Kiwi

Kiwi, Aktinidie čínská - Actinidia deliciosa

 

 

Malý chlupatý záhadňák z východu, který v sobě skrývá zelené slunce a enzymatický elixír

Kiwi je tak trochu ovoce s druhým dnem. Když ho poprvé uvidíte, možná vás nijak zvlášť nezaujme – malé, oválné, hnědé, chlupaté, skoro až nenápadné. Vypadá jako přírodní batole mezi plody – nerozhodné, jestli bude bramborou nebo kokosem. Ale jakmile vezmete do ruky nůž, rozkrojíte ho a pod hnědou slupkou se otevře zářivě zelený vnitřní svět s pravidelně rozmístěnými semínky v bílém středu, jako by vám někdo na talíř položil biologickou mandalu, pochopíte, že tahle drobnost je malý zázrak.

Kiwi pochází z Číny, kde bylo původně známo jako "čínský angrešt", což nezní zrovna exoticky, ale rozhodně pravdivě. Aktinidie čínská (Actinidia deliciosa) je popínavá rostlina, která může dorůst až deset metrů, s velkými srdcovitými listy a výraznými květy. Její plody se vyskytovaly v čínských lesích už po tisíciletí, ale teprve až v 20. století se dostaly na Nový Zéland, kde se s nimi začalo pracovat jako s kulturní plodinou – vyšlechtily se odrůdy, plody se zvětšily, zesládly, a název „kiwi“ si vypůjčily od malého, chlupatého novozélandského ptáčka. A to byla trefa. Od té chvíle začalo kiwi dobývat svět. Dnes se pěstuje v Itálii, Chile, Francii, Řecku i v Kalifornii, a jeho sezóna se díky těmto rozdílným klimatickým podmínkám neomezuje jen na pár měsíců – díky tomu si můžeme pochutnávat na čerstvém kiwi téměř celoročně.

Z hlediska vzhledu je kiwi prototyp kontrastu – zvenku drsné, uvnitř něžné. Jeho chlupatá hnědá slupka skrývá svěže zelenou nebo i zlatou dužinu, která bývá měkká, šťavnatá a intenzivně aromatická. Chuť kiwi je typická svou výraznou kyselostí v kombinaci se sladkostí – připomíná směs ananasu, jahody a citrusů s dotekem rybízu. Čím zralejší, tím sladší a jemnější, ale vždy s osvěžujícím podtónem, který působí probouzejícím dojmem – jako by se s každým soustem v těle rozsvítilo malé zelené světélko.

 

Zelený poklad plný vitaminu C, enzymů a rostlinných léčitelů

A teď se pojďme podívat na to, co se v téhle zelené mandale vlastně skrývá. Kiwi není jen krásné na pohled a příjemné na jazyk – je doslova nadupané živinami. Je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C na světě. Stačí jeden plod a máte pokrytou celodenní potřebu – a ještě něco navíc. V průměru obsahuje kiwi 90–100 mg vitamínu C na 100 gramů, což je více než citron nebo pomeranč, a hlavně – díky obsahu antioxidantů a flavonoidů je tento vitamín chráněn před rychlou degradací, což z něj činí jednu z nejúčinnějších přírodních forem vůbec.

Ale tím to zdaleka nekončí. Kiwi obsahuje i velké množství vitamínu K, který podporuje srážlivost krve a zdraví kostí, vitamín E – silný antioxidant rozpustný v tucích, a vitamíny skupiny B, zejména B6, B3 (niacin) a B9 (kyselinu listovou). Tato kombinace podporuje nervovou soustavu, mozkovou činnost, hormonální rovnováhu a celkovou vitalitu.

Z minerálů kiwi vyniká obsahem draslíku, hořčíku a vápníku – tedy trojicí, která pečuje o srdce, nervy, svaly i hormonální rovnováhu. Navíc obsahuje i stopové množství mědi, manganu a zinku, které podporují imunitní systém, tvorbu červených krvinek i zdraví kůže a vlasů.

A teď pozor – přichází hlavní hvězda kiwi: enzym aktinidin. Tento proteolytický enzym, podobný papainu v papáje nebo bromelainu v ananasu, štěpí bílkoviny a usnadňuje trávení těžkých jídel. Pomáhá rozkládat maso, mléčné výrobky, ale i rostlinné bílkoviny, a proto je kiwi výborné jako závěr těžšího jídla – pomáhá žaludku a střevům zvládnout nápor, aniž byste museli sahat po trávicích enzymech v tabletách.

Vláknina je další důvod, proč by kiwi mělo být častěji na našem talíři. Obsahuje jak rozpustnou (pektin), tak nerozpustnou složku, což přispívá ke zdravému trávení, podpoře střevní peristaltiky a odvodu přebytečného cholesterolu. Je to malý zelený čistič, který jemně, ale důsledně pomáhá střeva vyprázdnit, aniž by tělo dráždil nebo vyčerpával.

A pak je tu chlorofyl – zelený pigment, který je přirozeným antioxidantem, posiluje krev, čistí játra a působí zásadotvorně. Kiwi je díky němu jedním z mála běžně dostupných plodů, které působí v těle mírně zásaditě – a to i přes svou kyselou chuť.

 

Novinky

 

Kiwi jako zelený doktor pro srdce, střeva, imunitu i emoce

Kiwi vstupuje do těla jako šťavnatý ambasador vitality. Není nátlakové ani těžkopádné, ale přesto působí hluboce a s mimořádnou efektivitou. Díky své výživové složce se dostává nejen do první linie imunitního systému, ale i do každodenní regenerace, krvetvorby, trávení, psychiky a metabolické rovnováhy. Kiwi není jen „zdravé ovoce“, to by bylo málo – kiwi je malý zelený terapeut, který pracuje v tichosti, ale s obdivuhodnými výsledky.

Začněme od imunity – protože právě tady kiwi naplno využívá svou sílu. Díky enormnímu obsahu vitamínu C aktivuje produkci bílých krvinek, zvyšuje obranyschopnost, snižuje zánětlivé reakce v těle a zároveň chrání buňky před oxidací. Je to jako kdybyste do těla pustili tým uklízeček s čisticími prostředky z přírody, kteří tiše, ale důkladně vyleští všechny kouty.

Imunitní systém není ale jen o vitamínu C – potřebuje i zinek, měď, vitamín E, kyselinu listovou a enzymy, které pomáhají s regenerací a komunikací mezi buňkami. A právě to kiwi všechno má – v harmonickém množství, v přirozené formě, která se vstřebává beze zbytku. Pravidelná konzumace kiwi (1–2 kusy denně) prokazatelně snižuje četnost infekcí, zmírňuje alergické reakce a pomáhá tělu zvládat stresové situace – včetně psychického přetížení, které se dnes neptá, kdy má přijít, ale prostě přijde.

A když už mluvíme o stresu, přesuňme se k nervové soustavě. Kiwi, díky vitamínům skupiny B (zejména B6 a B9) a hořčíku, působí stabilizačně. Pomáhá při únavě, podrážděnosti, výkyvech nálad a mírní napětí, které se často ukládá do svalů nebo do psychického přetlaku. Jeho enzymy pomáhají nejen trávit jídlo, ale i situace – což ocení každý, kdo má „nervózní žaludek“ nebo se mu napětí hromadí právě v trávicím traktu. Kiwi totiž působí i na tzv. enterický nervový systém – mozek ve střevech – a to jemně, ale účinně.

 

Vnitřní kartáček, co střeva čistí bez hluku a nátlaku

Jedním z nejvýraznějších účinků kiwi je podpora zdravého trávení. A není to jen takové to obecné „pomáhá s trávením“, ale velmi konkrétní a měřitelná podpora střevní peristaltiky, enzymatické štěpení bílkovin a obnova střevní mikroflóry. Studie z Nového Zélandu i Evropy ukazují, že konzumace kiwi dvakrát denně u osob se zácpou významně zlepšila frekvenci i kvalitu stolice, a to bez vedlejších účinků. Není to tedy ovoce, které by vás prohnalo nebo podráždilo – kiwi zkrátka jemně „naolejuje“ trávicí soukolí tak, aby vše fungovalo přirozeně.

Pektin a vláknina vážou toxiny, podporují odplavování metabolických zplodin a zároveň poskytují výživu prospěšným střevním bakteriím. Díky tomu dochází nejen k lepšímu vyprazdňování, ale i ke zlepšení nálady – protože zdravá střeva znamenají zdravý mozek. To není metafora, to je vědecky potvrzený fakt. Navíc – kiwi má nízký glykemický index, takže nezpůsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, a je tedy vhodné i pro osoby s inzulinovou rezistencí, cukrovkou nebo sklonem k přejídání.

A co játra? I ta tleskají, když kiwi vstoupí do těla. Díky chlorofylu, vitamínu C a enzymům dochází k jemnému čištění jaterní tkáně, podpoře žlučové sekrece a lepšímu odbourávání škodlivin. Není to detox v moderním slova smyslu, ale přirozená podpora funkce tohoto neúnavného orgánu.

Srdce si kiwi také oblíbilo. Draslík snižuje krevní tlak, vitamín K podporuje zdraví cév, a enzymy spolu s antioxidanty snižují zánětlivé faktory, které jsou často na pozadí hypertenze i aterosklerózy. A navíc – pravidelná konzumace kiwi může mírně snižovat hladinu LDL cholesterolu, a to opět díky kombinaci vlákniny, pektinu a antioxidantů.

 

Kiwi jako kosmetika zevnitř a štít proti stárnutí

Když si představíte, že každý den sníte jednu malou zelenou kouli plnou vitamínu C, E, zinku a karotenoidů, vaše pleť začne být vděčná. Tvorba kolagenu se zrychlí, pokožka se projasní, drobné nedokonalosti se zmenší a hydratace zlepší. Není to okamžitý zázrak, ale při pravidelnosti je výsledek viditelný.

Kiwi navíc podporuje růst vlasů – díky křemíku, zinku a vitamínům B – a pomáhá i při lámavosti nehtů. Přidejte k tomu podporu hormonální rovnováhy u žen (díky kyselině listové) a snižování únavy během menstruace nebo menopauzy, a máte ovoce, které nejen chutná, ale i pečuje o vnitřní krásu.

A duše? Duše kiwi miluje. Protože každé sousto přináší pocit svěžesti, novosti, a možná i určité zelené hravosti. Jako by vám tohle ovoce pošeptalo: „Zpomal, nadechni se, všechno bude v pořádku.“ A většinou opravdu je.

 

Kiwi v každodenním životě – jak jej jíst, pít, loupat, neloupat a hlavně vychutnávat

Kiwi je tak univerzální, že si ho můžete užít klidně poslepu – doslova. Stačí, když sáhnete do misky, najdete ten správně měkký chlupatý ovál, rozpůlíte jej a lžičkou vydlabete voňavou, zelenou dužinu, která se na jazyku rozplyne s jemným šuměním citrusové harmonie. Můžete ho sníst samotné, s granolou, se semínky, s dalším ovocem, nebo jen tak po lžičkách jako vlastní rituál. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, kiwi se nikdy neurazí – je skromné, ochotné a přizpůsobivé.

Zralé kiwi má jemně měkkou dužinu a sladko-kyselou chuť. Pokud jej loupat nechcete, není třeba se bát – slupka kiwi je jedlá a obsahuje překvapivě vysoké množství vlákniny, enzymů a antioxidantů. Jen je dobré si ho předtím důkladně omýt a ideálně lehce vydrbat kartáčkem, aby se odstranil jemný chloupek. Konzumace se slupkou není pro každého, ale kdo si zvykne, už neloupe. Naopak, pokud kiwi potřebujete zbavit slupky (například do šťávy), lze ho elegantně oloupat jako vejce – stačí ho lehce naříznout a slupka se odkutálí jako šaty do trávy.

Kiwi se krásně kombinuje – hlavně se sladšími nebo méně kyselými plody. Výborné je v kombinaci s banánem, hruškou, jablkem, mango nebo avokádem. Pokud do něj chcete přidat trošku extravagantní tón, zkuste zázvor nebo bazalku – kiwi si rozumí i s bylinkami. Do salátů, do dezertů, na kaše, do oříškových krémů i do raw dortíků – tam všude dokáže rozsvítit chuť i barvu.

Co se týče času konzumace, kiwi je nejvhodnější ráno nebo dopoledne – na lačno nebo jako první jídlo dne. Nejen že rozproudí metabolismus a zažívání, ale díky enzymům pomůže tělu lépe zpracovat následné jídlo. Pokud jej konzumujete večer, vybírejte jen velmi zralé kousky a raději ho spojte s něčím uklidňujícím – například s kokosovým jogurtem nebo lžičkou mandlového másla, protože jinak by vás jeho osvěžující energie mohla spíše nabudit než zklidnit.

 

Novinky

 

 

Kiwi jako šťáva – jiskra v tekuté formě

Šťáva z kiwi je malý koncert. Nečekejte sladký sirup – kiwi je zářivě kyselé, lehce trpké, energizující. Pokud jej vylisujete samostatně, dostanete koncentrovanou zelenou tekutinu plnou enzymatické síly, která po ránu probere i ospalé buňky a rozpohybuje lymfu jako taneční hudba rozespalé nohy.

Ideální kombinace? Kiwi + jablko. To je klasika, která nikdy nezklame. Jablko zjemní, kiwi osvěží. Dále výborně funguje kiwi + hruška, kiwi + ananas, nebo kiwi + okurka pro velmi osvěžující variantu. Pokud chcete šťávu jemnější, přidejte kousek zralého manga nebo kapku kokosové vody. Pro odvážné doporučujeme kombinaci s limetkou a špetkou kajenského pepře – detox, který probudí i slezinu.

Kiwi šťáva působí jako aktivátor trávení, ale i jako psychická vzpruha – díky intenzivní chuti a obsahu serotoninu navozuje příjemnou náladu. Jen pozor – lidé s citlivým žaludkem by měli začít s malým množstvím, protože vysoký obsah ovocných kyselin může v nezvyklém objemu dráždit. Ale pokud je tělo zvyklé na syrovou stravu, kiwi vítá s otevřenou náručí.

 

Věci, které jste o kiwi možná netušili

Kiwi není jen plod moderní doby – jeho semena byla nacházena v čínských hrobkách jako součást léčivých receptur. V tradiční čínské medicíně se používalo jako prostředek na podporu vitality, čištění krve a posílení plic.

Zlaté kiwi – novější odrůda s hladkou slupkou a zlatavě žlutou dužinou – má jemnější chuť, méně kyselin a vyšší obsah karotenoidů, ale mírně nižší množství vitamínu C. Pro děti je ideální díky své sladší chuti a jemnější konzistenci.

Kiwi je dvoudomá rostlina – což znamená, že pro opylení plodonosných samičích rostlin je třeba mít v blízkosti samčí rostlinu. Bez ní květy sice rozkvetou, ale plod nevznikne. V přeneseném smyslu tedy kiwi připomíná, že i v přírodě to bez spolupráce nejde.

A ještě jedna kuriozita – enzym aktinidin v kiwi rozkládá želatinu. Pokud tedy chcete kiwi přidat do želé nebo dortů, použijte ho až po tepelné úpravě, nebo ho nahraďte zlatou odrůdou, která má aktinidinu méně. Jinak se vám želé prostě nerozjede – doslova.

 

Jak kiwi skladovat, kdy mu říct sbohem a proč ho ocení i laboratoře

Kiwi je nenáročný spolubydlící, ale jako každé ovoce má rádo své pohodlí. Nejlépe se cítí při mírné pokojové teplotě, pokud je ještě nedozrálé. Tam si klidně může poležet i několik dní, dokud nezměkne, nezíská jemnou vůni a lehce se nepoddá tlaku prstu. Jakmile se stane měkkým, voňavým a s dotekem sladké připravenosti, je čas jej přemístit do lednice, ideálně do přihrádky na ovoce. Tam vydrží další 3–7 dní, podle zralosti.

Chcete kiwi urychlit dozrávání? Přiložte ho k jablku nebo banánu. Etylén, který tyto plody uvolňují, aktivuje dozrávací proces, a za pár dní bude kiwi k nakousnutí. Naopak – pokud chcete kiwi uchránit před předčasným měknutím, držte ho od těchto pánů dál.

Zkažené kiwi poznáte snadno – bývá příliš měkké, s tmavými skvrnami na slupce, slizkou konzistencí nebo kvasnou vůní. Takové už do těla nepatří, i když jeho minulost mohla být slavná. Přezrálé kiwi má někdy jemně štiplavý ocásek, což značí fermentaci – na smoothie možná ještě dobré, ale na šťávu či samostatnou konzumaci už příliš pozdě.

Kiwi z běžného pěstování bývá často chemicky ošetřeno, zvláště při dovozu z velkých plantáží. Pokud je to možné, vybírejte BIO kvalitu, zejména pokud slupku chcete konzumovat. Kiwi je naštěstí poměrně odolné vůči škůdcům, takže u ekologických variant nehrozí tak silné chemické zásahy. A pokud máte zahradu, skleník nebo balkon – vězte, že kiwi se dá pěstovat i v českém klimatu, stačí zvolit odrůdu „Weiki“ nebo „Issai“, která snáší i mrazíky a plodí drobnější, ale sladké plody bez chloupků.

 

Kdy si dát pozor a co říká věda

Kiwi je obecně velmi dobře snášené, ale jako každá intenzivní potravina má svá „ale“. Citlivější osoby mohou pociťovat svědění jazyka nebo podráždění sliznic – zvláště pokud snědí kiwi nezralé, velmi kyselé nebo ve velkém množství. Důvodem je přítomnost oxalátů a aktinidinu, které mohou u vnímavých lidí spustit histaminovou reakci.

Lidé s histaminovou intolerancí by tedy měli kiwi zkoušet opatrně a postupně. Totéž platí pro malé děti, které by měly dostávat kiwi až po prvním roce, a to v malé dávce. U některých lidí se objevuje zkřížená alergie – například s latexem nebo pylovými alergeny (zejména bříza). Pokud tedy po kiwi svědí jazyk, nateče patro nebo se objeví ekzém, není to ovoce pro vás – aspoň ne v syrové podobě.

Naopak – u zdravého člověka kiwi funguje téměř jako přírodní vakcína. Studie publikované v Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition ukázaly, že každodenní konzumace kiwi po dobu čtyř týdnů vedla ke snížení oxidačního stresu, zlepšení hladiny cholesterolu a lepší kvalitě spánku. Jiný výzkum z University of Oslo potvrdil, že kiwi má protizánětlivé účinky a podporuje zdravou koagulaci krve.

Další studie sledovala skupinu osob trpících chronickou zácpou – ti, kteří jedli kiwi každý den po dobu čtrnácti dnů, měli výrazně lepší pohyb střev a menší nadýmání než kontrolní skupina. A to vše bez vedlejších účinků. A konečně – kiwi má vysokou hladinu serotoninu, což může pomoci při nespavosti a zlepšit kvalitu spánku, zejména pokud se konzumuje večer (zrale a jemně).

 

Vyzkoušejte: Zelený ranní elixír s kiwi

Potřebujete jen tři zralá kiwi, jedno zelené jablko, půlku okurky a hrst špenátových listů. Všechno projděte odšťavňovačem a vypijte na lačno, ideálně do 30 minut po probuzení. Tahle zelená šťáva doslova rozsvítí buňky, spustí lymfu, pročistí krev a dodá tolik vitamínu C, že by se mohla rozdávat. Pokud máte rádi osvěžení s nádechem bylin, přidejte pár lístků máty nebo kapku šťávy z limetky.

A nebojte se kiwi použít i do raw dortu – zkuste na korpus z mandlí a datlí nanést kokosový krém a nahoru položit kolečka kiwi. Výsledek? Nejen krásný, ale i chuťově vyvážený – kyselost kiwi perfektně ladí s jemností kokosu.

A to je celé zelené tajemství kiwi. Malý chlupatý ovál, co rozzáří tělo zevnitř.

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze