19-10. Ledviny
Ledviny jsou dva orgány nebo žlázy velikosti pěsti. Jsou uloženy v bederní krajině. Jsou zavěšeny blízko páteře, drženy vazivem. Jejich úkolem je filtrovat vodu v těle přinášenou krevním oběhem. Přestože jsou tak malé, přece přefiltrují ročně asi 20 000 litrů tekutin. Denně přefiltrují asi 140 až 150 litrů tekutin, ale jen litr až dva se vyloučí do močového měchýře. Zbytek se vrací krví do těla.
Každá kapka tekutiny, která se dostane do těla, musí projít filtrem ledvin. Krev obsahuje asi tři pětiny vody. Jinými slovy: skoro tři litry z celkových čtyř a půl litrů krve v těle je voda. Je úplně jedno, kolik tekutin vypijeme, obsah vody v krvi se nemění. Všechna voda nad, tři litry, kterou vypijeme, se skladuje ve svalech a játrech. Přesto protéká každá kapka vody neustále ledvinami, aby se filtrovala. Náš Stvořitel zřejmě věděl, co se s námi nazlobí, protože se budeme stále snažit bránit svému omlazovacímu procesu. Udělal naše tělo a zvláště ty životně důležité části tak přizpůsobivé; že můžeme nějakou dobu, navzdory svým chybám, dále žít nebo existovat.
Vezměte si ledviny jako příklad za všechny: jsou skutečně vynikající filtr. Jsou složeny z více než třiceti miliard buněk. Některé z nich tvoří skupinu klubíček z kapilár. Jednotlivé klubíčko není větší než zrnko prachu a přece je složeno z 15 tisíc buněk. Jestliže si dovedete představit něco tak mikroskopicky malého a přitom tak vynikajícího, potom jistě pochopíte, co za vynikající jemný, orgán vlastníme. Dokud žijeme, chrání nás ve dne v noci před našimi choutkami a zvyklostmi.
Všechny medikamenty a alkoholické nápoje jsou pro ledviny nanejvýš škodlivé, i když mohou přechodně prospět některému jinému orgánu. Pivo je pravděpodobně ta nejškodlivější tekutina, kterou tělu nabízíme.
Vyšetřil jsem při pitvách, kterých jsem se mohl zúčastnit, velký počet ledvin a mohl jsem bez váhání určit zvyklosti zemřelého, co se týká alkoholu. Zjistil jsem, že pivo zničí ledviny velmi rychle. V Anglii, kde dělník považuje konzum svého "ale" za rodné právo, jsou choroby ledvin nejrozšířenější nemocí. Ve Spojených státech, kde lákají pivovary své zákazníky reklamou, stoupá počet ledvinových chorob denně. V časovém rozmezí deseti roků se zvýšila produkce alkoholu z méně jak 1,3 miliardy litrů na víc než 4,4 miliardy.
Jenom dík obrovskému počtu buněk v ledvinách a jejich výborné výkonnosti je mnoho lidí schopno se vléct dvacet let životem, přestože nalévají do těla škodlivé tekutiny.
Limonáda a nápoje typu coly jsou skoro vždycky slazeny cukrem. Díky tomu se tvoří v těle alkohol, který musí projít ledvinami, aby se přefiltroval. Škoda vznikající tím, že takové nápoje konzumují děti, mladiství, dospělí, ale i starší lidé, je neuvěřitelná. To záludné na celé věci je, že se neprojeví hned. Vede k přechodnému zvýšení výkonu, ale ten následující, hodiny nebo dny trvající útlum, se už obvykle těmto nápojům nepřipisuje.
Voda v lidském těle je element, jehož význam předčí všechny ostatní s výjimkou kyslíku ve vzduchu. Mladistvost mužů a žen se určuje hlavně podle jejich vitality. Vitalita musí neustále proudit volně celým organizmem a závisí na čistotě a tekutosti krve a lymfy - to znamená, na kvalitě vody v těle.
Voda, která se stále nevyměňuje, je nečistá a kazí se. V těle vede takové váznutí výměny vody k nemocem a projevuje se pachem těla nebo bledostí obličeje. To znamená předčasné stáří.
Kdo pije bohatě syrové zeleninové a ovocné šťávy, zásobuje tělo tou nejlepší organickou vodou, která vůbec existuje. Jestliže pijeme dostatek těchto šťáv, nepotřebujeme skoro pít vodu.
Já sám nepiji vodu celý rok, až na sklenici horké vody s citronem každé ráno. Piji však tolik čerstvých šťáv, kolik jen mohu. Myslím, že horká voda s citrónovou šťávou propláchne výborně játra a ledviny. Mimoto jsem zjistil, že studená podporuje peristaltiku střev a provokuje ranní vyprazdňování.
Ptáte se, proč jsou tak často vychvalovány ledvinové a jaterní pilulky? Protože ledvinových a jaterních chorob přibývá. To je známá skutečnost. Příčina je ve stoupající spotřebě organizmu škodlivých nápojů a potravin a neznalost předností čerstvých, syrových šťáv. V mé knize "Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy" je shrnuto studium a výzkum jednoho celého života. Najdete v ní seznam těch nejužitečnějších a nejúčinnějších šťáv a ty nejlepší metody jak je připravit. Píší mi nespočetní lidé, že pro ně byla tato kniha omlazujícím prostředkem, kterým skutečně omládli. 17