Gratinovaný květák a brokolice
Přísady:
1-2 květáky
100g nivy
100g tvrdého tučného sýra
150g hladké mouky
Olej nebo hrudka másla
Voda
Bílý pepř mletý
Provensálské koření
Postup:
Rozebraný květák na růžičky dáme do studené osolené vody s trochou kmínu vařit. Přivedeme do varu, vaříme 5-7 minut. Scedíme. Připravíme do zapékací mísy nebo do zapékacích misek.
Z oleje, mouky a vody připravíme hustší bešamelovou omáčku, přidáme koření, necháme 10min vařit. Po odstavení přidáme do omáčky část z nastrouhaných sýrů.
Omáčkou zalijeme květák a posypeme zbylým sýrem. Dáme zapéct. Pečeme dozlatova přibližně 20 minut.
Podáváme se zeleninovou oblohou.
Bešamelová omáčka:
Na rozpáleném oleji upražíme mouku. Když nám mouka začne zlátnou přelijeme ji za stálého míchání studeným vývarem nebo vodou.
V naší fotogalerii nabízíme 3 varianty.