Kmín kořenný (luční)
Kmín kořenný / luční
Carum carvi L.
Kmín celý
Kmín drcený
Kmín mletý
Vůni kmínu a jeho chuť dodává silice, oleje, flavonoidy, cukry a další složky.
Kmín působí na dobré zažívání, brání tvorbě plynů v zažívacích orgánech, působí také proti křečím zažívacího ústrojí.
Můžeme použít na zeleninu do salátů.
Uchovává se v dobře uzavřených kořenkách a chrání se před světlem, zvláště kmín mletý.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Je nenahraditelný v pekárně, při pečení chleba i jiného pečiva, k pečením, do kořených směsí, do omáček, polévek, pomazánek, při vaření brambor, ke konzervaci, při výrobě likérů. Kmín lze používat jak celý, tak i mlety.
V některých kuchyních se používají i čerstvé mladé kmínové lístky a koření se jimi bylinkové a bramborové polévky, saláty, používají se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, pod dušená masa. Především se ale jako koření používají suché nažky.