Svíčková omáčka se žampióny
Suroviny:
- 250 g žampiónů
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 250 g celeru
- 1/2 vetší petržele
- lžička plnotučné hořčice
- 5 kuliček nového koření
- 1 menší lístek bobkového listu
- 1 smetana 125 ml
- 1 kostka zeleninového vývaru
- hladká mouka
- olej
- citron
Postup:
Na oleji osmahneme cibulku a žampióny, až žampiony začnou zlátnou přidáme kořenovou zeleninu a krátce osmahneme. Podlijeme vodou a přidáme koření a hořčici. Vaříme 10 minut a pak přidáme mouku (rozkvedlaná se špetkou soli a vodou), vaříme dalších 10 minut, na konci přidáme smetanu a dokyselíme citronem, za stálého míchání (aby se smetana nezdrcla).
Podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem.