží s vámi.

 

Magie, pověry a kytice do kuchyně

Víte, proč se dříve báli zasít petržel?

Petržel má magickou minulost, která sahá až do folklóru a lidových pověr. V některých krajích se nesměla vysévat dříve než na Velký pátek, protože „jinak by ji čarodějnice vzala“. Věřilo se, že petržel roste nejlépe tomu, kdo má „čisté svědomí“ – inu, tichá motivace k duševní hygieně.

 

A protože je tak silně močopudná, v lidovém léčitelství se dávala ženám s výtoky, otoky nohou nebo při „zadržování vody v těle“. Tím spíš ale platí, že je to bylina pro vědomé použití, ne každodenní návyk jako káva.

 

Zelený chameleon – jak ještě využít petržel?

Petržel nepatří jen na brambory a polévky. Můžete s ní čarovat v mnoha směrech:

  • Přidejte ji do raw omáček a pesta – funguje skvěle s tahini, slunečnicovými semínky nebo s citronem

  • Použijte jako základ zeleného smoothie – s jablkem, okurkou a zázvorem tvoří osvěžující nápoj

  • Přidejte do raw pomazánek z kešu, mandlí nebo slunečnic

  • Nasekejte jemně a přimíchejte do mandlového mléka s trochou soli – vznikne zajímavý slaný nápoj, který „čistí krev“

A mimochodem – petržel má i mírný dezinfekční účinek v ústech. Takže pokud zrovna nemáte po ruce kartáček, žvýkejte hrst čerstvé nati. Funguje to!

 

Petržel není jen ozdoba talíře. Je to bylina s hloubkou, chutí, léčitelskou tradicí a krásnou historií. Ať už ji šťavíte, sekáte, sušíte nebo pěstujete na balkoně, vždycky přináší víc než jen vitamíny – přináší život. A jak už víme – zelený život začíná v misce salátu.

 

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze