Galgan
Galgan
Alpinia galanga SW., A. officinarum Han.
Je to koření podobné zázvoru, užívají se z něho rovněž oddenky. I vůni a chuť má podobnou jako zázvor, je avšak poněkud jemnější.
Toto koření bylo ve středověku považováno spíše za lék. Nazývá se také siamský zázvor, kalkán, Laos, galanga. Nejvíce se pěstuje v Thajsku, Číně, Indii, Laosu, odkud se vyváží i do Evropy. Jako koření je známé jeho použití v pokrmu zvaném "rijstafel" nebo nasigoreng, což je jídlo převzaté z těchto oblastí. Je to v podstatě rýže obložená mističkami se zeleninou, omáčkani, ovocem, houbami, masem a rozličnými pochutinami. Dále se používá na saláty a na zeleninu.
Galgan je součástí různých směsí koření. Prodává se mletý jako béžový prášek, o poznání tmavší než zázvor. Mattioli mu v 16. století přisuzoval tyto účinky: vonný dech, dobré trávení proti nadýmání a jako afrodiziakum. V jídlech se používá podobně jako zázvor, který jej také nahradí.