19. "70 salátových receptů" - 26-40
ČÍSLO 26
- 1 sladká mladá středně nelká tykev - postrouhaná
- 1/2 šálku modrého zelí - pokrájeného
- 1-2 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 1 pol. lžíce petržele - jemně nakrájené
- 1/2 malé hlávky salátu - nakrájené
- 1/2 středně velkého
- avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného
Smíchejte všechno opatrně dvěma vidličkami s trochou zdravotní majonézy a servírujte v „lodičkách“ ze salátových listů. Pokrm ozdobte avokádovými plátky a posypte paprikou.
ČÍSLO 27
varianta A
- 1/2 šálku křupaného zelí - nakrájeného
- 1 čajová lžička zelené papriky - posekané
- 1-2 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- zálivka z kyselé smetany
varianta B
- 4-5 stvolů celeru - jemně pokrájeného
- 1 malá karotka - nastrouhaná
- zdravotní majonéza
varianta C
- 1-2 stvoly celeru - jemně nakrájeného
- 1 mladá, jemná střední tykev - nastrouhaná
- 1/2 malé hlávky
- čerstvého salátu - nakrájeného
na zdobení
- 3 malé ředkvičky,
- 1/4 avokáda
- a zelená paprika
Smíchejte každou shora uvedenou kombinaci zvlášť a přidejte zálivku (množství podle přání). Připravte talíř s endiviovými listy a doprostřed dejte tři hromádky připravených salátů, přičemž by mezi každou hromádkou měla být asi dvoucentimetrová mezera, aby se nesmíchaly dohromady.
- variantu A ozdobte kolečky z ředkviček,
- varianta B nakrájeným avokádem
- a variantu C proužky zelené papriky s naplněnou olivou.
Podávejte s plněnými olivami, švýcarským sýrem a celerem.
ČÍSLO 28
- 1/3 šálku křupavého zelí - pokrájeného
- 3-4 stvoly celeru - jemně nakrájeného
- 1/2 malé hlávky salátu - nakrájeného
- 1 středně velká karotka - nastrouhaná
- 1 káv. lžička zelené papriky - posekané
- 50 g tvarohu
- špetka majoránky
- kyselá smetana (zálivka)
na zdobení:
- - proužky ze 1/4 avokáda
- a z červené sladké
- papriky
Smíchejte opatrně pomocí dvou vidliček zeleninu s kyselou smetanou podle chuti. Udělejte z této směsi hromádky doprostřed endiviových listů a posypte špetkou majoránky. Na to dejte tvaroh a ozdobte avokádem a paprikou. K tomu podávejte celer, který jste naplnili smetanovým sýrem a posekanými vlašskými ořechy.
ČÍSLO 29
- 1-2 velmi zralé banány - pokrájené na kostky
- 1/4 malé hlávky salátu - pokrájeného
- 2-3 stvoly celeru - jemně nakrájeného
- 1 pol. lžíce rozinek (bez jader)
- 1/2 zralé pevné hrušky - pokrájené na kostky
- 1/2 šálku sladké smetany (syrové) - oslazené medem
- 2 pol. lžíce vlašských ořechů - jemně posekaných
Všechno smíchejte s částí šlehačky a ořechů a směs urovnejte podkovovitě na salátové nebo endiviové listy. Nahoru rozdělte zbytek šlehačky a ořechů.
ČÍSLO 30
- 1-2 zralá šťavnatá jablka - postrouhaná
- 5-6 listů čerstvého špenátu - pokrájeného
- 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 1/3 šálku modrého zelí - pokrájeného
- 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané
Smíchejte polovinu postrouhaných jablek s pokrájenou zeleninou, až na petržel. Rozdělte směs na salátové listy, nahoru dejte zbytek jablek a posekanou petržel. Můžete k tomu servírovat tenké plátky švýcarského sýra.
ČÍSLO 31
- 1 velký zralý sladký grapefruit - oloupaný, včetně vnitřní jemné slupky
- 1/2 avokáda, zralého, velkého - oloupaného a nakrájeného na podélné plátky
- 1/2 malé hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
- 3-4 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- 50-100 g tvarohu
- 1 pol. lžíce vlašských ořechů - posekaných
Ozdobte talíř křehkými salátovými nebo endiviovými listy a na okraj položte střídavě plátek avokáda a plátek grapefruitu. Smíchejte salát, celer, polovinu tvarohu a všechny ořechy (až na jeden, který jste nepokrájeli). Směs dejte doprostřed talíře, na to zbytek tvarohu a polovinu vlašského ořechu. Posypte špetkou papriky.
ČÍSLO 32
- 1 šálek čerstvého špenátu - pokrájeného
- 1/2 zralého avokáda - oloupaného a rozmačkaného
- 2-3 stvoly celeru - jemně nakrájeného
- 1/4 středně velké cibule - jemně nakrájené
- 2 střední zralá pevná rajčata - vydlabaná
- ke zdobení: - zralé olivy a zelená paprika
Smíchejte špenát; avokádo, celer a cibuli a směsí naplňte rajská jablíčka. Položte je na talíř s endiviovými listy a ozdobte proužky zelené papriky; na každé rajče položte zralou olivu. K tomu můžete podávat celer, zralé olivy a proužky švýcarského sýra.
ČÍSLO 33
- 1 šálek čerstvého špenátu - pokrájeného
- 1-2 malá, šťavnatá jablka - postrouhaná
- 1-2 zralé kaki plody - oloupané, pokrájené
- 2-3 stvoly celeru - jemně pokrájeného
- tvaroh
- 1-2 pol. lžíce avokáda - nakrájeného na proužky
Smíchejte špenát, jablka, kaki-plody a celer a servírujte na salátových listech, pokryté tvarohem, ozdobené proužky z avokáda a posypané špetkou papriky.
ČÍSLO 34
- 1/2 malé křehké hlávky salátu - nakrájeného
- 1/4 šálku křupavého zelí - nakrájeného
- 1/4 stř. velkého syrového bramboru - nastrouhaného
- 1/4 šálku mandlí - pomletých nebo postrouhaných
- 1 čaj. lžička zelené sladké papriky - posekané
- 50 až 100 g tvarohu
- 6-8 vlašských ořechů
- 1/2 malého avokáda - oloupaného a podélně nakrájeného
- špetka majoránky
Smíchejte salát, zelí, brambor, zelenou papriku, majoránku a mandle a směs rozdělte na připravené salátové nebo endiviové listy. Okraj hromádek přikryjte proužky avokáda a půlkami ořechů. Nahoru dejte tvaroh a posypte ho špetkou papriky.
ČÍSLO 35
- 1 středně velká karotka - nastrouhaná
- 1 šálek čerstvého špenátu - nakrájeného
- 1/4 hlávky křehkého salátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce petržele - jemně posekané
- 50-100 g tvarohu
- smetana
- 1 velké jablko - postrouhané
- 1/4 avokáda, středně velkého - oloupaného, podélně nakrájeného
- 4-5 datlí,
- 1 káv. lžička medu
Míchejte v míse karotku, špenát, salát a petržel, přidejte asi 1 plnou pol. lžíci tvarohu, ke kterému jste přidali tolik smetany, aby měl konzistenci zálivky. Rozdělte směs na křehké salátové listy, pokapejte medem, posypte posekanými datlemi. Na to dejte vrstvu strouhaného jablka, rozdělte zbytek tvarohu, ozdobte avokádem a špetkou papriky.
ČÍSLO 36
- 1/3 hlávky zelí - pokrájeného
- 3-4 stvoly celeru, křehkého - pokrájeného
- 1 pol. lžíce petrželky - jemně posekané
- 1 káv. lžička medu
- 1 velké jablko - postrouhané
- 1/2 zralého banánu - pokrájeného na kolečka
- 1 2 zralé kaki-plody - oloupané a pokrájené
- 50-100 g tvarohu
Na talíř s endiviovými listy tvořte vrstvy podle uvedeného pořadí, až na kaki-plody a tvaroh. Pokrájené kaki-plody položte do kruhu na okraj talíře a celý pokrm pokryjte vrstvou tvarohu. Doprostřed dejte trochu petrželky nebo řeřichy.
ČÍSLO 37
- 1 velká karotka - postrouhaná
- 1 šálek čerstvého křehkého špenátu - pokrájeného
- 1/2 malé hlávky křehkého salátu - pokrájeného
- 2-3 stonky celeru - pokrájeného
- 1/3 velkého avokáda - oloupaného, rozmačkaného a ušlehaného do pěny
- 50-100 g tvarohu
- 1 střední šťavnaté jablko - postrouhané
- 1 pol. lžíce petrželky kadeřavé - jemně posekané
- 1 káv. lžička medu
Smíchejte špenát, salát, celer a ušlehané avokádo a směs navrstvěte na talíř se salátovými listy. Celé pokryjte vrstvou postrouhané karotky, pokapejte medem, pokryjte vrstvou tvarohu a vrstvou strouhaných jablek. Ozdobte posekanou petrželkou.
ČÍSLO 38
- 1/3 šálku křehkého zelí - pokrájeného
- 5-6 datlí - jemně pokrájených
- 1 pol. lžíce petrželky - jemně posekané
- 1/4 hlávky čerstvého salátu - pokrájeného
- řeřicha potoční - jemně pokrájená
- 1 káv. lžička medu
- 1 střední až velké jablko - nastrouhané
- 50-100 g tvarohu
- 1/4 avokáda - oloupaného, podélně nakrájeného na plátky
Obložte talíř křehkými endiviovými nebo salátovými listy, pokryjte je vrstvou zelí, potom datlemi a petrželkou a na to dejte salát a řeřichu; pokapejte medem. Celé pokryjte vrstvou strouhaných jablek a na to vrstvou tvarohu. Rozdělte plátky avokáda na okraj hromádky, prostředek ozdobte petrželí a špetkou papriky.
ČÍSLO 39
2-3 stvoly celeru - pokrájeného
- 1/4 hlávky křehkého salátu - jemně pokrájeného
- 1 středně velká karotka - postrouhaná
- 3-4 fíky - jemně nakrájené
- (Jestliže použijete sušené fíky, namočte je nejdřív do vlažné vody, aby změkly. Nevařte je.)
- řeřicha potoční - jemně nakrájená
- 50-100 g tvarohu
- 1 velké jablko - nastrouhané
- 1 káv. lžička medu
Narovnejte salátové listy na talíř a na ně dejte po vrstvách salát, celer, karotku, fíky a řeřichu. Pokapejte medem a pokryjte vrstvou tvarohu. Nahoru dejte postrouhané jablko a řeřichu.
ČÍSLO 40
- 3-4 stonky celeru - jemně nakrájeného
- 1/4 malé hlávky salátu - nakrájené
- 1 pol. lžíce petrželky kadeřavé - jemně nakrájené
- 2 malé čerstvé tykve - nastrouhané
- 1 velké jablko - jemně nastrouhané
- 50-100 g tvarohu
- 1 káv. lžička medu
Na endiviové listy udělejte vrstvu z celeru, salátu a petržele a pokapejte medem. Celé pokryjte nejdřív vrstvou z nastrouhané tykve, potom vrstvou jablka a nakonec vrstvou tvarohu, kterou jste ozdobili petrželkou a špetkou papriky.