Fenykl florentinský

Fenykl florentinský

 

 

Fenykl florentinský je hodnotná zelenina, která je románskými národy konzumována ve velkém množství. Protože vešla jeho výživná hodnota ve známost, stala se z něho populární příloha k jiným druhům syrové zeleniny jako součást salátů nebo přesnídávek. Jedlá je jeho hlíze podobná část, která obsahuje skoro 90% vody.

Tuto zeleninu můžeme buď čtvrtit, nakrájet na kolečka, nebo posekat a pomlít. Je to silně alkalicky reagující zelenina, která pomáhá rozpouštět hleny a povzbuzuje činnost zažívacího ústrojí. Mimoto je fenykl dobrý močopudný prostředek. Má vysoký obsah sodíku a je bohatý na draslík a železo.

 

Fenykl florentinský – voňavý elegán mezi zeleninou

Fenykl florentinský (Foeniculum vulgare var. azoricum) je něco jako zeleninový romantik – elegantní, jemný, a přitom překvapivě výrazný. Není náhoda, že se stal miláčkem kuchyní po celé jižní Evropě, především v Itálii a Francii, kde se jeho křehké bílé cibulky přidávají nejen do salátů, ale i do těch nejrafinovanějších raw receptur. Nám v Česku se možná pořád ještě trochu stydlivě schovává v regálech, ale jakmile mu dáte šanci, začne vás svádět svou jemnou vůní připomínající anýz, hladkým křupnutím při zakousnutí a schopností krásně ladit s další zeleninou.

.

Fenykl není jen koření – je to celá rostlinná opera

Mnoho lidí si fenykl plete s klasickým kořením – s tenkým stonkem a deštníkovitým květenstvím, které je skutečně typické pro divoký fenykl (Foeniculum vulgare). Jenže fenykl florentinský je jeho zdomácnělý bratranec, kterému se pěstováním během staletí vytvořila masivní zdužnatělá spodní část, někdy označovaná jako „hlíza“. Botanicky to hlíza samozřejmě není – jde spíš o zdužnatělé řapíky listů, které jsou na bázi těsně nahloučené do tvaru připomínajícího cibuli nebo šťavnatý lotosový květ. A právě tato část se jí.

 

Fenykl patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), tedy stejné rostlinné rodiny jako mrkev, celer, kopr nebo petržel. Jeho nať může dorůstat až do výšky dvou metrů, ale kvůli šťavnaté „cibuli“ se sklízí mnohem dříve – obvykle když má kolem 10–15 cm v průměru a je sněhově bílá nebo jemně nazelenalá.

.

Jemnost ve vzhledu, síla v účinku

Fenykl je jako baletka v baletu zdravé výživy – lehký, ladný, ale umí pořádně zabrat. Obsahuje téměř 90 % vody, což z něj činí ideální zeleninu pro hydrataci buněk a doplnění elektrolytů. Právě proto se skvěle hodí do syrové stravy, která sází na vitalitu, svěžest a přirozené odvodnění organismu.

 

Při krájení nebo sekání se z něj uvolňuje typická éterická vůně – lehce sladká, anýzová, jako letní večer v Provence. Za tuhle vůni můžou éterické oleje, především anetol, který má nejen povzbuzující účinky na trávení, ale i protizánětlivé a antimikrobiální působení.

.

Fenykl v syrové kuchyni – jak ho jíst a proč ho milovat

Zatímco v českých kuchyních se fenykl občas bez ladu a skladu vaří nebo zapéká (což samozřejmě není ideální, ale ne každý může být na syrové stravě), v raw komunitě se používá výhradně syrový, nejčastěji jemně nastrouhaný, nakrájený na tenká kolečka nebo nadrobno posekaný. Přidává se do:

  • salátů z karotky, celeru a jablek

  • šťáv spolu s okurkou, petrželí a citronem

  • koktejlů, kde tvoří svěží základ spolu s jablkem a řapíkatým celerem

 

Jeho chuť se výborně vyvažuje s kyselými složkami, takže citron, limetka nebo jablečný ocet jsou jeho ideálními společníky. Fenykl navíc nezhořkne ani po delší době, což z něj činí skvělého kandidáta i do šťáv připravovaných na později během dne – stále bude chutnat svěže, a to i po několika hodinách v chladničce.

.

Botanická elegance s tradicí

Historicky se fenykl pěstoval už ve starověkém Egyptě, odkud se rozšířil přes Řecko do Říma a dále po celé Evropě. Ve středověku byl ceněn nejen jako potravina, ale i jako léčivo – používal se například pro zklidnění koliky u kojenců, na podporu trávení a proti plynatosti. Fenyklový čaj byl klasikou babiček, které moc dobře věděly, co dělají.

 

V moderní době se fenykl znovu dostává do popředí díky zájmu o přirozenou výživu, detoxikaci a anti-aging. Jeho schopnost rozpouštět hleny, alkalizovat organismus a povzbuzovat střevní činnost z něj dělá naprosto univerzální zeleninu – a navíc krásnou na pohled.

 

 

Novinky

 

Fenykl florentinský pod lupou – minerální poklad pro trávení, dýchání i ženské zdraví

Fenykl florentinský není jen elegantní zelenina pro gurmány, ale i velmi účinný přírodní prostředek pro zdraví celého těla. Jeho bílá hlíza, připomínající stlačenou cibuli s jemnými žebry, je doslova nabitá minerály a látkami, které s jemností baletky a silou bylinářského draka dokážou pročistit, uvolnit, povzbudit a harmonizovat celé vnitřní prostředí těla.

.

Minerální složení: fenykl jako zásobárna elektřinou nabitých jiskřiček života

Začněme tím, co v této křehké zelenině opravdu překvapí – množství důležitých minerálů. Přestože je z 90 % tvořen vodou, zbylých 10 % není žádná vata, ale hodnotný koncentrát zásadotvorných prvků.

Nejvíce vyniká:

  • Sodík – podporuje vstřebávání živin ve střevech, udržuje rovnováhu tekutin v buňkách a reguluje krevní tlak.

  • Draslík – zklidňuje srdeční činnost, přispívá k rovnováze nervové soustavy, funguje jako jemné diuretikum.

  • Vápník – pomáhá kostem, zubům i nervům, zvláště důležitý pro ženy v přechodu.

  • Železo – přispívá k tvorbě červených krvinek a tím i okysličení buněk, především u žen velmi ceněná složka.

  • Hořčík – tiší stres, uvolňuje svaly a pomáhá s klidným trávením.

  • Fosfor – energetický pomocník a klíč k dobré funkci mozku i buněk.

Díky tomuto profilu je fenykl ideálním doplňkem pro každého, kdo hledá přirozenou podporu vitality, bez potřeby chemických doplňků. A především – tyto minerály jsou zde v přirozené formě, vstřebatelné a synergicky působící.

.

Fenykl a trávení – jemný dirigent střevního orchestru

Fenykl je od nepaměti spojován s trávicím komfortem. A není divu – jeho éterické oleje, především anetol, uvolňují křeče, podporují peristaltiku a snižují plynatost. Mnoho lidí, kteří trpí nadýmáním, se po jídle necítí dobře nebo mají nepravidelné trávení, najde ve fenyklu jemného spojence.

Stačí malá porce nastrouhaného syrového fenyklu jako předkrm nebo součást salátu, a střeva se začnou pohybovat jako po ladné hudbě. Jeho vliv je neinvazivní, nenutí tělo k násilné akci, ale motivuje ho k vlastní činnosti – což je přesně to, co bychom od opravdového pomocníka chtěli.

.

Uvolnění dýchacích cest – fenykl jako rozpuštěná mlha

Dalším účinkem, který je možná méně známý, ale o to důležitější v období zahlenění, rýmy a kašle, je schopnost fenyklu pomáhat při rozpouštění hlenů. Jeho alkalické působení a éterické složky působí podobně jako přírodní mukolytikum, tedy látka uvolňující hlen.

Zvláště syrový fenykl v kombinaci se šťávou z karotky a petržele je skvělým doplňkem při přechodech ročních období, virózách i chronickém zahlenění. A kdo má odvahu, může ho i šťávovat – jemná, nasládlá šťáva má lahodnou chuť a velký účinek, zvláště ráno nalačno.

.

Fenykl a ženské zdraví – harmonizace, jemnost, síla

Fenykl je po tisíciletí považován za ženskou bylinu. Ne náhodou. Obsahuje totiž fytoestrogeny – rostlinné látky, které v těle napodobují účinky ženských hormonů, aniž by způsobovaly jejich přemíru. Díky tomu:

  • Pomáhá při nepravidelné menstruaci

  • Uvolňuje napětí v podbřišku

  • Zmírňuje příznaky menopauzy

  • Podporuje laktaci u kojících žen

Zároveň je jemný k citlivému ženskému trávení – především v obdobích hormonálních výkyvů, kdy bývá trávení narušené. A to vše bez zbytečných zásahů – jen čistá síla přírody.

.

Fenykl jako močopudný a čisticí prostředek

Další krásnou vlastností této rostliny je její jemně močopudný efekt, který nepřetěžuje ledviny, ale pomáhá tělu vylučovat přebytečné tekutiny i toxiny. Kdo trpí na otoky, zavodnění nebo zadržování vody před menstruací, najde ve fenyklu nejen přítele, ale i záchranné lano.

Kombinace s citronem nebo okurkou ve šťávě ještě posiluje drenážní účinky, aniž by organismus vysušila. Naopak – fenykl podporuje hydrataci na buněčné úrovni, což je pro detoxikaci zásadní.

.

Fenykl florentinský v kuchyni – křehký klenot v syrovém menu

Když se řekne fenykl, většině lidí se vybaví italská kuchyně nebo něco s anýzovou příchutí. Ale pozor – v syrové podobě se z něj stává královna svěžesti a výživy. Díky jemně nasládlé chuti a šťavnaté textuře se dá připravit na nespočet způsobů – od jednoduchých salátů přes elegantní šťávy až po lahodné raw dezerty (!). Ano, i to je možné.

.

Krájení, strouhání, mixování – jak na to?

Fenykl se dá zpracovat několika způsoby, v závislosti na tom, co od něj očekáváme:

  • Krájení na tenká kolečka – nejběžnější způsob pro saláty, ideální, když chceme křupavost a vzhled.

  • Strouhání – vytváří jemnější strukturu, hodí se jako základ do směsí s karotkou, celerem nebo okurkou.

  • Mixování a šťávování – pro ty, kteří chtějí účinnou výživu bez zátěže na trávení. Při lisování vzniká mléčně zakalená šťáva s jemně sladkou chutí.

Fenykl v raw kuchyni působí trochu jako voňavá verze celeru, která navíc nemá drsný charakter, a tak se skvěle kombinuje i s ovocem. A to není nadsázka – zkuste ho jednou s jablkem a kapkou citronu a pochopíte.

Salátová fantazie: anýzová elegance pro každodenní tabuli

Základem je vždy čerstvý, pevný fenykl – sytě bílý, bez hnědých skvrn, se zelenými jemnými „vlásky“ (fennel fronds), které jsou samy o sobě skvělým kořením. A tady je pár nápadů, jak z něj vykouzlit zázrak:

1. Fenyklovo-karotkový salát s citronem a jablkem
Nastrouháme stejné díly fenyklu a karotky, přidáme nastrouhané sladké jablko, zakápneme citronem a posypeme nasekanou petrželí. Pokud chcete odvážnější verzi, přidejte kousek čerstvého zázvoru.

2. Fenykl s okurkou a mátou
Nakrájený fenykl a okurku smícháme, posypeme mátou a přidáme šťávu z limetky. Skvělé osvěžení v létě – a nádherně hydratuje.

3. Raw „tatarák“ z fenyklu a červené řepy
Nastrouháme červenou řepu, fenykl a jablko, přidáme špetku soli, citronovou šťávu a špetku drceného kmínu. Vznikne barevná a výživná bomba plná krvečistících látek.

.

Fenyklová šťáva – sladká alchymie pro plíce, srdce a nervy

Samotná fenyklová šťáva je velmi jemná, sladce kořeněná a překvapivě příjemná i pro lidi, kteří běžně anýz nemají rádi. Největší kouzlo ale nastává ve chvíli, kdy ho zkombinujete s další zeleninou nebo ovocem.

 

Skvělé kombinace:

  • Fenykl + jablko + citron – ideální na ráno, odvodní a pročistí, a přitom neurazí ani děti.

  • Fenykl + karotka + celer – klasická detoxikační trojka, ideální pro podporu zraku, dýchacích cest a jater.

  • Fenykl + hruška + okurka – skvělá volba pro horké dny, působí jako přírodní tonikum pro pokožku a lymfu.

Šťávu je nejlépe pít ráno nalačno nebo mezi jídly, aby se vstřebala bez rušení. Pokud chcete zvýšit očistný efekt, přidejte i trošku spiruliny nebo šťávu z petržele.

.

Fenykl pro děti – ano, ale chytře

Malé děti někdy odmítají fenykl kvůli výrazné chuti, ale když ho nasměrujeme správným směrem, mohou si ho zamilovat. Skvělou variantou je třeba:

  • Jemně nastrouhaný fenykl s jablkem a hruškou, zakápnutý citronem.

  • Fenyklová šťáva s jablkem a kapkou medu – vhodná od 1 roku věku.

  • A u miminek se používá i fenyklový čaj proti nadýmání – to už ale opouštíme syrovou stravu.

.

Bonusová inspirace: fenyklová posypka na raw dezerty

Možná vás to překvapí, ale jemně nakrájené fenyklové lístky (vlásky) lze usušit a použít jako koření na sladké raw dobroty. Mají jemnou anýzovou chuť, která se výborně hodí k medu, rozinkám, fíkům nebo kokosovým receptům. Stačí maličko a výsledek působí jako z orientální cukrárny.

 

Fenykl florentinský: voňavý rytíř za čistou lymfu a ženskou harmonii

Když fenykl šeptá: „Uvolni se, všechno bude v pořádku…“

Fenykl není jen zelenina, která voní po anýzu. Je to jemný pomocník pro všechny, kdo cítí, že v těle něco stagnuje. Možná voda, možná emoce, možná únava, která se usadila v místech, kam nepatří. A právě tady fenykl nastupuje se svou lehkou, vodnatou strukturou a detoxikačním efektem.

 

S téměř 90 % vody a zásaditou povahou působí jako přírodní kartáček na zanesenou lymfu. Oživuje proudění tekutin, což často znamená i odlehčení těla – fyzicky i psychicky.

.

Fenykl a dýchací cesty: slizniční wellness

Málo se o tom mluví, ale fenykl má neuvěřitelně jemný mukolytický (hlen-rozpouštějící) účinek, podobně jako česnek nebo cibule – ale bez jejich síly a štiplavosti. To ocení hlavně ti, kdo:

  • trpí na zahlenění, ať už v nose nebo v průduškách

  • chtějí podpořit plíce jemně a dlouhodobě

  • řeší astma, sennou rýmu nebo chronickou rýmu

Zvlášť v kombinaci s celerem a petrželí vzniká šťáva, která čistí sliznice, zvlhčuje je a pomáhá regenerovat jejich výstelku. Ať už po zimních infekcích nebo po letním pylovém náletu.

Fenykl a ženy: hormonální jemnost v kulatém balení

Ano, ano, ano. Fenykl patří mezi nejvíc ženské zeleniny vůbec. A to nejen proto, že je esteticky krásný, ale hlavně díky svému obsahu fytoestrogenů – přírodních látek, které mají podobnou strukturu jako ženský hormon estrogen.

A co to znamená v praxi?

  • Pomáhá při PMS – mírní nadýmání, napětí i podrážděnost

  • Podporuje rovnováhu v menopauze – bez léků a bez zbytečných dramat

  • Zklidňuje při hormonálních výkyvech – včetně těch, co jdou ruku v ruce s emocemi

Není náhodou, že fenyklový čaj se doporučuje kojícím maminkám – nejen kvůli laktaci, ale i kvůli klidu. A syrový fenykl má podobné účinky – bez nutnosti zalévat ho vroucí vodou a louhovat.

.

Fenykl a lymfa: voda, co se hýbe, nehnije

Znáte ten pocit, kdy máte těžké nohy, kruhy pod očima nebo otoky kolem kotníků? To může být líná lymfa, která se rozhodla na chvíli zastavit a odpočívat. Jenže když odpočívá moc dlouho, tělo si to odnese – zadržuje vodu, odpadní látky, a občas i náladu typu „radši si zalez do peřin“.

A tady přichází fenykl s jemným, ale důsledným šťouchnutím: „Hej, proudi!“

 

Díky obsahu sodíku, draslíku a železa:

  • podporuje močopudný účinek, aniž by dráždil ledviny

  • zlepšuje filtraci lymfy, a tím pádem i stav pokožky

  • napomáhá odvodu přebytečné vody, aniž by vyčerpal tělo

A hlavně – dělá to potichu, nenápadně a s noblesou. Žádné drastické odvodnění, žádné záchvaty na záchodě. Jen klidné proudění.

.

Magické účinky anýzového aroma

Fenykl se kdysi používal při rituálech ochrany a očisty – nejen těla, ale i prostoru. Jeho semena se házela do ohně při přivolávání klidu, míru a moudrosti. A jeho silice se nosily u sebe jako ochrana proti „zlým snům a zlým jazykům“. Zajímavé? A teď si představte, co to udělá, když si fenykl místo kouře nastrouháte do salátu.

Tenhle voňavý rytíř:

  • zahání strach

  • posiluje intuici

  • a ladí tělo i mysl do tóniny „všechno zvládnu“

Ať už věříte na staré pohanské rituály, nebo jen milujete, když vám jídlo voní jako letní dovolená – fenykl je tu pro vás.

 

Novinky

 

Fenykl florentinský: zelenina, která miluje společnost

Když se fenykl zamiluje do karotky (a další neodolatelné kombinace)

Fenykl sice zvládne zazářit i sólo, ale ve světě syrové kuchyně platí jedno pravidlo: když se spojí správní parťáci, vznikne elixír života. Fenykl má totiž jemnou nasládlost, kterou výborně vyvažují další chutě. A tak vznikají duety, tria a někdy i celá jazzová kapela syrových chutí.

 

Co mu to nejvíc sluší?

  • S karotkou – oranžová bohyně krásy a fenykl tvoří harmonické duo, které čistí střeva, hýčká sliznice a dodává očím jiskru

  • S celerem řapíkatým – spolu tvoří detoxikační dream team pro játra, lymfu a rovnováhu elektrolytů

  • S červenou řepou – tahle kombinace se hodí pro ty, kdo chtějí „pročistit krev“, jak říkaly naše babičky (a neměly tak úplně pravdu – ale taky se úplně nemýlily)

  • S jablkem – fenykl miluje sladké protějšky a jablko mu dodá šťavnatost i přírodní cukr, aniž by narušilo jeho eleganci

A pozor – když fenykl ochutnáte s mátou nebo bazalkou, vznikne raw parfém, který vám projasní i zatažený den. Ne do nosu, ale do duše.

.

Fenykl ve šťávách: zelený elixír klidu

Málo která zelenina je ve šťávách tak jemná a přitom účinná. Fenykl není agresivní, a přesto dokáže probudit trávení, uvolnit plyny a rozpustit stagnace, které se neukazují v žádné laboratoři – ale víte o nich moc dobře.

 

Nejoblíbenější kombinace šťáv:

  • Karotka + fenykl + celer – pro ranní zažehnutí metabolismu

  • Karotka + fenykl + červená řepa – pro očistu krve a lymfy

  • Karotka + jablko + fenykl – pro děti, začátečníky a milovníky sladšího tónu

  • Okurka + fenykl + petržel – pro odvodnění, hlavně v létě nebo před menstruací

Fenyklová šťáva má mírně chladivý efekt, takže ji ocení ti, kdo jsou přehřátí – psychicky i fyzicky. A pokud chcete vyloženě spa efekty, přidejte pár kapek citronu a snítku máty.

.

Fenykl v salátu: anýzový flirt

Chcete-li si s fenyklu udělat přímou cestu k srdci, připravte mu salátový večírek. Nakrájejte ho na tenká kolečka – ideálně na mandolínu – a dejte mu prostor.

 

Co do misky přihodit?

  • Citrónovou šťávu a olivový olej – nejčastější kombinace

  • Sezamová semínka nebo slunečnice – dodají crunch a minerály

  • Pomeranč nebo grep – šťavnatý kontrast, který osvěží a povznese

  • Kousek avokáda – jemnost k jemnosti, výsledkem je hladký přechod mezi syrovostí a rozkoší

A jestli máte fenykl rádi na sladko, zkuste ho s hruškou a špetkou skořice. Zní to divně? Možná. Ale kdo neochutná, neví, co je raw romance.

.

Fenykl v každodenním životě: jak ho zařadit bez námahy

„To se hezky čte,“ říkáte si možná, „ale kde ho koupím a co s ním vlastně každý den?“ Dobrá otázka. A tady je moje oblíbená odpověď:

1. V obchodech ho najdete od podzimu do jara.
Nejčastěji v bio kvalitě nebo v regálech se „zvláštními zeleninami“, kde se krčí mezi artyčoky a kadeřávkem.

2. V lednici vydrží i týden.
Hlavně ho zabalte do utěrky nebo dejte do uzavíratelné nádoby. Miluje sucho a chlad.

3. Používejte ho ráno nebo dopoledne.
Má stimulační účinek, který se hodí na rozjezd dne. Večer ho nechte odpočívat, jako sebe.

4. Nedávejte ho do smoothie.
Ne že by to nešlo, ale jeho struktura je vláknitější a v krémové konzistenci působí rušivě. Ve šťávě? Ano. V salátu? Jasně. Ve smoothie? Hmm… zbytečné trápení pro mixér i chuťové buňky.

5. A hlavně – poslouchejte tělo.
Když po něm zatoužíte, je to zpráva. Možná potřebujete očistu, možná ženské pohlazení nebo jemnou podporu nervového systému.

 

Fenykl florentinský: něžný hlas v chaosu světa

Když zelenina šeptá do duše

Někdy se říká, že některé potraviny „nesednou“ proto, že jsme na ně prostě ještě nedozráli. Ale co když je to obráceně? Co když některé chutě přicházejí až tehdy, když v sobě najdeme dost klidu, abychom je slyšeli? Fenykl je přesně taková zelenina. Nepřitahuje na první dobrou. Nevolá do světa: „Sněz mě, jsem nejvíc křupavá, sladká a výživná!“ Ne. On si jen tiše sedí v chladicím boxu a čeká, až ho objevíte – jako starý deník mezi knihami, který najednou dává smysl.

 

Ve chvílích přetížení, rozlítanosti a hladu po vnitřním klidu působí fenykl jako zelený šepot: „Zpomal. Vydej. Uvolni. Přijmi.“ A není divu. Celý jeho anýzový tón, struktura a účinek na střeva, lymfu i hormonální rovnováhu napovídají, že tohle není zelenina na závody. Je to zelenina pro ženy, co chtějí být zase samy sebou.

.

Aromaterapie pro střeva (a nervy)

Fenykl není jen jídlo – je to zkušenost. Jakmile ho rozkrojíte, jeho aroma vám připomene dětství, čaj proti bolavému bříšku a vůni pole v říjnu. Tenhle anýzový nádech otevírá paměť, zklidňuje mysl a aktivuje parasympatikus. Ano, ten systém, který se spouští, když si konečně dovolíme vypnout.

 

A přesně tak i fenykl funguje – vypíná stresová tlačítka. Čistí, ale ne dramaticky. Uvolňuje, ale ne omamně. Je jako žena, která už ví, že síla není v hlasitosti, ale v přítomnosti. A právě proto patří do života těch, kdo se už nechtějí hnát, ale vracet domů – do sebe.

.

Symbolika fenyklu: archetyp něžné léčitelky

Každá zelenina má v sobě jistý archetyp. Mrkev je akční hrdinka, řepa je krvavá čarodějka, česnek je drsný ochránce. A fenykl? Fenykl je bylinková víla se zástěrou, která se nebojí vzít do ruky nůž, ale vaří raději v klidu, bez pokynů a hluku. Je to léčitelka, která nespěchá, protože ví, že tělo si všechno zařídí, když mu dáme podmínky.

 

Fenykl je symbolem:

  • intuice bez zmatku

  • přijetí bez hodnocení

  • péče bez námahy

  • odvahy být jemná

Možná ho nebudete jíst každý den. Možná ho občas zapomenete koupit. Ale až zase přijde den, kdy budete potřebovat jemný restart, vědomý nádech a klid bez meditace, zkuste si udělat jednoduchý fenyklový salát. A nechte ho působit. Třeba vás naučí poslouchat tělo ještě líp než kniha.

.

Když by fenykl mluvil…

„Drahá, neboj se mě. Vím, že jsi zvyklá na výrazné chutě, ostré kontrasty a silné účinky. Ale já nejsem tady proto, abych tě změnila. Jsem tu, abych tě vrátila do místa, kde ses ještě neztratila. Nepotřebuješ detox. Potřebuješ dotek. A já jsem ten dotek – v jídle.“

 

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze