Granátové jablo

Granátová jablka mají 77% vody a jsou mimořádně bohatá na sodík, který tvoří skoro 50% všech jejich minerálií a solí. Obsahují trochu vitaminu A, ale mnoho vitaminu B a C.
Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají mnoho kyseliny taninové a jiných hořkých látek a mají obstipační (stavný) účinek. Jedlé části jablek mají všeobecně čisticí a chladicí účinek na tělo a působí projímavě.19
Krása ukrytá v rubínových perlách
Granátové jablko, ten nádherně tajuplný plod s královským jménem, skrývá pod tvrdou slupkou celé poklady šťavnatých semínek, která připomínají malé rubíny – nejen vzhledem, ale i svou výživovou hodnotou. Uvnitř se ukrývá 77 % vody, která se doslova třpytí minerály a vitaminy. Z nich je nejvýznamnější sodík – překvapivě tvoří až polovinu všech minerálních látek v tomto ovoci. Tělo jej potřebuje pro udržení rovnováhy tekutin, činnosti svalů a přenos nervových vzruchů.
Vedle toho tu najdete i vitamin C, který vás podpoří v zimě, vitamin B pro nervy a trošku vitaminu A, který prozáří pokožku i oči. Ale nehledejte v granátovém jablku žádnou umělou vyváženost – tohle ovoce je živel. A právě proto se tak hodí k oživení všedních dní.
Slupka jako lék, dužina jako život
Slupka granátového jablka – a stejně tak i vnitřní bílé přepážky – jsou hořké, svíravé a plné taninů. Ty mají schopnost stavět průjmy, léčit záněty v dutině ústní, a dokonce podporovat léčbu hemeroidů. Samozřejmě se nekonzumují běžně, ale v tradiční medicíně se z nich připravovaly odvary – a dodnes se zkoumají jejich účinky.
Naopak to, co běžně jíme – ta sladkokyselá šťavnatá semínka – má na tělo účinek přesně opačný. Působí projímavě, ochlazují organismus a čistí trávicí trakt. Tato kombinace se na první pohled zdá jako paradox, ale právě v tom tkví kouzlo granátového jablka. Jeho plod harmonizuje – nabídne úlevu, když je tělo příliš žhavé, a rozproudí, když se cítíte unavení a ztuhlí.
Elixír života z východu
Granátové jablko je odedávna symbolem vitality, vášně a znovuzrození. A to rozhodně není náhoda. Jeho složení působí na tělo jako jemný přírodní elixír – nabíjí, harmonizuje, probouzí a přitom uklidňuje. Vedle vysokého obsahu sodíku nabízí i další minerální látky jako draslík, hořčík a vápník, které se podílejí na rovnováze nervové soustavy, srdeční činnosti a zdraví kostí.
Obsahuje celou paletu vitaminů skupiny B – zejména B1, B2 a B6 – takže podporuje psychickou odolnost, tvorbu energie i dobré trávení. Vitamin C posiluje imunitu a přirozenou očistu těla. A když k tomu připočteme enzymy, které stimulují trávení a fytolátky s antioxidačním účinkem, dostaneme skutečně výživnou bombu – bez výbuchu, ale s tichou silou.
Šťáva, která nemá konkurenci
Čerstvá šťáva z granátového jablka je kyselkavá, lehce svíravá a nesmírně osvěžující. Není to limonáda na žízeň, ale šťáva, která povzbuzuje srdce, očišťuje krev a zklidňuje mysl. Její sytě červená barva není jen pro parádu – svědčí o vysokém obsahu antokyanů, které chrání buňky před oxidativním stresem.
Granátovou šťávu doporučujeme pít samostatně nebo v kombinaci s řepou, mrkví či jablkem. Tak vznikne nápoj, který dodá kyslík až do posledního koutku vašeho těla. Ideální je vypít ho dopoledne nebo po námaze – kdy tělo nejvíce touží po minerální regeneraci a vitaminové injekci bez injekce.
Když ji smícháte s trochou citronu a mátového listu, vznikne povzbudivý nápoj, který vás postaví na nohy, a přitom nevyvolá žádné vedlejší efekty. Jen pozor – pokud máte sklony k nízkému krevnímu tlaku, pijte raději menší množství, protože granátová šťáva umí tlak lehce snižovat.
Kuličkový zázrak do každé misky
Granátové jablko je přesně ten druh ovoce, který vypadá složitě, ale za odměnu nabízí víc, než byste čekali. Lze ho jíst syrové, přidat do salátů, posypat jím dezerty nebo si z něj připravit šťávu, která probere i ty, kteří celé ráno zívají. Semínka se jednoduše vydlabávají lžičkou – kdo si chce hrát, vyklopí plod do dlaně a klepe lžící, dokud nezaprší rubínový déšť. A ten pak můžete přidat kamkoli – do ovocné misky, na smoothie bowl, do listového salátu, nebo klidně i na syrovou kaši z mandlí a banánu.
Díky svému chuťovému kontrastu – sladkému i kyselému zároveň – granátová semínka rozjasní i jinak mdlý pokrm a dodají mu šťavnatost, která se neomrzí. Můžete je přidat i do šťávových směsí, zejména k těm „těžším“ jako je mrkev, červená řepa nebo batáty. Jemně svíravý efekt působí osvěžujícím protiakcentem, který vyvažuje sladkost a zklidňuje trávení.
.jpg)
Když ovoce vypráví příběh
Granátové jablko má za sebou dlouhou historii – bylo symbolem plodnosti v Persii, bohatství v antickém Řecku a života po smrti ve starém Egyptě. V Indii jej považují za léčivé ovoce a v tradiční čínské medicíně je ceněno pro schopnost vyrovnávat jang a jin. Dokonce i v židovské tradici symbolizuje 613 božích přikázání – právě tolik zrnek prý má mít jedno granátové jablko. Ať už je to legenda nebo ne, jedno je jisté – je to ovoce, které má hloubku a jiskru zároveň.
Jeho sezóna bývá na podzim a v zimě – tedy přesně tehdy, kdy tělo touží po něčem kyselkavém, co ho pročistí a oživí. Zralý plod poznáte podle váhy – čím těžší, tím více šťávy. Slupka má být sytě červená, napjatá a bez trhlin. Pokud máte možnost koupit je čerstvé přímo z trhu nebo v BIO kvalitě, neváhejte. Tohle ovoce stojí za každé zrnko.
Praktické tipy pro každodenní použití
Granátové jablko se nejlépe skladuje při pokojové teplotě, pokud je v celku. Vydrží pak až dva týdny bez újmy, což z něj dělá výbornou zálohu pro dny, kdy máte chuť na něco výživného a přitom osvěžujícího. Po rozkrojení ho ale spotřebujte co nejdříve – ideálně do dvou dnů – protože semínka velmi rychle ztrácejí chuť i vitaminy. Uchovávejte je v uzavřené skleněné nádobě v lednici, a pokud je nepoužijete hned, můžete je i zamrazit – a pak je přidat třeba do smoothie.
Když je kupujete, všímejte si jejich povrchu. Ideální granátové jablko je těžké, má pevnou, nenarušenou slupku a při lehkém poklepání vydává dutý, ale plný zvuk. Jestli má hnědé skvrny, příliš seschlou slupku nebo je příliš lehké, může být přezrálé či vysušené.
Komu mohou granátová jablka nesednout
Ačkoli jsou velmi šetrná k tělu, existují výjimky. Lidé s extrémně nízkým krevním tlakem by měli pít granátovou šťávu opatrně a v malých dávkách – její přirozený účinek totiž tlak ještě lehce snižuje. Ti, kdo trpí na ledvinové kameny způsobené oxaláty, by měli být opatrní s nadměrnou konzumací, protože plod obsahuje mírné množství kyseliny šťavelové.
U dětí, které se zamilují do křupání zrníček, bývá někdy problém s příliš velkým množstvím – šťáva totiž v kombinaci s malým trávením může působit lehce projímavě. Vždy záleží na množství a celkovém složení jídelníčku.
Co říkají výzkumy?
Vědecké studie potvrzují protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky granátového jablka. Podle článků publikovaných v odborných časopisech (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Journal of Agricultural and Food Chemistry) pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, zlepšuje činnost cév a může podpořit i zdraví prostaty. Polyfenoly obsažené v semínkách a slupkách dokáží chránit buňky před předčasným stárnutím a oxidačním poškozením.
Výzkumy také zmiňují vliv na hormonální rovnováhu, zejména u žen v menopauze – šťáva může pomoci zmírnit návaly a psychické napětí, aniž by narušovala přirozené hormonální rytmy.
Vyzkoušejte – šťáva pro srdce i krásu
Rozmixujte semínka z jednoho granátového jablka s půlkou červené řepy a jedním menším jablkem. Přidejte pár kapek citronu a přeceďte přes jemné sítko. Výsledkem je šťáva, která prokrví obličej, rozzáří oči a povzbudí celé tělo. Pijte ji pomalu, ideálně dopoledne, a vnímejte, jak rubínový proud probouzí každou buňku.
.jpg)

























