Papája

Papája – Carica papaya

 

 

 

Papája má pro své bílkoviny trávící substance obzvláštní cenu. Tím je schopna povzbuzovat chuť k jídlu a podporovat vylučování trávicích šťáv. Je to tropické ovoce, bohaté na sodík, hořčík, fosfor a síru, jejich obsah vody činí 87%.

 

Tropická dáma s laskavým úsměvem

Papája, to není jen tropické ovoce, které se tváří nenápadně a přitom v sobě ukrývá celý orchestr chutí, barev a enzymatické síly, to je spíš taková usměvavá dáma z teplých krajů, která se vás ani neptá, jestli máte čas – rovnou si vás získá svou šťavnatostí, laskavostí a nečekanou hloubkou. Její sytě oranžová dužina připomíná západ slunce na pláži, kde se zpomaluje čas a každý doušek svěžesti se počítá. Mnohdy bývá zaměňována s melounem nebo mangem, ale její aroma je jemnější, sametovější, a když ji člověk ochutná plně zralou, pochopí, proč ji původní obyvatelé Střední Ameriky nazývali „plodem andělů“.

Tvarově připomíná spíš láhev než kouli, některé plody jsou oválné jako hruška, jiné protáhlé jako menší tykev, a když ji rozkrojíte, z jejího středu na vás vykouknou desítky černých perliček – semínek, která působí jako drobný kontrapunkt k zářivé barvě dužiny. Slupka může být zelená, žlutá i oranžová, podle stupně zralosti, a pod ní se skrývá skutečný tropický poklad.

 

Cesta z deštných lesů do našich kuchyní

Domovinou papáje jsou oblasti dnešního jižního Mexika a Střední Ameriky, kde se pěstovala dávno před příchodem Kolumba, a to nejen jako ovoce, ale také jako léčivá rostlina s posvátnou pověstí. Postupně se rozšířila do celé tropické a subtropické oblasti světa – od Filipín po Indii, od Afriky po Brazílii – a dnes ji známe i z plantáží na Kanárských ostrovech nebo z ekologických farem v Thajsku, odkud se často dováží i do Evropy.

Je to teplomilná kráska, která nemá ráda chlad, průvan ani přímý stín. V mírném pásmu bychom ji mohli s trochou trpělivosti pěstovat v zimních zahradách nebo sklenících, ale venku v našich podmínkách by zůstala věčně zasněnou princeznou, která se nikdy nezahřeje dost na to, aby dozrála. Proto je u nás papája takovým malým tropickým hostem – ale o to cennějším.

Papájovník je poměrně zvláštní rostlina, protože je vlastně tak trochu mezi stromem a bylinou – má měkký, dutý kmen a dokáže plodit už ve velmi mladém věku. Dorůstá do výšky 3 až 10 metrů, má obrovské dlanité listy a na jeho kmenu vyrůstají plody přímo bez větví, jakoby se rozhodl, že nebude ztrácet čas s okrasou a půjde rovnou k věci – k plodům. Ty mohou vážit i několik kilogramů a vyžadují nejen teplo, ale také láskyplný klid, aby mohly plně dozrát a rozvinout svou enzymatickou sílu.

  

 

Novinky

 

Tropický elixír pro trávení, regeneraci a životní sílu

Papája není jen kráska na pohled, ale i pečlivě vybavená specialistka na vnitřní úklid, obnovu a harmonii. Každý kousek její měkké, šťavnaté dužiny je jakýmsi malým biologickým příkazem k obnově, zvláště pokud přijde řeč na trávení, očistu nebo podporu přirozené vitality. Její hlavní zbraní je enzym papain – látka, která dokáže rozložit bílkoviny v těle, a to s takovou grácií, že se dodnes používá nejen ve výživě, ale i v enzymoterapii a farmacii. Papain umí rozštípat tvrdé maso, zjemnit zánět, a když ho dostanete do těla v jeho přirozené formě, nejlépe nalačno, spustí opravnou lavinu, která se dotkne každého koutku zažívacího systému. Trávicí šťávy se začnou hlásit o slovo, játra si oddechnou, střeva se narovnají a tělo si zašeptá: „Díky, přesně tohle jsem potřebovalo.“

Ale papája není jen o enzymech. Obsahuje přes 87 % vody, a to vody s pamětí tropického slunce. V každé kapce této šťávy se spojuje hydratace s minerální výživou. Největší zastoupení tu má sodík – důležitý elektrolyt, který pomáhá buňkám udržet jejich vnitřní rovnováhu. Spolu s ním se do hry zapojují i hořčík, fosfor a síra – a to už je kombinace, která doslova osvěcuje metabolismus. Hořčík přispívá k uvolnění napětí, fosfor je spojen s regenerací buněk a síra je známá svou schopností čistit a podporovat tkáně. Tato silná trojice dělá z papáje jakýsi přírodní biochemický koktejl, který nejen čistí, ale i staví na nohy.

Nezapomeňme na vitamin C, kterého má papája víc než pomeranč – ano, čtete správně. Jeho přítomnost znamená podporu imunity, silnější pojivové tkáně a pružnější pleť. K tomu se přidává i vitamin A ve formě betakarotenu, který nejen že chrání oči a sliznice, ale společně s papainem působí jako jakási tropická detoxikační dvojka. Nesmíme vynechat ani vitaminy skupiny B, které pomáhají nervové soustavě udržet klid, logiku i chuť do života, ani vitamin E, antioxidant, jenž ochraňuje buňky před předčasným stárnutím.

Kromě toho v papáje najdeme i malé, ale důležité množství vápníku a železa, a i když jejich koncentrace není tak vysoká jako třeba v meruňkách nebo listové zelenině, jejich vstřebatelnost je výjimečná díky synergii s enzymy a organickými kyselinami. Papája totiž není jen sbírka živin, je to celistvá forma výživy, která umí sama sebe zpřístupnit tělu bez zbytečného plýtvání.

Zajímavé je i to, že papája působí velmi šetrně – nezačne tělo přehnaně dráždit, nespustí žádný dramatický detoxikační průběh, ale spíš ho vyladí jako jemná terapeutka, která místo přísných rozkazů používá příklady a povzbuzení. Proto je ideální při rekonvalescenci, nechutenství, podrážděném žaludku nebo slabé slinivce. A co víc – její přírodní sladkost je tak harmonická, že si ji oblíbí i děti nebo citlivější jedinci, kteří nesnesou kyselé ovoce.

Zatím jsme mluvili o dužině, ale i semínka mají své místo. V syrové podobě mají mírně štiplavou, pepřovitou chuť a v malém množství se používají jako přírodní antiparazitikum – tradičně je žvýkají v tropech lidé jako prevenci proti střevním parazitům. No řekněte – který jiný plod vám dá kromě šťávy i takový arzenál podpory?

 

Kdy papáju zařadit, jak ji jíst a proč s ní nesmí soupeřit vidlička s nožem

 

Papája patří k těm druhům ovoce, které si žádají určitý klid a respekt, protože když se rozhodne, že bude vaším průvodcem trávením, potřebuje, abyste jí udělali prostor – a tím nemyslíme jen talíř. Tohle ovoce si totiž nejlépe rozumí se samotou. Žádné těžké kombinace, žádné mléčné výrobky, žádné pečivo k tomu – jen papája, chvíle bez spěchu a tělo, které se rozhodlo naslouchat. Ideální chvíle pro papáju je ráno, nalačno, když je žaludek připraven přijmout něco, co rozproudí jeho vnitřní motory bez výbuchů. V tu chvíli působí jako přirozený katalyzátor – trávení se zrychlí, slinivka se jemně aktivuje a lymfa se začne pohybovat svižněji.

Papáju můžete jíst jen tak, po lžících – ideálně z dobře vyzrálého plodu, který je měkký, s intenzivní vůní a nádhernou lososovou barvou. Pokud se bojíte přílišné sladkosti, zbytečně – dobrá papája je sladká jen tolik, kolik je třeba, a její enzymatická aktivita zaručuje, že glukóza v ní obsažená nebude stát u brány buněk s křikem, ale vstoupí elegantně, bez prudkých výkyvů hladiny cukru v krvi. Pokud si ji chcete něčím doplnit, zkuste pár kapek limetky nebo špetku skořice – podpoří trávení a zvýrazní chuť.

A co kombinace? Tady je třeba trocha opatrnosti. Papája si nerozumí s kyselými druhy ovoce, jako jsou citrusy nebo rybíz, protože jejich silná kyselina narušuje její enzymatické působení. Naopak si velmi dobře sedne s banánem, hruškou nebo mangem – tedy s ovocem, které je jemné a sladké. Pokud byste chtěli papáju přidat do smoothie, pak ideálně jen s vodou a několika měsíčky jiného neutrálního ovoce. Mlékárenské výrobky k ní prosím nedávejte – jednak se enzymy navzájem neutralizují, jednak by se žaludek mohl začít ptát, proč mu komplikujete život.

Šťáva z papáje je trochu jiný příběh – ta se hodí i jako podpůrná složka v léčivých směsích. Samotná je poměrně hustá a jemně nasládlá, s trochou bylinného tónu. Můžete ji lisovat i se slupkou, pokud je dobře omytá a bio. Výborně funguje v kombinaci s ananasem (další enzymatický poklad), nebo s okurkou – pro osvěžení a jemnou hydrataci. Papájová šťáva se skvěle hodí po sportu nebo při únavě – tělo ji doslova nasaje a hned ví, že přišlo něco živého, co se postará o jeho obnovu.

A kdy papáju raději nechat být? Pokud právě procházíte silně kyselým detoxem, může být příliš aktivní. Totéž platí při některých alergických stavech – papája může zvýšit reaktivitu, protože stimuluje imunitní systém. Ale v běžném denním režimu, kdy toužíte po rovnováze, očistě a lehkosti, je papája jedním z nejlepších společníků, jaké si můžete pozvat na talíř.

 

Poklady z tropického pralesa a co s nimi doma

Když se podíváme za papájou dál než jen do kuchyně, dostaneme se až do hlubin lidového léčitelství, kde tohle zářivé ovoce nikdy nebylo pouhou potravinou, ale nositelem životní síly. Domorodé kmeny Střední Ameriky používaly nejen plod, ale i listy, semena a dokonce i mléčně bílý latex, který vytéká z nezralé dužiny. Z listů vařily čaj při horečkách a infekcích, latexem potíraly záněty kůže nebo bradavice a semena používaly jako antiparazitikum. Dnes se semínka papáje opět dostávají do popředí – mají výrazně pepřovou chuť, působí antibakteriálně a lehce čistí střeva. Stačí pár kuliček denně rozkousat nebo rozmixovat, ale opatrně – jsou silná a jejich účinek je přímý, bez zbytečných oklik.

A kdy papája kvete nejkrásněji? V období dešťů, kdy tropický vzduch voní po zeleni a země je plná šťávy. Tehdy papájovníky doslova září svou plodností. Naštěstí pro nás, papáje jsou dnes dostupné po celý rok, jen jejich chuť bývá závislá na cestě, kterou absolvují – čím kratší a šetrnější, tím lépe. Nejlépe chutnají ty z ekologického pěstování, zralé přímo na stromě a sklízené těsně před vyprávěním vůně.

Pokud byste si chtěli papáju vypěstovat doma, můžete zkusit zasadit semínko do květináče s kvalitní půdou. Klíčí rychle, roste ještě rychleji a s trochou péče vytvoří krásnou pokojovou rostlinu, která vám připomene dovolenou i uprostřed zimy. Na plody ale v našich podmínkách dosáhne jen málokdo – potřebuje horko, světlo a dostatek prostoru, takže se spokojme s tím, že si ji občas přineseme z obchodu jako voňavý dar tropů.

 

Novinky

 

Vyzkoušejte – papájový salát s limetkou a mátou

Když papája dosáhne dokonalé zralosti, dužina se pod prsty jemně poddává a její sladká vůně vyplňuje celou kuchyň, nastává čas na jednoduchý recept, který nevyžaduje víc než tři suroviny a pět minut času. Stačí papáju oloupat, nakrájet na kostky, zakápnout čerstvou limetkovou šťávou a přidat pár lístků máty – ideálně natrhaných těsně před servírováním. Můžete přidat i plátek zralého manga nebo pár kapek zázvorové šťávy, pokud máte odvahu na lehké štípnutí.

Tento salát je osvěžující, enzymaticky aktivní a díky limetce krásně vyvážený – sladkost papáje se prohloubí, máta rozjasní smysly a celé to chutná jako tropický ráj ve vaší misce. Výborně poslouží jako lehká snídaně, svačina nebo malá očistná večeře, pokud se chcete rozloučit s těžkým dnem s lehkostí tropického vánku.

Papája je jedním z těch druhů ovoce, které sice přichází z dálky, ale mluví jazykem těla tak srozumitelně, že je hned jasné, že patří i k nám. Je to živá výživa v tom nejčistším smyslu, darovaný klíč k trávení, které nespí a umí naslouchat. Zaslouží si čestné místo v každé kuchyni, která touží po světle, vitalitě a kráse z nitra.

 

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze