Zeleninová polévka s kapáním a vlasovými nudlemi
Suroviny:
Polévka:
- celer,
- mrkev,
- petržel,
- pórek,
- troška kapusty,
- můžeme přidat i nějakou oblíbenou mraženou zeleninovou směs (my používáme nejraději s kukuřicí nebo s paprikou)
- zeleninová kostka
- polévkové koření (vega, vegeta, dekora, podravka, provensálské koření)
- sůl na dosolení
Kapání:
- 1 vejce
- hrubá nebo celozrnná mouka
- sůl
Postup:
Vezmeme největší hrnec, který doma máme, v našem případě je to ten nejstarší a nejotlučenější zelený. :o)))) Nalijeme do něj vodu, dáme na sporák, zapálíme oheň (movitější lidé pouze otočí knoflíkem na nejvyšší stupeň, chudší lidé nejdříve naštípají dříví a zatopí v kamnech). Do vody nasypeme nastrouhanou zeleninu popř. mraženou směs a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut a pak přidáváme kapání.
Kapání:
V hrnečku (nejlépe s vánočním motivem) rozšleháme vejce se solí. Pořád mícháme a postupně přisypáváme mouku až je hmota středně tuhá. Když už to nejde míchat, tak jsme to s moukou přehnali a přilijeme trošičku vody :o)))) Lžičku nejdříve namočíme do polévky a odkrajujeme malé nočky, které noříme do polévky. (Prostě hmotu nabereme a lžičku ponoříme do polévky) Pokračujeme tak dlouho, dokud není hrneček prázdný a polévka plná noků. Vaříme 10 minut. 3 minuty před koncem varu přisypeme vlasové nebo jiné nudle. Buďte opatrní při sypání, já jsem poprvé do polévky nasypal celý pytlík, tedy půl kila a místo polévky to byly nudle s kapáním a zeleninou. (Naředili jsme to litrem vody se zeleninovou kostkou a polévka byla podle slov tatínka vynikající).
Ještě jedna poznámka:
ten den jsme dělali také Zapékané palačinky se špenátem a žampióny, Smetanová omáčka se zelenými fazolkami a Kuřecí medailónky po čínsku, a protože vše děláme najednou, jsou na těchto fotkách vidět i polotovary zmiňovaných jídel.