- průjem
Příčiny a příznaky:
Průjem může být akutní a krátkodobý nebo chronický a opakovaný. Chronický průjem bývá známkou vážné choroby, a proto byste měli navštívit lékaře. Akutní průjem může způsobit nadměrná konzumace jídel s projímavými účinky např. fíků, sušených švestek a sušeného ovoce.
Mnohem častěji však bývá způsoben přenosem infekce z potravy. Je-li průjem důsledkem otravy jídlem, může trvat od 6 hodin až do 3 dnů. V důsledku dehydratace může průjem ohrozit život malých dětí a starších lidí. V těchto případech je třeba vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.7
Přírodní recepty
Rozmixujeme půlku jablka i se slupkou a přidáme k němu půlku banánu, 1 špetku prášku z hřebíčku a špetku muškátového oříšku v prášku. Kaši jíme pomalu a dobře prožvýkáme, aby se vytvářel dostatek slin.8
Při průjmu velmi účinně a rychle pomáhá černý neslazený čaj.8
Uvaříme 1/4 šálku přírodních perlových krupek ve 2 litrech vody. Když se voda povaří do poloviny, slijeme a přidáme 1 polévkovou lžíci medu a špetku muškátového oříšku v prášku.
Potom nápoj pijeme malými doušky.
Nápoj má vliv na tvorbu hlenu a tišící účinek, což zklidňuje a léčí zažívací systém.8
Léčba pomocí bylinek
Vhodné bylinky :
Nálev z korunních plátků růže stolisté, tzv. "Růžová voda" slouží při mírných průjmech. Hrst plátků růže stolisté se spaří 1/4 litrem vařící vody, nechá se a vypije se najednou.6
Odvar ze dvou lžic sušených plodů bezu černého ve 1/4 litru vody působí nejen proti průjmu, ale i močopudně a hlavně blahodárně působí na nervy a způsobuje klidný spánek.
Taktéž působí i zavařenina z plodů černého bezu.6
25 g čerstvých trnek se naloží do 1/8 litru čistého lihu, po dobu 3 dnů se nechá louhovat. Čas od času je nutno směsí zatřepat. Užívá se 2x denně 1 polévková lžíce.6
1 díl - jírovec (kaštan) - kůra
1 díl - dub - kůra
1 čajová lžička této směsi se vaří v 1/2 litru vody 5 minut, scedíme a pijeme ráno a večer 1 šálek.6
20 g - mochna nátržník - oddenek
povaříme 3 minuty ve 1/4 litru vody, necháme ustát 10 minut a užíváme 3x denně 2 polévkové lžíce.6
25 g - rdesno hadí - oddenek
vaříme 10 minut v 1/2 litru vody, scedíme a celá dávka se po částech využívá během 1 dne.6
15 g - truskavec (Rdesno ptačí) - nať
svaříme ve 1/4 litru červeného vína, scedíme a vypijeme.6
30 g - máta peprná - nať
30 g - puškvorec - oddenek
15 g - jalovec
10 g - senná strusa
1 čajová lžička této směsi se spaří 1/4 litrem vařící vody, necháme 10 minut ustát, scedíme, pijeme ráno a večer.6
Čaj na silný průjem
10 g - jitrocel kopinatý - listy
spaříme 1/4 litrem vařící vody, necháme 10 minut ustát, scedíme, pijeme 5 těchto dávek denně. Má velmi dobrý účinek.6
Na 3 hrsti sušených borůvek se nalije 1/5 litru trpkého vína a nálev se pije vlažný nadvakrát se 1/4 hodinovou přestávkou.6
3 hrsti sušených borůvek naložíme na 48 hodin do 1/4 litru lihu nebo žitné kořalky zředěného na polovic vodou.
Při silnějším průjmu užíváme 1 čajovou lžičku do 1/8 litru teplé vody a vypijeme po 12 hodinách se dávka opakuje.6
30 g - dub - kůra
povaříme 10 minut ve 1/4 litru vody. Scedíme a vypijeme nadvakrát s hodinovou přestávkou.6
hrst - hluchavka bílá - čerstvé listy
vaříme 10 minut ve 1/4 litru vody, scedíme a přes den vypijeme.6
1 polévkovou lžíci květů divizny spaříme ve 1/4 litru vody a horký čaj vypijeme.6
Rozstrouháme najemno plod kaštanu (jírovec) a 4x denně užíváme na špičku nože.6
1/2 g roztlučené jírovcové kůry (kaštan) na prášek užíváme 5x denně.6
40 g jírovcové kůra (kaštan) svaříme se 400 g vody na polovinu, přecedíme a medem osladíme podle chuti.
Užíváme 2 polévkové lžíce po 2 hodinách.6
Sirup proti průjmu:
Rozmačkáme ostružiny, prolisujeme a svaříme se stejným množstvím vody. Pěnu při vaření sbíráme. Když kapalina zhoustne, necháme ji vychladnout a plním do čistých láhví. Při průjmu užíváme 1 polévkovou lžíci ráno, v poledne a večer.6
1 díl - šalvěj - nať
1 díl - dubová kůra
1 čajovou lžičku této směsi spaříme 1/4 litrem vody, necháme 10 minut ustát, scedíme a pijeme 2 - 3x denně.6
Průjem spojený s nechutenstvím:
- jedná se o závažný příznak možného onemocnění. Trvá-li nechutenství a průjem delší dobu, je nezbytně nutné poradit se s lékařem. Trvá-li kratší dobu může pomoci následující čajová směs:
20 g - pelyněk černobýl - nať
20 g - plicník lékařský - nať
20 g - konopička (Herba galeopsidis ochroleucae) - nať
10 g - chaluha bublinatá (Fucus vesiculosus)
20 g - řebříček - nať
20 g - ostružiník - listy
Odvar - jednu čajovou lžičku této směsi nechte povařit ve 1/4 litru vody 5 - 10 minut a poté sceďte.
Pijte v průběhu dne 1 - 3 šálky teplého čaje5
Čaj z třezalky tečkované
Jednu vrchovatou čajovou lžičku třezalky na šálek přelijeme vařící vodou, necháme půl minuty odstát a přecedíme. Denně vypijeme po doušcích jeden šálek čaje. 14
Česnek medvědí
Kromě pročišťujících vlastností se u česneku ověřily i schopnosti upravovat činnost žaludku a střev. Na jaře sbíráme čerstvé, zelené listy česneku medvědího, umyjeme je, drobně pokrájíme a důkladně rozžvýkáme. Podobně jako petrželovou natí, posypáváme posekaným česnekem medvědím všechna jídla, jež se běžně zjemňují nebo zdobí zelenou natí pažitky a petržele. Z listů česneku medvědího lze připravit i salát a nebo jej uvařit jako špenát. 14
Esence z česneku medvědího
Abychom si uchovali léčivou moc česneku medvědího i přes zimu, připravíme si z něj esenci. Drobně pokrájené listy česneku medvědího naložíme na podzim i s cibulkami do láhve, bylinu zalijeme 38 až 40% režnou pálenkou a láhev necháme alespoň dva týdny stát na teplém místě. Esenci užíváme čtyřikrát denně, 10 až 15 kapek zředěných malým množstvím vody. 14
Heřmánek pravý
Jednu vrchovatou čajovou lžičku heřmánku na šálek čaje přelijeme vařící vodou, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích vypijeme tři šálky čaje denně. 14
Měsíček lékařský
Jednu vrchovatou čajovou lžičku měsíčku přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, poté přecedíme a v průběhu dne vypijeme postupně, po doušcích, dva šálky čaje. kokošky vařící vodou. Necháme půl minuty odstát, přecedíme a pijeme po doušcích. Kúru na tři týdny přerušíme a poté započneme znovu. 14
Puškvorec obecný
Jednu zarovnanou čajovou lžičku kořen2 puškvorce obecného namočíme na 12 hodin do šálku studené vody. Studený výluh potom ohřejeme a přecedíme. Denně smíme vypít pouze jeden šálek tohoto čaje! Pijeme ho po doušcích, před a po třech hlavních denních jídlech. Před požitím musíme čaj ohřát ve vodní lázni. 14
Rdesno ptačí
Jednu vrchovatou čajovou lžičku rdesna na šálek čaje přelijeme vařící vodou, necháme odstát půl minuty, přecedíme a po doušcích vypijeme v průběhu celého dne dva šálky čaje. 14
Šalvěj lékařská
Jednu vrchovatou čajovou lžičku na šálek přelijeme vařící
vodou, necháme půl minuty odstát, přecedíme a vypijeme
po doušcích dva šálky čaje denně. 14
Švédské kapky
Podle stupně závažnosti průjmu užíváme denně tři čajové lžičky nebo tři polévkové lžíce švédských kapek zředěných teplou vodou nebo bylinkovým čajem. Kapky doporučujeme užívat vždy půl hodiny před a půl hodiny po každém jídle. 14
Kontryhel žlutozelený
Vrchovatou čajovou lžičku kontryhele přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích pijeme tři šálky čaje denně. 14
Řebříček obecný
Vrchovatou čajovou lžičku žebříčku přelijeme šálkem vařící vody, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích vypijeme dva až tři šálky čaje denně. 14
Sedací koupel z řebříčku
Jedenkrát týdně bychom si měly dopřát sedací koupel z řebříčku. 100 g řebříčku namáčíme 12 hodin v pětilitrové nádobě se studenou vodou. Studený výluh ohřejeme; přecedíme a přilijeme do připravené koupele. Po 20- minutové koupeli se neutíráme, zabalíme se do koupacího pláště a na hodinu ulehneme do postele. 14
Čajová směs
Smícháme 25 g květu prhy arniky, 50 g kořene kozlíku lékařského, 25 g pukléřky islandské, 25 g meduňky lékařské, 25 g řebříčku obecného a 25 g šalvěje lékařské. Na jeden šálek čaje použijeme jednu čajovou lžičku bylinné směsi. Přelijeme vařící vodou, necháme půl minuty odstát, přecedíme a po doušcích pijeme ráno, nalačno jeden šálek. 14