10-19. Šťáva z karotky ******

Sledování video textu

 

 

      Karotková šťáva se může v každém rozumném množství pít neomezeně - od půl litru až po dva litry denně i více - podle založení každého jednotlivého člověka. Přispívá k normalizaci všech tělesných funkci. Je nejlepším zdrojem vitaminu A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahuje také vitaminy B, C, D a K. Povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení.

 

Odšťavujeme karotku přístrojem Champion.
Ve své době to byl výborný přístroj, dnes se již nevyrábí.
Do první nádoby (nahoře) teče čerstvá karotková šťáva

a do druhé nádoby (dole) padá vláknina.

 

     Karotková šťáva pomáhá zachovat zuby a strukturu kostí. Kojící matky by měly pít mnoho správně vytlačené karotkové šťávy, aby si zlepšily kvalitu mléka, protože mateřské mléko za jistých okolností nemusí obsahovat dostatek živých, účinných látek. Karotková šťáva může snížit nebezpečí horečky omladnic po porodu, jestliže se pije v posledních měsících těhotenství. Půl litru této šťávy denně má pro tělo větší cenu než 15 kg kalciových (vápníkových) tabletek.

 

     Karotková šťáva je přirozeným prostředkem proti tvorbě vředů a otoků a velmi zvyšuje odolnost proti infekcím. Zabraňuje onemocnění očí, zánětu krčních mandlí, vedlejších nosních dutin a všeobecně dýchacích orgánů. Chrání nervový systém a je nedostižným, posilujícím a vitalizujícím prostředkem.

 

 

     Střevní a jaterní choroby jsou často důsledkem nedostatku jistých minerálií, které karotková šťáva obsahuje. Může dojít k pozoruhodné "očistě" jater a rozpuštění substancí, kterými byla játra zanesena. Tyto látky se často uvolní ve velké míře, takže střevo a močové cesty toto vyloučené množství nemohou zvládnout. Proto přestoupí do lymfy, aby se vyloučilo z těla kožními póry. Tyto usazené substance mají oranžovou nebo žlutou barvu.

 

     Během jejich vylučování z těla se někdy může zbarvit kůže. Vždy, když se po pití karotkové nebo jiné šťávy toto zbarvení objeví, znamená to, že játra prodělala nutně potřebnou očistu. Kůží neprostupuje karotková šťáva sama ani karoten (žluté barvivo). Toto zbarvení kůže se objeví i tehdy, jestliže šťáva byla dlouho filtrovaná, a neobsahovala již žádné barvivo. Ani barvivo karotky, ani červené barvivo červené řepy, nemůže vniknout do kůže a zbarvit ji do červena. I chlorofyl zelené zeleniny a salátů nemůže nikdy zbarvit kůži zevnitř do zelena.

     V každém případě je lepší mít zdravou sametovou pokožku, i když má lehký karotkový tón, než bledý obličej, který spolu s uhry a jinými vadami kůže ukazuje na špatný zdravotní stav těla.

     Neznepokojujte se proto tímto zbarvením kůže, zcela určitě zmizí. Buďte vděčni za to, že pitím karotkové šťávy byla jistá nedostatečnost jater objevena a bylo zabráněno dalšímu poškození jater.

     Zbarvení kůže zmírníte tím, že očistný proces zpomalíte pitím i jiných šťáv nebo přidáním jiných šťáv ke šťávě karotkové.

 

 

 

Novinky

 

 

 

     Nedostatek potřebného klidu a spánku, stejně jako přepracování, může vést i k jisté změně barvy kůže.

     Žlázy s vnitřní sekrecí; především nadledvinky a zárodečné žlázy, potřebují výživné látky, které najdeme ve šťávě z karotky. Někdy pomůže karotková šťáva i při neplodnosti. Příčinou neplodnosti je, mezi jiným, i soustavná konzumace potravin, ve kterých byly vitální látky, především enzymy, zničeny vařením nebo pasterizováním.

     Suchá kůže, dermatitidy a jiné kožní nemoci jsou zaviněny nedostatkem výživných látek, které jsou například obsaženy v karotkové šťávě. Tento nedostatek hraje roli i při očních problémech, například zánětech.

 

 

 

     Správně vytlačená šťáva z čerstvé, kvalitní karotky je bohatá na sodík a draslík. Dále obsahuje vápník, hořčík a železo, zatím co fosfor, síra, křemík a chlor, které jsou také ve šťávě obsaženy, zdokonalují ideálně účinek na lidské tělo. Jako pravý zázrak účinkuje karotková šťáva při autolyse vředů a ukázala se jako výborný pomocník dokonce i při rakovině. Je ovšem nevyhnutelné, aby šťáva byla správně vytlačena a aby ze stravy byly odstraněny všechny koncentrované škrobové, moučné a cukr obsahující výrobky.

 

     Za zvláště záludnou příčinu vředů a rakoviny se považuje delší dobu trvající nenávist, strach, hněv a stres. Jestliže se nepodaří tyto negativní pocity zcela odstranit, pomohou jinak účinná snažení jen málo.

 

     Vypijete-li větší množství karotkové šťávy, může se stát, že vaše tělo nějakým způsobem zareaguje, možná i nevolností. Je to zcela přirozený důsledek a znamení toho, že vaše tělo začalo s velkým úklidem a použilo k tomu šťávu jako naléhavě nutný prostředek.

 

     Byla by chyba, kdybyste dospěli k názoru, že šťávu nesnášíte. Šťáva z karotky je ta nejlepší organická voda a nejlepší druh potravy, kterou vaše tělo potřebuje. Jestliže je šťáva čerstvá a správným způsobem připravená, neexistuje nic lepšího, co by dodalo nutné vitální látky a životně důležitou organickou vodu pro vaše buňky a tkáně.

 

     Vítanou změnou pro někoho může být přidání malého množství syrového kozího mléka nebo čisté smetany ze syrového mléka, čímž získá šťáva exotickou příchuť

     Při této příležitosti bych chtěl říci, že smetana je tuk, zatímco mléko je koncentrovaná bílkovina. Smetana je naším tělem úplně jinak zpracovávána než mléko. Přestože je smetana až k určitému stupni hlenotvorná, nepatří do stejné skupiny škodlivých potravin jako mléko od zvířat.

 

 

Získávání šťávy pomocí odšťavovovač Hurom

Tímto přístrojem můžete odšťavit snad veškerý sortiment ovoce - zeleniny.

 

     Jste-li unaveni, žijete ve stresu anebo vaše výkonnost ochabuje, pak byste měli myslet na své tlusté střevo, které může být zodpovědné za problémy a škody vašem těle. Podle mých zkušeností je zcela nemožné, aby tlusté střevo zůstalo zdravé a správně pracovalo, jestliže se živíte převážně nebo úplně vařenými nebo zpracovanými potravinami.

 

     Prvním opatřením při sanování střeva, při stresu nebo ochabování výkonnosti, je řada střevních výplachů nebo přinejmenším větší počet nálevů. Nejlepší potravou pro tlusté střevo je směs karotkové a špenátové šťávy.

 

     Pamatujte si, že množství šťávy, které tělo potřebuje, je závislé na její kvalitě. Obyčejně potřebuje tělo daleko větší množství šťávy, jestliže byla připravena centrifugálním odšťavovačem. Lepší jsou odšťavovače, které nejdříve vlákna rozruší a pak pracují jako hydraulický lis, jako například odšťavovač Champion nebo odšťavovač Hurom.

 

     Vždycky si uvědomujte tuto skutečnost: šťávy jsou tou nejlepší potravou, kterou můžete mít. Pijete-li je tak dlouho, jak žijete, máte dobré vyhlídky na zdravější a delší život, než jaký byste měli bez šťáv.

 

     Karotková šťáva se skládá ze směsi vitálních látek, které tělo posilují a přitom mu pomáhají udržet jak váhu, tak rovnováhu. Je také dobrou výživou pro zrakové ústrojí. Při vyšetřování zraku u budoucích námořníků a letců bylo zjištěno, že uchazeči s nedostatečnou zrakovou silou dosáhli denním pitím většího množství čerstvé karotkové šťávy zrakovou ostrost. Kdyby se toto přihodilo jen ojediněle, označili bychom to, bez pochyby, jako fenomén nebo náhodu. Jestliže však k tomu dochází opakovaně, musíme uznat, že jsou věci mezi nebem a zemí, které si i ten nejvzdělanější lékař těžko dovede představit.

 

     Čerstvá karotková šťáva je neméně účinná také při léčbě vředů a rakoviny. Tkáně, vysílené tímto záludným, ničivým procesem, se mohou hojným pitím karotkové šťávy, jako doplňkem k pečlivě vybrané a připravené syrové stravě, zlepšit.

 

     Laika přepadne obyčejně jen při pomyšlení na tuto nemoc strach a stojí před velkou záhadou. Její příčiny a vývoj jsou ve skutečnosti však snadno pochopitelné. Nesmíme si představovat, že vředy a rakovina spočívají jen v tělesných nedostatcích. Jak jsem již ukázal, mohou být tyto a mnohé jiné choroby také zapříčiněny celoživotním negativním postojem, stresem, jako důsledkem žárlivosti, strachu, nenávisti, starostí, zklamání a jiných nedefinovatelných špatných nálad. Tyto stavy by se měly vyřešit a zaniknout. Přesto ale je zcela určitě spolupříčinou i špatná výživa.

 

     Při nedostatku živé potravy se dostane tělo z rovnováhy. Dále musí být z těla odstraňovány odpadové látky, aby vznikající jedy nerušily léčivé procesy.

     Aby naše tělo mohlo obnovovat buňky, musíme ho hojně zásobit důležitými vitálními látkami, které najdeme jen v živé potravě.

 

     Čím dříve poznáme, že žádný orgán lidského těla nepracuje bez vztahu k tělu jako celku, tím dříve budeme schopni porozumět funkcím našeho organizmu. Nevíme, jaký druh inteligence vlastní různé části lidského organizmu nebo jakým způsobem pracují. Víme ale, že se nějaká vnitřní inteligence neustále snaží každou žlázu, každou kost, každý nerv a každý sval našeho organizmu chránit, přestože se člověk, na základě nesprávných vědomostí, sám ničí tím, co podniká a co jí.

 

     Hledání příčiny skoro každé choroby vede nejdříve do potravinářských obchodů, k regálům s potravou v plechovkách, k mlýnům, cukrovarům a továrnám na bonbony a limonády. Zde jsou ty výrobky, které obsahují neživé vitální látky, ze kterých je složena moderní, civilizační strava. Každý upečený chléb nebo zpracované obilí prošlo horkem pekařské pece, kde byly zničeny všechny živoucí elementy. Jestliže průmysl tento chléb "obohatí" vitaminy, mineráliemi nebo něčím podobným, přidá jenom více neživých prvků.

 

     Když analyzujeme výživu s ohledem na tyto aspekty, je zcela zřejmé, že jíst ovoce, saláty a zeleninu, nebo pít jejich šťávy má základní význam. Myslete na to, že zeleninové šťávy jsou stavitelé a ovocné šťávy ideální čisticí prostředek pro vaše tělo. První obsahují více bílkovin, zatímco ty druhé velké množství sacharidů

 

     Pro laiky je zajímavé vědět, že lidé, kteří se živí čerstvými syrovými potravinami a doplňují svoji stravu čerstvými zeleninovými a ovocnými šťávami, neonemocní rakovinou. Toto ukazuje na zcela neortodoxní, ale velice mnoho slibující, málo nákladný směr výzkumu. Výzkum tímto směrem může být pro mnoho vědeckých pracovníků nanejvýš znepokojující, ale pro nemocné velmi užitečný.

 

     Zjistil jsem, že očista těla střevními výplachy a nálevy, konzumace dostatečného množství syrové stravy a pití rozmanitých čerstvých šťáv nám drží nemoci od těla.

 

 

Karotková šťáva je velmi bohatá na karotenoidy, což jsou antioxidanty, které mohou být pro zdraví velmi prospěšné. Mezi hlavní benefity pití karotkové šťávy patří:

1.     Zlepšení zraku
- karotenoidy, které se nacházejí v karotkové šťávě, jsou důležité pro zdraví očí a mohou pomoci zlepšit vidění.

2.     Podpora imunitního systému
- karotenoidy v karotkové šťávě jsou také prospěšné pro imunitní systém a mohou pomoci chránit tělo před nemocemi.
 

3.     Prevence rakoviny

- karotenoidy jsou také známé svými protirakovinnými vlastnostmi a mohou pomoci snížit riziko vzniku některých typů rakoviny.
 

4.     Zdravá kůže

- karoteny mohou pomoci udržovat zdravou pokožku a přispívat k ochraně před slunečním zářením.
 

5.     Zlepšení trávení

- karotková šťáva může pomoci zlepšit trávení a podporovat zdraví střev díky obsahu vlákniny a vitamínů.
 

6.     Zdraví očí, kůže a sliznic

- karotková šťáva, je bohaté na vitamín A, což podporuje zdraví očí, kůže a sliznic a také přispívá k posílení imunitního systému. Nicméně karotková šťáva má o něco méně vitamínu A než samotné karotky, protože během výroby se ztrácí některé živiny.
 

7.     Volné radikály

- karotková šťáva také obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, což může snížit riziko vzniku některých onemocnění, jako je rakovina. Dále obsahuje karotenoidy, které mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob.
 

8.     Artritida

- karotková šťáva má také protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při zánětlivých onemocněních, jako je například artritida. Také může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a přispět k lepšímu zdraví trávicího traktu.
 

9.     Zdravé zuby, dásně a oči

- kromě zmíněných výhod pomáhá udržovat zdravé zuby, dásně a oči, podporuje zdravou pokožku a zlepšuje celkovou imunitu těla. Některé studie také naznačují, že karotková šťáva může pomoci snížit riziko srdečních chorob a může mít protirakovinné účinky.
 

10.  Další významnou vlastností karotkové šťávy je, že může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit zdraví srdce. Studie ukazují, že karotenoidy, které se nacházejí v karotkové šťávě, mohou pomoci snížit oxidaci LDL cholesterolu, což je špatný typ cholesterolu, který může vést k srdečním onemocněním a mrtvici.
 

11.  Karotková šťáva také obsahuje vitamín C, který je důležitý pro imunitní systém a podporuje tvorbu kolagenu pro zdravou pokožku a klouby. Dále obsahuje vitamín E, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, a mnoho minerálů, jako je draslík, hořčík a železo.
 

12.  Další výhodou pití karotkové šťávy může být i podpora zdraví očí. Karotenoidy, zejména lutein a zeaxanthin, jsou důležité pro zdraví očí a mohou pomoci snížit riziko očních onemocnění, jako je degenerace žluté skvrny a šedý zákal.
 

13.  Zdravá a pružná kůže

- karoteny mohou pomoci udržet zdravou a pružnou kůži tím, že poskytují ochranu před poškozením slunečním zářením a podporují tvorbu kolagenu.
 

14.  Dalším benefitem pití karotkové šťávy je podpora zdraví kůže. Karotenoidy, které jsou v ní obsažené, se mohou vázat na volné radikály a pomáhat tak chránit kůži před poškozením způsobeným UV zářením a dalšími faktory prostředí. Tyto látky také mohou podpořit regeneraci buněk kůže a vytvoření kolagenu, což může přispět k jejímu zdravému a mladistvému vzhledu.
 

15.  Karoteny v karotkové šťávě také mohou mít pozitivní vliv na zrak a zrakovou ostrost. Konkrétně beta-karoten se může přeměnit na vitamin A, což je důležitý nutriční prvek pro zdraví očí a vidění. Vitamin A pomáhá udržovat zdravou rohovku a zrakové funkce, a zároveň snižuje riziko vzniku očních onemocnění, jako je například šeroslepost nebo makulární degenerace.
 

16.  Dalším benefitem pití karotkové šťávy může být podpora imunitního systému. Karotenoidy a další antioxidanty, které jsou v ní obsažené, mohou pomoci snížit záněty v těle a zlepšit funkci imunitního systému. Kromě toho jsou karoteny důležité pro tvorbu bílých krvinek, které jsou klíčové pro obranyschopnost organismu proti chorobám a infekcím.
 

17.  Rakovina prsu, rakovina plic a rakovina jater.

- šťáva z karotky může také pomoci snížit riziko některých druhů rakoviny, jako je rakovina prsu, rakovina plic a rakovina jater. Karoteny v této šťávě také působí jako přírodní antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Šťáva z karotek také podporuje zdravé zrak a imunitní systém, a může pomoci snížit krevní tlak a cholesterol v krvi.
 

18.  Podpora imunitního systému

- karoteny obsažené v karotkové šťávě jsou silnými antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. Mohou také podporovat imunitní systém tím, že stimulují tvorbu bílých krvinek.
 

19.  Zlepšení zraku

- karoteny, zejména beta-karoten, jsou prokazatelně důležité pro zdraví očí a zraku. Pomáhají chránit oči před poškozením slunečním zářením a mohou také pomoci snížit riziko vzniku závažných očních onemocnění, jako je například šedý zákal.
 

20.  Zlepšení trávení

- karotky v karotkové šťávě jsou bohaté na vlákninu, která může pomoci stimulovat trávicí procesy a zlepšit funkci střev.
 

21.  Snížení zánětu

- některé karoteny v karotkové šťávě, jako například alfa-karoten, mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit zánětlivé procesy v těle.
 

Závěrem lze tedy říci, že pití karotkové šťávy může mít celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, zejména co se týče prevence chronických onemocnění a podpory imunitního systému.

 

předchozí   …   další

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.


Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze