19. "70 salátových receptů" - 11-25
ČÍSLO 11
- 1/2 stř. velkého syrového bramboru - neloupaného, postrouhaného
- 2-3 stvoly celeru - jemně nakrájeného
- 1 malá karotka - jemně nakrájená
- 1 pol. lžíce petržele - jemně nakrájené
- 1 káv. lžička zelené papriky - nastrouhané
- 1 velké šťavnaté jablko - nastrouhané
- 2 mladé menší tykve - nastrouhané
- 1/4 šálku ořechů (vlašských) - jemně posekaných
Všechno smíchejte kromě jablek, tykve a trochy ořechů. Naaranžujte směs na křupavé salátové listy, pokryjte ji vrstvou strouhaného jablka, na ni dejte vrstvu postrouhané tykve a posypte posekanými ořechy.
ČÍSLO 12
- 1/2 šálku modrého zelí - pokrájeného
- 3-4 stonky chřestu - pokrájené
- 3-4 zelené cibulky - drobně posekané
- 3-4 stvoly čerstvého celeru - nastrouhaného nebo jemně pokrájeného
- 4-5 zelených čerstvých fazolí - pokrájených
- 1-2 stř. velká zralá rajčata - polovina na kolečka, druhá na kostky
- 1-2 středně velké okurky - nakrájené na kolečka
- 1 káv. lžička zelené papriky - jemně nastrouhané
- 50 g tvarohu
- paprika a majoránka
Smíchejte zelí, chřest, cibuli, celer, zelené fazole, rajčata nakrájená na kostičky, zelenou papriku a větší část tvarohu. Okořeňte majoránkou. Naaranžujte na talíř, ozdobte salátovými listy a pokryjte celé jídlo rajčatovými kolečky. Nahoru dejte zbytek tvarohu a rozdělte okurkové plátky po okraji salátu. Trochu okořeňte paprikou (tvaroh a okurkové plátky).
ČÍSLO 13
- 1 pol. lžíce modrého zelí - pokrájeného
- 1/4 hlávky čerstvého salátu - jemně nakrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
- 1 káv. lžička petržele - drobně posekané
- 1/4 káv. lžičky zelené papriky - postrouhané
- 1 káv. lžička tvarohu (ze statku) - naformovaná do dvou kuliček
- 1/2 velkého avokáda, oloupaného - podélně nakrájeného
- zralé olivy
- celer - plněný kašičkou z avokáda s pomletými mandlemi
- 1-2 pol. lžíce mladé tykve - postrouhané
Smíchejte zelí, salát, celer, petržel a zelenou papriku. Dejte všechno doprostřed talíře a ozdobte křupavými listy hlávkového salátu nebo endivie; nahoru dejte postrouhanou tykev a kolem dokola plátky avokáda. Obě tvarohové kuličky posypané paprikou položte vedle salátového kopečku.
Servírujte se zralými olivami a křupavým celerem, který jste naplnili kašičkou z avokáda a mandlí.
Náplň připravíte rozmačkáním a mícháním zralého avokáda. Získaný krém smícháte s jemně posekanými nebo pomletými mandlemi.
ČÍSLO 14
- 1/2 hlávky čerstvého salátu - nakrájeného
- 6-8 listů špenátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce petržele - drobně posekané
- 6-8 cibulek - jemně posekaných
- 1 /2 velké neoloupané okurky - nakrájené na kolečka
- řeřicha potoční
Ozdobte talíř salátovými listy. Smíchejte špenát, petržel, cibuli a řeřichu a rozdělte směs na připravované listy. Celé pokryjte okurkovými kolečky a posypte trochu paprikou.
ČÍSLO 15
- 3-4 cibulky - jemně pokrájené
- 34 čerstvé salátové listy - pokrájené
- 1 pol. lžíce petržele - jemně pokrájené
- 3-4 čerstvé ředkvičky - pokrájené
- 3-4 stvoly celeru - drobně posekaného
- 3-4 stvoly syrového chřestu - pokrájeného
- 1/4 šálku syrového zeleného hrášku
- 1/2 stř. velké neoloupané okurky - nakrájené
- 1-2 stř. velká červená rajčata - pokrájená na čtvrtky
Smíchejte všechno až na rajská jablíčka a utvořte ze směsi jeden kopeček na připravené salátové listy. Okolo poklaďte pokrájená rajčata. K tomu chutná výborně švýcarský sýr.
ČÍSLO 16
- 1/2 malé hlávky salátu - pokrájeného
- 2-3 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 2 pol. lžíce petržele - jemně posekané
- 2 zralá pevná menší rajčata - nakrájená na kolečka
- 1/2 avokáda - podélně nakrájeného
Obložte talíř Jistý z endivie a dejte na ně salát smíchaný s celerem a petrželí. Nahoru pokládejte střídavě čtvrtky rajských jablíček a plátky avokáda.
ČÍSLO 17
- 1/4 hlávky salátu - pokrájeného
- 4-5 zelených fazolí, syrových - pokrájených
- 1/2 velké okurky, neoloupané - pokrájené
- 3-4 výhonky řeřichy potoční - posekané
- 1 káv. lžička zelené papriky - postrouhané
- 1 velké zralé pevné rajče - pokrájené na kolečka
- 50 g tvarohu
Smíchejte všechnu pokrájenou a postrouhanou zeleninu a utvořte z ní jeden kopeček na připravené salátové listy. Položte na něj kolečka z rajských jablíček a okolo poklaďte plátky avokáda. Nahoru dejte tvaroh.
ČÍSLO 18
- 1 velké červené zralé rajče - vršek odřízněte, vnitřek vydlabejte a okraj lehce zmáčkněte
- 3-4 stvoly čerstvého celeru - jemně pokrájeného
- 3-4 cibulky - jemně posekané
- 1/2 stř. velké okurky se slupkou - nakrájené
- 50 g tvarohu
- 4 velké zralé olivy
- zelená paprika, sladká
Ze zmáčknutého horního okraje rajského jablíčka vykrájejte špičky, abyste dostali tvar podobný květu a položte rajče na endiviový list na talíř. Naplňte vnitřek tohoto „květu“ tím, co jste z rajčete vydlabali, smíchaným s celerem, cibulí, okurkou a dostatečným množstvím tvarohu, aby směs držela pohromadě. Nahoru dejte zbytek tvarohu a ozdobte ho zralými olivami a zelenou paprikou.
ČÍSLO 19
- 1 velké jablko - oloupejte, odstraňte jaderník, nakrájejte na kolečka tenčí než 1 cm, která ihned ponořte do citrónové šťávy
- 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané
- 2-3 stonky celeru - jemně nakrájeného
- 1/2 velkého zralého avokáda
Rozdělte celer na endiviové nebo čerstvé salátové listy. Oloupejte avokádo, nakrájejte tenká kolečka (okolo jádra) a položte je na jablkové prstence. Tyto rozložte na salátové listy s celerem a posypte sekanou petrželkou. Můžete servírovat i se švýcarským sýrem.
ČÍSLO 20
- 1 šálek křupavého zelí - jemně nakrájeného
- 2-3 stonky celeru - jemně nakrájeného
- 5-6 zralých oliv - nakrájených na malé kousky
- kyselá smetana
Všechno smíchejte a přidejte kyselou smetanu podle chuti. Kdyby vám salát chutnal fádně, přidejte trochu koření. Servírujte na salátových listech a ozdobte tenkými plátky z ředkviček.
ČÍSLO 21
- 1/2 hlávky salátu, křupavého - pokrájeného
- 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 1-2 kaki-plody, zralé - oloupané, pokrájené
- 50-100 g tvarohu
- 1/2 velké datle na zdobení
Rozdělte salát a celer na endiviové listy, na to dejte na kousky nakrájené kaki-plody a tvaroh. Ozdobte polovinou datle.
ČÍSLO 22
- 1/2 malého čerstvého salátu - nakrájeného
- 3 stvoly celeru - jemně nakrájeného
- 1/2 šálku švestek, čerstvých nebo sušených - vypeckovaných nadrobno nakrájených
- 1 velké zralé, šťavnaté jablko - jemně nastrouhané
- 1/2 šálku šlehačky (syrové) - oslazené medem
- vlašské ořechy
Smíchejte celer, salát, švestky a jablko, přidejte dostatečné množství medem oslazené šlehačky, abyste získali správnou hutnost. Servírujte na salátových listech, nahoru dejte šlehačku a jemně posekané ořechy.
Použijete-li sušené švestky, namočte je přes noc nebo tak dlouho, až změknou, do vlažné vody. Nevařte je.
Číslo 23
- 1-2 velká zralá, pevná rajčata - oloupaná, nakrájená na čtvrtky
- 1/2 velkého zralého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
- 50-100 g tvarohu
- endivie
Rozložte listy endivie na talíř a pokládejte na okraj talíře střídavě čtvrtku rajského jablíčka a plátek avokáda. Doprostřed dejte kopeček tvarohu posypaný paprikou.
ČÍSLO 24
- 1/2 šálku neslazeného ananasu
- 1/2 středně velké hrušky - postrouhané
- 1 malé jablko - postrouhané
- 1/2 šálku křupavého zelí - pokrájeného
- vlašské ořechy
- 1/2 šálku sladké smetany - nejlépe syrové, oslazené medem
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami ananas, hrušku, jablko a zelí a přidejte k tomu asi polovinu šlehačky. Rozdělte všechno na křupavé salátové listy a ozdobte zbytkem šlehačky a ořechy.
ČÍSLO 25
- 1/2 šálku křupavého zelí - pokrájeného
- 1 pol. lžíce petrželky - jemně pokrájené
- 2 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 1 velká karotka - pokrájená nebo postrouhaná
- 1 pol. lžíce medu
- 1 malé až střední jablko - postrouhané
- 1/2 malého avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
Rozdělte všechno v uvedeném pořadí na talíř se salátovými listy a avokádo použijte jako ozdobu (na okraj talíře). Doprostřed dejte trochu petržele nebo řeřichy.