Karotka (Mrkev)
Karotka

Karotka – oranžové zlato pro střeva, oči a duši
Karotka je bezesporu naší nejcennější a nejdokonalejší potravinou. Postrouhaná je mnohými s úspěchem využívána jako vláknina. Bylo dokonce zjištěno, že kaše ze syrové karotky je tím nejúčinnějším a nejužitečnějším prostředkem, kterým pomůžeme tlustému střevu vrátit se k normálnímu stavu.
Syrová karotka obsahuje všechny vitaminy a prvky, které lidské tělo potřebuje.
Její hodnota se ztrácí vařením, konzervováním a jiným zpracováním.
Příliš mladá karotka je nezralá, minerálie a vitaminy se ještě plně nevytvořily, a proto není tak výživná jako ta, které jsme dovolili čtyři a půl až pět měsíců růst v půdě.
Karotka – oranžové zlato zakořeněné v půdě
Karotka, neboli mrkev obecná (Daucus carota), je malý zázrak, který se nenápadně schovává v hlíně, zatímco v sobě pomalu a vytrvale buduje jednu z nejvýživnějších struktur v rostlinné říši. Možná se tváří jako skromná zelenina ze školní jídelny, ale ve skutečnosti má srdce hrdinky – vytrvalé, věrné a plné vnitřního světla, které rozjasňuje nejen naše talíře, ale i pleť, zrak a náladu. A hlavně: pokud roste dostatečně dlouho, má všechno, co lidské tělo potřebuje, aby mohlo zase růst, hojit se a rozkvést.
Mrkev není jen tak ledajaký kořen
Tahle oranžová kráska je dvouletka – tedy rostlina, která si první rok buduje zásoby a až druhý rok kvete. Ale protože my, lidé, jsme netrpěliví a nechceme jíst dřevitý kořen, sklízíme ji už v prvním roce. A právě tady přichází první důležitá lekce: není karotka jako karotka.
Příliš mladá karotka sice vypadá roztomile, ale výživově není plnohodnotná. Minerály a vitaminy se ještě plně nevytvořily, takže jakkoli působí fotogenicky v bio-balení s mašličkou, vašemu tělu moc nedá. Ta pravá síla přichází teprve po čtyřech a půl až pěti měsících, kdy má karotka čas dozrát, nasáknout minerály z půdy a vytvořit své typické barvivo – beta-karoten. Teprve pak je to ta pravá „mrkev z pohádky“, co krmí tělo i duši.
Karotka z pole vs. karotka z laboratoře
V dnešní době je spousta hybridů a rychlených odrůd, které rostou jak na běžícím pásu – ale často za cenu nižší nutriční hodnoty. Mrkev, která byla vyšlechtěna na křehkost, sladkost a rovný tvar, může mít sice dokonalý vzhled, ale může chybět právě to nejdůležitější – hutná výživová esence, která se tvoří v čase a trpělivosti. Příroda totiž ráda pracuje pomalu a s hloubkou.
A právě ta „hloubka“ je pro karotku typická i doslova – čím hlouběji zapustí kořeny, tím víc minerálů načerpá. Roste-li v kvalitní, živé půdě, její oranžový odstín není jen barvou, ale podpisem slunce, půdy a vody v dokonalém spojení.
Když karotka vyroste s láskou
Na vesnici se dřív mrkev vytahovala ze záhonu rukama, opláchla se pod pumpou a rovnou se křupala. Děti běhaly s oranžovými prsty a nikdo neřešil, jestli je bio. Dnes se karotka často skrývá za celofánem a certifikátem, ale pokud máte možnost – vypěstujte si ji sami nebo kupujte od malých pěstitelů, kteří jí nechají čas dozrát.
Není to jen o chuti – je to o respektu k přírodě, ke svému tělu a k cyklům života. Mrkev, která má čas, má i sílu. A to poznáte na první sousto – když je křupavá, šťavnatá, sladká a poctivě „zemitá“, víte, že právě tahle oranžová kouzelnice může být klíčovým hráčem ve vaší syrové kuchyni.
Mrkev a její místo v zahradě duše
Karotka je symbolem něčeho, co není vidět – roste pod zemí, v tichu a tmě, ale přesto je plná světla. Není to krásná metafora pro vnitřní uzdravování? Ne všechno, co je důležité, je na očích. A ne všechno, co září, muselo vyrůst na výsluní. Někdy je největší síla právě v tom, co je zakořeněné, skromné, a přesto bohaté.
Tak se příště na karotku nedívejte jako na nudnou strouhanou přílohu. Vnímejte ji jako živý poklad, který čekal týdny, aby mohl dát tělu sílu, očím jas a pokožce barvu. A taky připomínku, že růst potřebuje čas. A trochu té hlíny pod nehty.
Co všechno umí karotka – výživové zlato v oranžovém kabátku
Karotka není jen chroupavá jednohubka do salátu. Je to energetická kapsle přírody, v níž je obsaženo přesně to, co naše buňky potřebují, aby mohly dýchat, růst, hojit se a zářit. Když se člověk začne trochu víc zajímat o to, co vlastně jí, karotka se začne jevit jako opravdový zázrak. Nenápadný, oranžový a levný – ale účinek? K nezaplacení.
Vitaminy, které tělo vítá s otevřenou náručí
Zřejmě nikoho nepřekvapí, že karotka je plná betakarotenu. Ten se v těle mění na vitamin A, což je klíčový hráč pro náš zrak, pokožku, sliznice a imunitní systém. Betakaroten ale umí víc než jen „rozzářit oči“ – je také silným antioxidantem, takže chrání buňky před oxidativním stresem a předčasným stárnutím.
Kromě toho obsahuje karotka i vitamin C, který podporuje vstřebávání železa, posiluje imunitu a pomáhá při hojení. Dále v ní najdeme vitaminy skupiny B, především B1 (tiamin) a B6 (pyridoxin), které jsou důležité pro nervový systém a metabolismus energie. Nechybí ani vitamin K1, jenž pomáhá při srážlivosti krve a zdraví kostí.
A jako třešnička na dortu – karotka obsahuje i vitamin E, důležitý antioxidant pro pokožku a srdce.
Minerály zakořeněné hluboko v půdě
Karotka jako správná kořenová zelenina čerpá minerály z hlubin země. Draslík (kalium) tvoří hlavní minerální složku – ten je nezbytný pro správnou činnost srdce, nervů a svalů. Pomáhá také regulovat krevní tlak a odvádět přebytečnou vodu z těla, což ocení zejména ti, kdo mají sklony k otokům nebo vysokému tlaku.
Dále obsahuje karotka vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek i mangan. Každý z těchto prvků má v těle svou specifickou úlohu – od krvetvorby přes metabolismus až po zdravé kosti, kůži a vlasy.
Je fascinující, že z tak jednoduché a přitom křehké zeleniny dostaneme tolik cenných látek – a to vše v syrové, přirozené formě, kterou tělo dokáže perfektně využít.
Kolik vody? A co ta vláknina?
Karotka má více než 87 % vody, což z ní dělá i přirozený zdroj hydratace. Není to jen o tekutinách, ale i o tom, jak voda v karotce nese živiny – jako malé vitamínové koráby skrz tenké střevo přímo k našim buňkám.
Co se týče vlákniny – to je další silná stránka. Karotka je výjimečně bohatá na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina (např. pektin) pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, zatímco ta nerozpustná čistí střeva jako malý kartáček a podporuje správnou peristaltiku.
A tady je jedna perlička: kaše ze syrové karotky je podle některých odborníků jedním z nejlepších přírodních prostředků na regeneraci tlustého střeva. Zvlášť při podráždění, zácpě nebo při rekonvalescenci.
Proč tělo karotku miluje?
Protože mu dává přesně to, co potřebuje – přirozeně, jemně a bez vedlejších účinků. Žádné umělé tablety, žádné konzervanty, žádné balení v plastu. Jen čistá esence života, kterou můžeš vzít do ruky, zakousnout se – a cítit, jak se tělo probouzí.
Karotka je ideální při únavě, oslabené imunitě, při potřebě detoxikace nebo jako součást regenerace po nemoci. Je šetrná i k dětskému organismu, takže ji bez obav můžeš nabízet i těm nejmenším – strouhanou, odšťavenou nebo jen tak na křupání.
Navíc její sladká chuť pomáhá překlenout chuť na nezdravé sladkosti. Tělo si často žádá cukr právě ve chvíli, kdy mu chybí živiny – a karotka tohle umí vyrovnat v přirozené, zdravé a syrové podobě.
Jak na karotku v kuchyni – syrová, krásná, křupavá
Karotka si zaslouží víc než jen obyčejné nastrouhání na struhadle. Tuhle oranžovou krásku můžeme využít s lehkostí i fantazií – v salátech, šťávách, omáčkách, pastách, nebo jen tak do ruky jako chroupavou svačinku. A věřte mi, že když jednou objevíte karotku ve své plné syrové kráse, už se k vaření nevrátíte.
Syrová karotka je superhrdina salátů
Postrouhaná karotka je základní surovina mnoha salátových kombinací, ale proč zůstávat jen u základů? Zkuste ji smíchat s nastrouhaným jablkem, kapkou citronu a špetkou skořice – vznikne sladká a zároveň osvěžující směs, která rozjasní jakékoli ráno. Nebo zkuste trochu jiný twist: karotka, červená řepa, citronová šťáva a strouhaný zázvor – tohle je opravdová bomba pro játra, krev i pleť.
Karotka si výborně rozumí i s avokádem, rukolou, polníčkem nebo zelím. Stačí přidat pár kapek lněného oleje (nebo ještě lépe – smíchaný lněný olej s tvarohem, jak to dělala Budwigová) a máte talíř nabitý výživou, světlem a energií.
Šťáva z karotky? Oranžové slunce ve sklenici
Jedna z nejúčinnějších a nejoblíbenějších syrových cest, jak karotku zařadit do jídelníčku, je šťáva. Čerstvě vylisovaná šťáva z karotky je jako tekuté zlato. Je jemná, přitom sladká a výživově tak silná, že dokáže pomoci napravit krevní obraz, regenerovat sliznice, podpořit trávení a rozjasnit pleť.
Chcete recept, který nikdy nezklame? Karotka + jablko + citron. Nebo přidejte červenou řepu a dostanete šťávu, která je jak elixír pro srdce, cévy a oči. Dávka betakarotenu, vitamínu C a živé vody v jediné sklenici.
Kdy jíst karotku? A s čím ji NEkombinovat
Karotka je skvělá na lačno – tělo tak vstřebá živiny beze zbytku. Ideální je ráno nebo dopoledne, kdy pomáhá jemně rozproudit lymfu, podpořit detoxikaci a rozjet metabolismus. V odpoledních hodinách může být součástí lehké svačiny nebo salátu, ale večer už není úplně ideální – vysoký obsah sacharidů by mohl narušit klidný spánek (tělo se přece jen musí něčím zabývat...).
Karotku bychom také neměli kombinovat s mlékem nebo cukrem. Tím nemyslím tvaroh v Budwig směsi – ten je zcela v pořádku, protože reaguje se lněným olejem a vytváří zdravou emulzi. Mám na mysli klasické sladké jogurty nebo zákusky – tam karotka ztrácí smysl a stává se jen sladkou dekorací.
Naopak výborně funguje s tukem – protože betakaroten je rozpustný v tucích, potřebuje kvalitní olej, aby ho tělo mohlo vstřebat. Takže pokud karotku, tak vždy s trochou lněného, konopného nebo olivového oleje.
Skladování – aby karotka zůstala šťavnatá
Chcete, aby karotka zůstala krásně křupavá a plná života? Tak ji neskladujte ve vlhkém sáčku ani v těsném plastu. Nejlépe jí je ve volném papírovém obalu nebo v látkovém sáčku v ledničce – a pokud ji už očistíte, ponořte ji do sklenice s vodou a uložte do lednice. Vydrží tak čerstvá několik dní.
A malý trik? Pokud vám karotka změkla – dejte ji do studené vody s pár kapkami citronu. Vzpamatuje se. Skoro jako my po chladné sprše.
A co listy?
Většina lidí listy z karotky vyhazuje, ale to je ekologický i výživový hřích. Listy karotky jsou plné chlorofylu, draslíku a hořčíku – můžete je přidat do zeleninové šťávy, pesta nebo nasekat do salátu. Jsou trochu nahořklé, ale v kombinaci s citronem nebo jablkem se krásně vyváží.
Karotka jako oranžová lucerna pro naše tělo i duši
Možná to zní poeticky – a taky to poetické je. Karotka, tahle nenápadná kořenová zelenina, totiž není jen surovinou do polévky nebo salátu. Je to přírodní baterka. Svítí. A nejen svým vzhledem – ona totiž dokáže rozsvítit i to, co máme uvnitř.
Když ji sníme v její syrové podobě, je to jako kdybychom pozvali světlo, aby se zabydlelo v našich buňkách. A to není žádná esoterika – to říkala už doktorka Johanna Budwig, která mluvila o biofotonové výživě a o tom, že potraviny, které přijímají a uchovávají světlo, podporují život a zdraví.
Karotka je právě taková. Slunce vsáklo do jejího kořene svoji sílu, a ona ji pak v klidu a trpělivosti proměnila na sladký, oranžový elixír – plný betakarotenu, který si tělo přemění na vitamín A. A ten mimo jiné podporuje náš zrak, pleť, sliznice – ale i intuici a vnitřní jasno.
Zrak a vize – proč zrovna karotka?
Když nám babička říkala „jez karotku, ať vidíš i za tmy“, asi netušila, že mluví vlastně jako šamanka. Karotka opravdu podporuje zrak – nejen fyzický, ale i ten vnitřní. Vitamín A a betakaroten hrají zásadní roli při tvorbě tzv. rodopsinu – světlocitlivého pigmentu v oku, který umožňuje vidění při šeru.
Ale z pohledu symbolického – karotka čistí pohled na svět. Pomáhá nám vidět věci jasněji, zbavit se mlhy, rozpoznat, co je důležité a co už může jít. Pravidelná konzumace syrové karotky tak přináší nejen energii a zdraví, ale i větší rozhodnost, orientaci a vnitřní klid.
Je to kořen, který nese světlo dolů – do našeho středu. A to je mimořádně cenné.
Vliv na čakry a energii – trochu jiný pohled
Pokud vás zajímá práce s energií, možná vás nepřekvapí, že karotka souvisí s první a druhou čakrou. Tedy s oblastí kořenů, přežití, vitality, ale také s tvořivostí a sexualitou. Oranžová barva karotky rezonuje právě s těmito oblastmi.
Je to zelenina, která uklidňuje, ale zároveň dodává sílu. Nevyhazuje nás do výšin, ale pomáhá nám stát pevně, čistě a sebejistě. Není to blesk z nebe, je to plamínek svíčky, který pomalu a klidně hoří. A někdy právě ten plamínek potřebujeme víc než explozi světla.
Karotka jako surovina je spojená s energií trpělivosti, péče a vědomého růstu. Neroste ze dne na den. Potřebuje čas. A když ho má, přinese nám víc než jen chuť. Přinese důvěru v život.
Vděčnost, která se loupe jako slupka
V jedné moudré knížce stálo: „Když budeš jíst vděčně a vědomě, promění se i ta nejběžnější mrkev v požehnání.“ A ono to platí. Když vezmeme do ruky karotku, poděkujme za ni. Za to, že vyrostla. Za to, že někdo obětoval čas, půdu, vodu, světlo, aby ji mohl vypěstovat.
A pak ji snězme tak, abychom z ní vytěžili nejen vitamíny, ale i pokoru, radost a klid.
Když ji budeme krájet – s láskou. Když ji budeme strouhat – s pozorností. Když ji budeme jíst – s vděčností. A když budeme mít den na nic, vytáhněme karotku z ledničky, ukousněme kus a řekněme si: „Ještě nejsem hotová. Ale rostu. A svítím. A to je dost.“
Shrnutí
Taková je karotka – skromná, sladká, zářivá a moudrá. Není módní superpotravinou. Nepotřebuje obal s nálepkou bio. A přesto je jednou z nejvýživnějších potravin vůbec. Syrová, nevařená, nepřikrášlená. Prostě pravdivá.
A možná právě proto má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. Pro tělo, pro střeva, pro pleť… ale i pro oči, intuici a naše jemné světlo uvnitř.
Tak až si příště budete chystat šťávu nebo salát, vzpomeňte si na karotku jako na spojence – a nechte ji zazářit.

Karotková šťáva – když světlo teče sklenicí
Nejen oranžová barva. Ale oranžová esence života
Představte si, že držíte v ruce sklenici – a v ní tekuté slunce. Ne to horké a žhnoucí, ale to něžné, jarní, co hřeje kůži a hladí duši. Tak přesně taková je karotková šťáva. Je to víc než jen lisovaná zelenina. Je to orchestr životadárných látek, který ve správné harmonii hraje symfonii zdraví, krásy a energie.
Co všechno najdeme v jednom doušku?
Předně – betakaroten, oranžový pigment, který si tělo umí proměnit na vitamín A. To je ten správce dobrého zraku, hladké pokožky, odolných sliznic a silné imunity. Ale pozor – tělo si betakaroten vezme jen tolik, kolik potřebuje. Takže se nemusíte bát „předávkování“.
Dále je tu draslík, vápník, hořčík, fosfor, špetka síry a celá paleta enzymů, které pomáhají trávit, čistit, vstřebávat. A samozřejmě – voda. Ne obyčejná voda z kohoutku, ale strukturní voda z buňky, nabitá energií a informacemi z přírody.
Karotková šťáva je vlastně elixír mládí ve své nejskromnější podobě. Nepotřebuje reklamu. Stačí první doušek – a tělo si řekne o další.
Proč pít karotkovou šťávu?
1. Čistí tělo zevnitř – šetrně, ale důsledně
Karotka má jemné, ale účinné detoxikační vlastnosti. Pomáhá tlustému střevu, játrům i ledvinám zbavit se toho, co už nepotřebují. A přitom to dělá s něhou. Žádné křeče, žádné extrémy. Jen tiché „uklízení“ na buněčné úrovni.
2. Zlepšuje pleť – i tu, kterou už nic nezachránilo
Akné, suchost, zarudnutí, ekzémy? Karotková šťáva je přírodní kosmetika na pití. Díky betakarotenu, enzymům a síře pomáhá regeneraci pokožky zevnitř, podporuje tvorbu kolagenu a sjednocuje tón pleti. Navíc může dodat pokožce lehké zlatavé zabarvení, jako když vás políbí slunce – a to se v zrcadle pozná.
3. Oči ji milují
Jak už víme – vitamín A, přítomný v karotce v podobě betakarotenu, je klíčový pro zdravé vidění, zvlášť při šeru. Ale taky chrání sítnici před oxidačním stresem a zpomaluje degeneraci zraku. Takže pokud mžouráte u počítače nebo čtete dlouho do noci, karotková šťáva je váš přítel.
4. Energie bez výkyvů
Na rozdíl od kávy nebo sladkostí karotková šťáva nedělá horskou dráhu z vašeho cukru v krvi. Díky obsahu vlákniny v dužině a přirozeným cukrům vás nabije postupně, jemně a dlouhodobě. Ideální na ráno, ale i kdykoliv během dne.
5. Posiluje imunitu
Karotka je jako štít a zároveň jako náboj. Chrání a posiluje. Obsažené antioxidanty, vitamíny a fytochemikálie podporují obranyschopnost, zvlášť pokud se šťáva pije pravidelně. Ideálně každý den. Ať už samostatně, nebo ve směsi.
A co kombinace?
Karotková šťáva je naprosto univerzální a miluje společnost. Skvěle se hodí do kombinace s:
jablkem – pro osvěžující sladkokyselou harmonii
červenou řepou – pro posílení krve
celerem – pro detoxikaci
zázvorem – pro prohřátí a posílení imunity
pomerančem nebo citronem – pro vitamin C a chuťový šmrnc
Ale i samotná – čistá karotková šťáva – je silná, sladká a kouzelná.
Kolik a kdy?
Stačí 1–2 deci denně. Ideálně ráno nalačno, nebo dopoledne. Večer už ji některé citlivější žaludky nemusí tolik vítat, ale to si vyzkoušejte sami. A pokud ji pijete poprvé, začněte pomalu – karotka totiž umí silně čistit.
A pokud se vám začne zbarvovat kůže do lehce zlatavé – je to dobře. To tělo říká: „Díky, že jsi mě nakrmil(a) světlem.“
Malý tip do života
Lisujete-li šťávu doma, vybírejte karotky středně velké až velké, dobře vyzrálé, bez zelených nebo černých míst. Mladé karotky jsou sice roztomilé, ale ještě nemají dost síly. A pamatujte – čerstvá šťáva je nejlepší do 15 minut po vylisování. Jinak začne ztrácet živiny i energii.
.
Karotková šťáva je jako pohlazení. A jako světelný elixír v době, kdy kolem nás bývá občas tma. Nejen na obloze, ale i v duši. Tak si nalijte sklenici, posuňte závěsy a vychutnejte si to tiché, sladké světlo.

Karotková šťáva vyniká mezi ostatními zeleninovými šťávami za předpokladu, že je čerstvá a byla správně připravená. Je vynikajícím čisticím prostředkem pro žlučník a odpadové látky, které se nahromadily v játrech po léta trvajícími nesprávnými zvyklostmi v jídle. Někdy dostane kůže po pití karotkové šťávy, ale i po pití jiných šťáv, žlutý nádech. Zjistil jsem, že je to důsledek rychle uvolněné husté žluče z jater, kterou líně fungující ledviny a střeva nestačí vyloučit. Tím se stane, že tento přebývající odpad přináší lymfa na povrch těla, aby se vyloučil kožními póry.
Toto zbarvení dříve nebo později zmizí. Není to zbarvení pigmentem karotky. Já bych raději přijal tuto krátkou změnu zevnějšku jako důkaz regenerace jater, která mi daruje mnohem delší, zdravější a aktivnější život, než bych se zřekl těchto život darujících šťáv a přitom věděl, že lékařský posudek brzy bude znít jaterní choroba nebo dokonce rakovina jater.
Nezapomeňte, že celý život trvající špatná životospráva a tím myslím hlavně konzumaci nesprávné potravy - vyvolá v těle příznaky rozpadu, jejichž odstranění může trvat měsíce nebo i roky.
Bylo by proto bláhové očekávat zázračné obnovení těla jen příležitostným pitím malého množství šťávy. Ještě bláhovější by ovšem bylo věnovat pozornost hlasu nevědomosti, který tvrdí, že syrové čerstvé šťávy způsobují nemoci. Ve skutečnosti nejsou tyto přechodné potíže nic jiného než přirozená reakce těla na „generální úklid“.
Musíme spolupracovat s přírodou, abychom odstranili škody, které jsme si sami způsobili. Musíme našemu tělu dodávat organické chemické prvky denně, pravidelně a v dostatečném množství, aby se buňky a tkáně mohly regenerovat.
To potřebuje čas a podle mých zkušeností je denní pití šťávy tou nejlepší a nejrychlejší cestou (a to bez přerušení, bez výjimky, po měsíce nebo léta).
Karoten je součást karotky, který v syrovém stavu obsahuje ten nejlepší vitamin A, který tělo může přijmout. Jestliže se tento vitamin vystaví horku nebo jinému zpracování, jestliže se koncentruje nebo izoluje ze složení, které nám dala příroda k dispozici, zmenší se jeho hodnota, pokud se úplně neztratí. Extrakty mohou být přechodně užitečné. Jestliže si přejete jednoznačné, praktické výsledky, pak se nedá čerstvá syrová šťáva s ničím srovnat za předpokladu, že byla správně připravena.
Děti by měly pít denně půl litru karotkové šťávy. Většina dětských potíží se přičítá nedostatku vitaminu A, jako na příklad šeroslepost. Půl litru karotkové šťávy, odpoledne nebo večer, je to nejúčinnější, co znám, jak pomoci očím odstranit únavu, která vzniká při jízdě proti prudkému světlu. Podle mého mínění by měli všichni řidiči autobusů, nákladních aut, piloti a všichni ti, na nichž jsou při noční jízdě závislé lidské životy, pít každé odpoledne nejméně půl litru správně vytlačené karotkové šťávy.
Čerstvá karotka obsahuje víc než 87% vody. Asi 37% všech minerálií tvoří draslík. Mimoto má velké množství sodíku, vápníku ale i železa, síry a chlóru. Obsah fosforu, potravy pro náš mozek, tvoří 13%.

























