Milánské špagety - a la Maděra
Suroviny na 3 porce:
- 2 mrkve,
- 1/2 středního celeru,
- 1 větší cibule,
- 1 rajský protlak,
- olej (asi 2-3 lžíce pod cibulku) ,
- sůl,
- dobromysl,
- tymián,
- 6 kuliček nového koření,
- 2-3 stroužky česneku,
- špagety,
- strouhaný sýr (např. eidam nebo cihla) na posypání
Postup:
Jako u všech našich receptů opět příliš nezáleží na poměru surovin. Cibulku zprudka osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a podlijeme asi hrnečkem horké vody. Přidáme nové koření, dobromysl a tymián (zde je důležité dodržet "míru" - 6 kuliček nového koření a dle chuti, jak říkaly báby bylinářky, co se mezi tři prsty vejde tymiánu a dobromysly). Podusíme cca 15 – 20 minut na mírném ohni, většina vody by se měla odpařit. Před koncem varu přidáme rajský protlak, česnek a dle potřeby přisolíme.
Návod na přípravu špaget najdete na obalu. Nám se nejvíce osvědčily špagety Démant od bratří Zátků.
Podáváme s vařenými špagetami a můžeme posypat sýrem.
Máte-li rádi špagety,
udělejte si raději tohoto jídla více porcí!
:o)