Petržel
Petržel
Petroselinum crispum (Mill) A.W. Hill.
K jídlu se dá použít celá rostlina, od kořene po semena. Jako zelené koření se využívá především petrželová nať v různých obměnách (kadeřavá, i běžná). Dá se sušit, ale tím ztrácí především vitamín C, jehož je významný nositel.
Pro zimní potřebu můžeme použít malé kořeny v květináči, nebo horní odřezky z velké petržele které položíme na talířek a zaléváme, tak nám během pár dnů začne petrželka rašit.
Všechny části rostliny obsahují silici, která povzbuzuje zažívací pochody,zvyšuje činnost ledvin, poněkud však dráždí. Lidé se zánětlivými procesy v ledvinách nemají užívat nadměrné dávky, stejně tak těhotné ženy. Petržel - nať i kořen - pomáhápři močových kamenech, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích. Na osobu užíváme v jídle asi lžíci petrželové natě.
Dle možností ji přidáváme do hotových jídel, abychom nezničili její výživnou hodnotu.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Lze přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení obložených chlebíčků a různých lahůdek.
kolik šťávy můžeme vypít bez váhání
Čerstvými syrovými šťávami k zářícímu zdraví