Hřebíček
Hřebíček
Eugenia caryophyllata Thunb.
Toto každému známé koření, plné vůně, jsou sušená ~nerozvitá květní poupata tropického stromu hřebíčkovce.
Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý, se světlejším poupátkem, nesmí mít černou barvu. Černá barva je znakem stáří a napovídá také o nedostatku aromatických látek. Květ nesmí být polámaný, musí mít kalich i korunku. Při zkoušce na vodě kvalitní hřebíček klesá ke dnu nebo plave ve svislé poloze, kdežto nekvalitní zaujímá v tekutině polohu vodorovnou.
Hřebíček obsahuje vysoké procento hřebíčkové silice, v níž je hlavní složkou eugenol. Silice hřebíčková se také z hřebíčku destiluje a používá se v kosmetice jako antiseptikum i v zubním lékařství.
Hřebíček jako koření pomáhá při trávení působí na zvýšení chuti k jídlu. Středověcí bylináři mu přisuzovali „podporu žádosti tělesné". Je součástí Kari koření. Používá se v cukrářství, ale i při speciálních úpravách masa, uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů.