25. Jídla z přírodních potravin
Podle mého názoru jsou přírodní potraviny takové, které jsou díky svému organickému životu, který obsahují, výživné. Do této kategorie patří všechny syrové saláty, zelenina a ovoce a jejich čerstvé, syrové, nezpracované šťávy, stejně jako semena a ořechy. K zelenině počítám i některé luštěniny, pokud jsou čerstvé a mladé.
Sušeným luštěninám chybí životně důležitá organická voda a zjistil jsem, že tvoří v organizmu příliš mnoho kyselin, než aby měly praktickou cenu. Nepoužívám je. Patří sem sušený hrách, fazole, sojové boby, burské oříšky a mnoho jiných produktů a vedlejších produktů.
Pokud je to možné, používám vždycky potraviny, které vyrostly na organicky obhospodařované půdě, bez použití umělých hnojiv. Je důležité tomu porozumět. Nedostatek vitaminů a účinných látek v potravě je následek rozrušení půdy chemickými hnojivy. Několik členů vlády se již probudilo a pochopilo to. Organické zahrádkářství znamená zregenerování půdy biologickou přeměnou organických odpadů a chlévské mrvy v ornici, pomocí látkové výměny půdních organizmů, jako jsou červi, bakterie atd. Jen touto metodou, kterou používá příroda od té doby, co existují na naší zemi rostliny, můžeme získat úrodnou půdu, na které vyrostou potraviny plné vitaminů a minerálií. Zelenina, saláty a ovoce, které se vypěstují na takové půdě, nebudou potřebovat ani škodlivé postřiky proti škůdcům.
Za takových okolností nebude úroda na poli zničena hmyzem a jinými škůdci, protože tito budou podle pravidel přírody sezobáni ptáky. Ptáci jsou nejlepší a nejúčinnější hubitelé hmyzu a jsou neškodní. Jedna jediná brhličí nebo sýkorčí rodinka může zlikvidovat během jednoho léta až 35 kg hmyzu a několik sýkorčích párů může pojíst všechny škůdce - housenky a létající hmyz - z jablkové plantáže o velikosti 4000 m2.
Jeden vlaštovčí pár s rodinkou může během jediného dne zahubit 7000 much. Jedna sýkorka může za den sezobat až 5500 housenčích vajíček. Co se stane, když se zelenina a ovocné stromy postříkají? Ptáci sežerou otrávený hmyz a pojdou. Insekticidy jsou spoluzodpovědny za přírůstek škůdců a hmyzu a z toho plynoucí škody na úrodě: Usmrcují jen málo škůdců, a protože ničí i ptactvo, pracují sami proti sobě, protože housenky a hmyz se mohou potom nerušeně rozmnožovat na vedlejším, nepostříkaném a nejedovatém úseku - bez ptáků.
Ve státě New Jersey bylo nalezeno celé hejno divokých ptáků, kteří všichni najednou pošli v křečích a politováníhodné množství jich leželo mrtvých pod stromy, které byly postříkány. Stejné je to s medem, naším nejcennějším sacharidem a. sladidlem. Stovky úlů nedodaly žádný med, protože včely zemřely na jedovaté insekticidy.
Vzdáme-li se chemických hnojiv a omezíme se na zásady organického zahrádkářství, budeme podporovat rozmnožování dešťovek v půdě, docílíme nejen podstatně vyšší sklizně, ale daleko lepších produktů - a je to vlastně kvalita potravy, která nám pomáhá omládnout.
Nemůžeme si sice vždycky opatřit zeleninu, salát nebo ovoce v té kvalitě a množství, které bychom potřebovali, ale můžeme takto vzniklé nedostatky vyrovnat pitím bohatého množství čerstvých, syrových šťáv, co možná nejrozmanitějších.
Co se týká denních jídel, měl bych snad načrtnout, z čeho se skládají moje jídla:
Snídaně
Jeden nebo dva zralé banány s co možná nejvíce hnědými místy. Zralé banány jsou vynikající potravina. Po oloupání odstraňte všechna vadná místa. Nakrájejte banán na tenká kolečka.
Protlak z karotky
Odšťavovačem si vyrobte dvě až tři kávové lžičky tohoto protlaku, aniž byste vytlačili šťávu. Odšťavovač Champion se k tomu výborně hodí. Pokapejte banány získanými "povidly".
Hrozinky
Dávám přednost bezjaderným. Namočte jich několik přes noc do vlažné vody. Posypte dvěma nebo třemi kávovými lžičkami karotkový protlak.
Fíky
Černé fíky mám nejraději. Namočte je stejně jako hrozinky. Odstraňte stopky a pokrájejte čtyři nebo pět na připravovaný pokrm.
Ořechy
Na odšťavovači Champion můžete ořechy a oloupané mandle pomlet na jemnou mouku. Posypu čtyřmi až pěti kávovými lžičkami těchto jemně pomletých mandlí celý pokrm - a to je moje snídaně. Přejete-li si mít jídlo vlhčí, můžete přidat trochu čerstvé smetany. V tom případě ji navrstvěte před tím, než pokrm posypete ořechy.
Sklenice karotkové šťávy nebo směsi karotka - špenát, je pro mě ten nejlepší nápoj, který si jen mohu přát. Budete překvapeni, jak taková snídaně zasytí. Existuje mnoho možností, jak ji změnit. K banánovým kolečkům jako základu, přidáme pokrájené nebo postrouhané jablko nebo hrušku a s hrozinkami a fíky, (se shora popsanými přísadami nebo bez nich), se stanou výbornou a chutnou snídaní.
Já se takovou snídaní nasytím nejvíc. Pochybuji, že jsem toto jídlo v posledních letech víc jak šestkrát změnil. Věřím, že po několika zkušenostech najdete odpověď na otázku, která snídaně zažene nejlépe váš hlad.
Oběd
Oběd závisí na mnoha okolnostech. Jestliže plánuji nebýt v poledne doma, vezmu si s sebou nějaké ovoce, třeba jablka a hrušky, nebo jiné sezónní ovoce. Je-li to možné, potom také malé avokádo a kousek celeru. Někdy také kousek sýra ze syrového mléka. Toto jídlo, s dvěma sklenicemi čerstvé zeleninové šťávy, mně dodá energii, kterou potřebují až do večera. Jsem-li v poledne doma, sním malou porci nejrůznějšího salátu.
Například: dám dvě nebo tři kávové lžičky karotkového protlaku do hlubokého talíře. Posypu ho drobně posekaným celerem, pažitkou, zelím nebo salátem, trochou zelené papriky a všechno zamíchám. Pokapu jednou ze zálivek, které budou ještě uvedeny. Jako další přijdou na řadu asi dvě kávové lžičky jemně nastrouhané červené řepy, asi polévková lžíce zeleného hrášku a doprostřed položím kousek syrového květáku.
Přirozeně můžete všechno okořenit podle chuti, nejlépe "slaným kořením", které koupíte v obchodě s biologickými potravinami. Používejte koření šetrně. Se sklenicí zeleninové šťávy je to pro mne oběd, se kterým vydržím bez hladu a únavy až do večeře. K přípravě takového salátu není třeba mnoho času. Když si uvědomíte, že jsou všechny salátové směsi dobře stravitelné a že si můžete zvolit, jestli si je jemně nebo hrubě pokrájíte, postrouháte nebo posekáte, pak si při troše cviku připravíte ze stejných přísad vždycky jiný salát.
Budete dokonce překvapeni, jak snadno můžeme připravit buď jednoduché a nebo bohaté jídlo. Každý jídelníček a recept, které jsem uvedl v mé knize "Zdraví & salát; je vyvážený a dovolí množství obměn, co se týká chuti a vzhledu.
To znamená, že si připravíte zeleninu podle své chuti a podle času, který máte k dispozici.
K tajemství dobrého salátového receptu patří smíchání dvou nebo tří druhů salátu. Tím máte k dispozici nekonečné množství kombinací. Nepoužívejte příliš často jen jeden druh salátu!
Večeře
Večerní jídlo se dá také lehce připravit a může být jednoduché, nebo bohaté - úplně podle vašeho přání. Můj oblíbený přístroj při přípravě salátů je mixér. Naruší vlákninu a udělá ji trochu chutnější; za předpokladu, že zeleninu příliš nerozdrtí (nesmí běžet déle než jednu sekundu).
Postupujte následovně: rozkrájejte kousek celeru, asi 2 polévkové lžíce, a vložte ho do mixéru. Přidejte tolik tekutiny, aby byly nože potopeny. Jako tekutinu použijte šťávu z karotky nebo zelené zeleniny. Nemáte-li zeleninu, použijte neslazenou ovocnou šťávu nebo i vodu.
Stejně tak pokrájejte asi 2 lžíce hlávkového salátu a položte na celer. Přidejte k tomu jedno pokrájené rajče. Mixér uzavřete, zapněte, ale hned zase vypněte. Když se nože zastaví, zatlačte obsah lžící na dno a ještě, jednou mixér zapněte a hned vypněte.
Když jste se přesvědčili, že se nože již netočí, shrňte směs zase na dno a všechno opakujte tak dlouho, až je zelenina tak umixovaná, jak ji chcete mít. Neměla by být však "tekutá".
Opakujte proceduru podle potřeby - i desetkrát. Potom odstraňte tekutinu přecezením a máte první směs hotovou. Můžete ji použít jako první vrstvu, nebo ji dáte na karotkový protlak, který jste si už připravili na talíř. Okořeňte podle chuti. Vlijte do mixéru scezenou tekutinu, a tím je připravena pro mixování další vrstvy. Pokrájejte spíše nadrobno tři, čtyři nebo pět zelených cibulek a použijte i několik centimetrů zelené natě. Není-li po ruce "jarní cibulka" - poslouží jakákoliv. Vložte ji do mixéru. Přidejte asi 1 polévkovou lžíci nahrubo postrouhané okurky - eventuálně i se slupkou.
Pokrájejte nadrobno zelenou papriku a přidejte jednu polévkovou lžíci do mixéru, stejně jako jednu lžíci nadrobno nakrájeného zelí a okořeňte. Potom mixujte po vteřinách, jak bylo už popsáno, až je zelí tak jemné, jak ho chcete mít. Přeceďte tekutinu a upravte na talíř jako druhou vrstvu.
Můžete vyzkoušet různé kombinace. Navrstvěte například oloupané, nahrubo postrouhané jablko (asi 2 polévkové lžíce) a bude lépe, když ho dáte pod vrstvu se zelím. Místo jablka můžete použít hrušku, bobuloviny a vůbec jakékoliv ovoce. Je to otázka chuti.
Co chutná mně, nemusí chutnat vám a naopak.
Experimentujte proto trochu!
I když si připravíte směs, která vám právě nebude moc chutnat, určitě vám neuškodí, ba naopak, může být výživná. Příště ji pozměníte.
Máme tedy vrstvu postrouhaného jablka a pokryjeme ji třemi nebo čtyřmi lžícemi směsi se zelím: Na to nastrouháme asi dvě kávové lžičky syrové červené řepy, okořeníme a pokapeme citronem. Ozdobíme kolečkem zelené papriky a kouskem syrového květáku uprostřed. Kolem paprikového prstence poklademe nastrouhanou ředkvičku.
Nemáte-li mixér, neznamená to, že si takový salát nemůžete udělat. Musíte jen všechnu zeleninu postrouhat nebo pokrájet tak, aby měla konzistenci, která vám chutná.
K přípravě tohoto "salátu ve vrstvách" můžete použít všechnu možnou zeleninu a ovoce, které máte k dispozici, způsob přípravy nemusíte měnit.
Nebudete si muset jistě nikdy sednout, okusovat tužku a přemýšlet "copak asi dnes použiji za zeleninu?" Vyndejte si ji jednoduše z lednice a použijte tak jak leží a běží, nebo na co dostanete chuť.
S trochou cviku budete schopni vykouzlit "mistrovské dílo", aniž byste si to uvědomovali. Nedovedete si představit, jak takový způsob jídla zjednoduší domácnost. Znáte přece množství nechutně špinavého, mastného nádobí, které se musí po jídle umýt. Náš způsob jídla udělá všem těmto nepříjemnostem konec.
Zálivky na saláty mohou být také chutné a výživné. Buďte vynalézaví a tvůrčí a nepoužívejte nikdy pepř a ocet. Měli byste vědět, že ocet je ve skutečnosti kyselina octová, která může zvolna rozežírat sliznice zažívacího ústrojí. Snadno mohou vzniknout vředy.
Pepř a podobná ostrá koření mohou mít na tělo stejný účinek. Nenechte se klamat chuťovými zvyklostmi. Znáte-li lidi, kteří překypují silou a přitom hodně pepří a používají ocet, můžete si být jisti, že se dříve nebo později objeví vředy a jiné symptomy nemocí.
Olivový olej dostanete koupit vždycky. Smícháte-li ho s medem a citrónovou šťávou, dostanete velmi výživnou omáčku. Nikdy nepoužívám cukru. Můžete přidat zelené koření.
Někdy vyzkoušejte tento recept na zálivku:
1/3 šálku olivového oleje,
1/3 šálku citrónové šťávy.
K tomu 3 nebo 4 středně veliká rajská jablíčka,
1/4 kávové lžičky sušeného koření
a 1/2 až jednu kávovou lžičku medu.
Mixujte to všechno asi 2 minuty a jestliže chcete hned jíst, přidejte k tomu půl stroužku česneku. Chcete-li zálivku uschovat, nalijte ji do džbánku
a ponořte do ní 2 celé stroužky ne zcela oloupaného česneku k vylepšení chuti.
Jinou dobrou zálivku připravíte z avokáda, které oloupete, odstraníte jádro a nakrájíte na kostky do misky. Přidáte trochu horké vody (asi 1/2 kávové lžičky na půlku avokáda) a rozmačkáte ho vidličkou. Pokrájíte do toho několik zelených cibulek, přidáte 1/2 kávové lžičky medu a trochu koření v prášku. Ušleháte vidličkou nebo metličkou na sníh.
Chcete-li, můžete přidat na každé avokádo jednu nebo dvě kávové lžičky kyselé nebo sladké smetany s citrónem. Nikdy nezapomeňte, že cukr a škrob v jednom jídle, obsahující také citron nebo jiný kyselý plod, vedou k tvorbě plynů v těle.
Úmyslně neuvádím spousty receptů a jídelníčků, protože je najdete sestaveny pro každou příležitost v mé knize "Zdraví & salát". (Přečtěte si kapitolu o octě v mé knize "Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy". Doporučuje se používat jen jablečný ocet a kniha vám také řekne proč.)
Dezert
Dezerty mohou být, jak chutné, tak překvapující, jestliže je připravujeme za pomoci mixéru. Příklad: dejte do mixéru šálek karotkové šťávy. Přidejte na kousky nakrájený banán. Dvě plné kávové lžičky strouhaných, neslazených mandlí. Dvě nebo tři plné kávové lžičky namočených hrozinek. Dva nebo tři namočené fíky a tři nebo čtyři kávové lžičky smetany. Všechno mixujte asi 2 minuty nebo déle. Servírujte v poháru třeba se šlehačkou. 17