Hořčice

Hořčice

 

 

Hořčicové listy mají vysoký obsah síry, fosforu a chloru a velmi vysoký obsah ostatních minerálií, především draslíku. Protože obsahují více jak 85% vody, jsou dobrým čisticím prostředkem zvláště tehdy, jestliže jsou listy mladé.

U některých lidí působí hořčicové listy mírně projímavě. Jíme-li je syrové a v rozumném množství, pak jsou hodnotnou součástí salátů.

 

Hořčice – divoká královna detoxikace ve světě listové zeleniny

Když se řekne hořčice, většina lidí si představí žlutou pastu na okraji talíře s klobásou. Ale my se dnes nepodíváme do sklenice, nýbrž na záhon. Protože hořčice jako listová zelenina – přesněji řečeno hořčicové listy – je úplně jiný příběh. Syrový, zelený a tak trochu peprný.

 

Když listy šťavnatě pálí

Na první pohled vypadá hořčice (Brassica juncea) jako vzdálená sestřenice rukoly, ale její účinky jsou ještě drsnější. Obsahuje více než 85 % vody, takže je lehká a šťavnatá, přestože vás na jazyku pěkně probere. Vysoký obsah síry, fosforu a chloru dělá z hořčice jeden z nejúčinnějších listových čističů vůbec – a to nejen pro kuchyň, ale hlavně pro tělo. 

 

Působí silně zásadotvorně, pomáhá při překyselení a podporuje vylučování toxinů. Zejména síra a chlor tu hrají roli malých zelených detoxikačních vojáků, kteří vytahují nečistoty ze zásobních tkání a ženou je ven, většinou skrz střeva a kůži. Ano, někdy i s menší dávkou plynatosti nebo projímavého efektu – to ale není chyba, to je akce.

 

Minerální elixír pro buňky

Když bychom měli hořčici rozebrat jako tabulku, byly by to samé jedničky v testu z chemie: draslík ve vysokých dávkách, vedle něj síra, fosfor, chlor a přirozeně i stopové prvky jako vápník, železo nebo hořčík. Díky tomu jsou hořčicové listy výbornou volbou pro každého, kdo potřebuje:

  • rozproudit lymfu

  • aktivovat vylučovací systém

  • povzbudit metabolismus bez umělých stimulantů

  • zlepšit krevní obraz (železo!)

  • a přitom nezahltit tělo kaloriemi

Hořčicové listy totiž obsahují velmi málo sacharidů, ale obrovské množství živin. Jsou tím, čemu se moderně říká „nutrient dense food“ – potravina nabitá výživou, ačkoliv váží a stojí skoro nic.

 

Syrové – nebo nic

Hořčicové listy by měly být konzumovány výhradně syrové, pokud si přejeme uchovat jejich enzymatickou aktivitu a jemnou pálivost. Tepelná úprava snižuje obsah vody, ničí enzymy a přeměňuje živé zelené tkanivo na něco, co připomíná špenát po smutné noci. Do salátů ale patří jako ostré koření, které dodá říz a probudí ospalé chuťové buňky.

 

Díky své intenzivní chuti není potřeba velké množství – pár listů mezi karotku, okurku nebo zelený salát stačí. Zkuste je nakrájet na jemné proužky a lehce promačkat prsty s citronovou šťávou – tak se jejich pálivost lehce zjemní, ale nutriční hodnota zůstane.

 

Novinky

 

Mladé listy = silná medicína

Zeleninová hořčice je nejúčinnější, když jsou listy mladé a čerstvé. S věkem rostlina přichází o jemnost a listy tvrdnou – stejně jako lidé. Zralé listy mohou být vláknité, hořčí a na trávení náročnější. Na druhou stranu, čím je list starší, tím větší síla v něm může být ukrytá – ovšem jen pro zkušenější jedlíky se silným žaludkem.

 

Pokud máte vlastní záhon, doporučuji trhat listy průběžně a nechat rostlinu dorůstat. Tak získáte čerstvé listy během celého vegetačního období a tělu dopřejete jemné a účinné zelené dráždění.

 

Hořčice jako zelené espresso

Možná to zní odvážně, ale hořčicové listy v salátu působí podobně jako káva – jen bez kofeinu. Probudí, prokrví, nastartují vnitřní kotel. V kombinaci s jinou syrovou zeleninou – třeba s cuketou, karotkou, červenou řepou nebo ředkvičkami – vytváří silnou očistnou a energetickou směs. A pokud k tomu přidáte čerstvou šťávu z citronu, kapku panenského oleje a třeba špetku mletého kmínu, vaše buňky začnou tleskat.

 

Jen pozor – někdy je méně více. Pokud jíte hořčicové listy poprvé, začněte opravdu zlehka. Jedna malá hrstka do salátu denně úplně stačí.

.

Hořčice – listy, které vás překvapí

Nejen semínka, ale i listy mají sílu

Když se řekne hořčice, většina z nás si vybaví ostře pikantní pastu v malé skleničce, která se ráda vetře mezi párek a rohlík. Ale hořčice, to je ve skutečnosti celá rostlina, která v sobě nese více, než by se na první pohled mohlo zdát. Listy hořčice, zvláště ty mladé, jsou výživným a čisticím pokladem, který nám příroda nabídla jako zelenou apatyku – ale jen pro ty, kteří mají odvahu pustit hořkost do své kuchyně i do svého života. Ano, někdy je potřeba trochu trpělivosti, ale věřte, že tahle „hořká pravda“ vám za to stojí.

 

Listy hořčice a jejich minerální bohatství
Hořčicové listy obsahují vysoké množství síry, fosforu, chloru a hlavně draslíku. Právě draslík je v tomto případě látkou, která z těchto listů dělá účinný prostředek při vnitřním čištění organismu, protože napomáhá vyplavování přebytečných tekutin a tím i toxinů. Neopomínejme ale ani síru – díky ní jsou hořčicové listy vhodné i při kožních potížích, akné, ekzémech nebo jako prevence před tvorbou zánětů. Síra je také klíčovým minerálem pro tvorbu kolagenu, a tedy i pro zdraví kloubů a pokožky.

 

Obsah vody jako základ očisty

V mladých hořčicových listech se ukrývá více než 85 % vody – a to rozhodně není málo. Díky této hydrataci působí listy jemně močopudně a v některých případech dokonce lehce projímavě, zejména pokud je vaše strava jinak chudá na vlákninu nebo tekutiny. To je ale jen další důvod, proč tuto „živou vodu v listech“ pustit na talíř častěji – pokud možno v syrové podobě.

 

Syrové, mladé, a hlavně v malém množství

Hořčicové listy jsou výborné jako zeleninový doplněk do salátů – jemně nasekané, nebo jako výrazná chuťová vsuvka mezi jinými listy, například rukolou, špenátem nebo polníčkem. Je však dobré je konzumovat střídmě, protože jejich síla se skrývá právě v intenzivním účinku. Příliš velké množství může u citlivějších jedinců způsobit podráždění žaludku nebo průjem. Ale pokud je dávkujete s rozumem, přidají vašemu jídlu energii, očišťující sílu a navíc se krásně snoubí s jablečným octem, citronovou šťávou nebo tahini zálivkami.

 

Hořčicové listy jako sezónní detox

V období jara, kdy se tělo probouzí a volá po odlehčení, jsou hořčicové listy výborným nástrojem pro sezónní detoxikaci. Podporují činnost jater, čistí krev, působí antibakteriálně a pomáhají tělu v regeneraci. Mohou se stát výbornou alternativou k dalším hořkým bylinám, jako je pampeliška nebo čekanka. Navíc jejich pěstování není nijak složité – zvládnete to i na balkoně.

 

Hořčicové listy a síla hořkosti

Někdy se moderní jídelníčky příliš vyhýbají hořké chuti – a to je škoda. Hořkost totiž aktivuje produkci žluče, nastartuje trávení, podpoří činnost pankreatu i sleziny a celkově probudí celý metabolismus. A právě v tom je jejich kouzlo. Jestli si na hořčici v salátu zatím netroufáte, začněte opravdu pomalu – třeba jedním malým lístkem. Zkuste ho pokapat citronem a smíchat s mrkví. Nebo ho přidejte do jarního smoothie – stačí kousek.

 

Závěrečné zamyšlení

Hořčice je jedním z těch darů přírody, které jsou nenápadné, ale mimořádně silné. Je to rostlina, která si nepotrpí na luxus, ale dává. A to výživně, opravdově a bez pozlátka. Pokud se naučíte s jejími listy zacházet s úctou a citlivostí, odmění se vám čistým tělem, vitálním trávením a špetkou hřejivé energie, která vás přirozeně naladí na vlnu zdraví. Hořčice totiž není jen o chuti – je o odvaze jít do hloubky.

 

Novinky

 

Hořčicové listy – hořké listy, které milují játra, krev i kůži

Zelenina, která má koule. A síru. Hodně síry.

Hořčicové listy nejsou zelenina pro slabé povahy. Jejich chuť je výrazná, někdy až štiplavá, lehce palčivá a zemitě hořká. A právě v té hořkosti je síla. Dřív bývaly běžnou součástí tradičního venkovského jídelníčku, dnes si je troufnou jen ti, kteří znají jejich účinky nebo kteří mají odvahu objevovat zapomenuté poklady přírody. Hořčicové listy patří do stejné rodiny jako kapusta, brokolice nebo ředkvičky – Brassicaceae. Ale zatímco květák nebo zelí se nechají vařit, dusit, zapékat i dusit, hořčice si zachovává svou sílu právě v syrové podobě. A to je dobře – protože právě syrová je nejsilnější.

 

Skladba, která překvapí: voda a minerály

Hořčicové listy obsahují více než 85 % vody, což je skvělá zpráva pro každého, kdo chce podpořit odvodnění organismu nebo rozproudit tok lymfy. Ale voda není všechno. V těchto ostře zelených lístcích se ukrývá vysoký podíl síry, fosforu, chloru a především draslíku. A když říkáme vysoký, myslíme opravdu vysoký. Síra je důležitá pro správnou funkci jater, pro zdraví kůže, vlasů a nehtů a hraje roli i v detoxikačních procesech. Fosfor je klíčový pro metabolismus buněk a chlor spolu s draslíkem se podílí na regulaci tekutin a kyselosti v těle.

 

Vliv na trávení, žlučník a peristaltiku

Jakmile se listy dostanou do úst, okamžitě povzbudí tvorbu slin, což je první krok ke správnému trávení. Hořkost stimuluje nejen sliny, ale i tvorbu žaludečních šťáv a žluči, čímž se aktivují játra a žlučník. A nejen to – hořčicové listy mají také mírný laxativní účinek, tedy působí lehce projímavě, což je ideální při zácpách způsobených nedostatkem vlákniny, stresu nebo sedavým způsobem života. Pomáhají rozhýbat střeva a podpořit pravidelnou stolici.

 

Hořčicové listy jako přátelé pokožky

Síra je minerál krásy – a hořčicové listy jsou na ni bohaté. Síra pomáhá tělu zbavovat se toxinů přes játra a kůži, což ocení každý, kdo se potýká s akné, ekzémy, lupénkou nebo prostě jen s unavenou pletí. Pokud zařadíte hořčicové listy pravidelně do jídelníčku, vaše tělo vám poděkuje. Možná zpočátku mírnou detoxikační krizí (když tělo začne vyplavovat staré usazeniny), ale později čistější pletí, jasnějším pohledem a větší energií.

 

Jak je jíst, aby chutnaly a fungovaly

Syrové hořčicové listy jsou nejúčinnější, ale jejich chuť může být pro někoho výzvou. Doporučuje se začít s malým množstvím – třeba jedním lístkem nasekaným do salátu. Skvěle se kombinují s nastrouhanou mrkví, jablkem, citronovou šťávou nebo tahini dresinkem. Dají se také přidat do smoothie, kde je chuť ovoce částečně zneutralizuje. Skvělá je kombinace s pomerančem, banánem a kapkou zázvoru. Není třeba jich sníst hromady – právě malá dávka má velký účinek.

 

Ne pro každého? Citlivost je individuální

U některých lidí mohou hořčicové listy způsobit podráždění žaludku nebo nadýmání, obzvlášť pokud jsou trávení nezvyklá na syrovou zeleninu nebo pokud je přítomna gastritida. V takovém případě je lepší začít opravdu s malými dávkami nebo listy nejprve spařit horkou vodou (což sice sníží účinnost některých látek, ale zároveň zmírní dráždivost). Těhotné ženy nebo osoby s onemocněním štítné žlázy by se měly před pravidelnou konzumací poradit s odborníkem, protože některé látky z čeledi brukvovitých mohou ovlivňovat vstřebávání jódu.

 

Hořčice jako sezónní restart pro játra

Jarní a podzimní období jsou ideální pro lehkou očistu. A právě tehdy mohou hořčicové listy sehrát roli přirozeného stimulantu jaterní funkce. Jejich kombinace minerálů, enzymů a vody dokáže tělo nastartovat po zimní stravě nebo po létě plném grilovaček. Nejlépe fungují v kombinaci s jinými hořkými bylinami – třeba s pampeliškou, rukolou nebo endivií.

 

Síla v jednoduchosti

Hořčice je nenáročná rostlina, kterou si můžete vypěstovat i doma v květináči na balkoně. Roste rychle, listy se dají sbírat opakovaně a čerstvě utržené mají nejvyšší obsah živin. Vydrží i mírné přemrznutí a roste do pozdního podzimu. A hlavně – dává vám možnost mít „živou zeleninu“ vždy po ruce.

 

Malý lístek, velký účinek

Hořčicové listy nejsou kulinářská ozdoba – jsou to lék. V malém množství, ale s velkým dopadem. Otevírají trávicí trakt, čistí krev, povzbuzují lymfu a rozjasňují pleť. Není divu, že ve starověku byly považovány za symbol odvahy a očisty. A přesně to dnes potřebujeme – odvahu na talíři i v těle. Tak se nebojte a dejte hořčici šanci.

 

 

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze