Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

 

 

Růžičková kapusta obsahuje síru a fosfor a mnoho draslíku; obsah vody činí asi 85%. Vzhledem ke svému velkému obsahu síry by se měla jíst s mírou. Vařením se proměňuje síra a ostatní elementy v anorganické substance, které víc škodí, než prospívají. Drobně nakrájená růžičková kapusta by se měla při dávat syrová do salátů. Obsahuje třikrát tolik síry jako zelí.

Přispívá k zesílení a obnovení výroby inzulínu ve slinivce břišní.

 

Růžičková kapusta – malá, ale s velkou osobností

Vítejte ve světě drobných zelených kuliček, které si buď zamilujete na první křupnutí, nebo jim budete dlouhá léta vyčítat jejich dětství prožitá v převařené podobě ve školní jídelně. Ano, růžičková kapusta (Brassica oleracea var. gemmifera) není žádná stydlivá zelenina, která se schová do kouta mezi mrkví a hráškem. Je to bojovnice, která si i přes své nepatrné rozměry vydobyla místo ve světě těch nejúčinnějších a zároveň nejvíce opomíjených přírodních pokladů.

 

Když se v těle usadí síra – a kapusta přichází na scénu

Jednou z věcí, která na růžičkové kapustě buď vzbuzuje úctu, nebo mírné pozdvižení obočí, je její velmi vysoký obsah síry. A tím nemyslíme žádnou symboliku podsvětí. Mluvíme o skutečně biologicky aktivní síře, která – pokud je správně využita – umí dělat v těle malé zázraky. Růžičková kapusta obsahuje přibližně třikrát více síry než obyčejné zelí, a to už je co říct.

 

Síra je prvek nezbytný pro detoxikaci, tvorbu enzymů i obnovu buněk, ale – a teď přichází to ale – ve větším množství může být pro tělo zatěžující. Proto by se růžičková kapusta měla jíst s rozumem a ideálně v syrovém stavu, třeba velmi jemně nakrájená do salátu nebo jako ozdobné lupínky v zeleninové míse.

 

Kapustičky a voda – až 85 % svěží šťavnatosti

Dalším zajímavým faktem je, že růžičková kapusta obsahuje asi 85 % vody. A to z ní dělá nejen příjemně hydratující zeleninu, ale i vhodný doplněk k jiným hutnějším pokrmům, pokud už je někdo holt nemůže bez tepelné úpravy. (Ale všichni víme, že vařením se mění síra na látky, které tělo nedokáže dobře využít, a vznikají tak potenciálně dráždivé anorganické sloučeniny.)

 

Jinými slovy: kdo chce z růžičkové kapusty vytěžit maximum, měl by se jí nebát syrové. Zvlášť pokud ji spojíte s trochou citronu, olivového oleje, špetkou soli a třeba trochou jemně nastrouhané mrkve nebo jablka. Najednou se z ní stane malý zelený zázrak na vidličce.

 

Slinivka břišní: kapustička jako sladké tajemství

Možná to nevíte, ale růžičková kapusta má vliv na činnost slinivky břišní. Konkrétně podporuje obnovu a zesílení tvorby inzulinu, což je zpráva radostná nejen pro diabetiky. I když to neznamená, že by se měla stát hlavním lékem, rozhodně by neměla chybět ve výživě těch, kdo chtějí své slinivce trochu ulevit a podpořit její regeneraci přirozenou cestou.

 

Ať už jste milovníkem její nahořklé chuti, nebo teprve hledáte způsob, jak si k ní najít vztah, věřte, že kapustička má co nabídnout. Ale klíč k jejímu kouzlu se skrývá právě v tom, jak ji připravíte a s čím ji spojíte.

 

 

Novinky

 

Zelené drahokamy mezi zelím – co v sobě kapustičky skutečně ukrývají?

Když se řekne růžičková kapusta, většina lidí si představí malou, tuhou kuličku s vůní, která v kuchyni připomíná babiččinu zelňačku po čtyřech hodinách varu. A přesně to je ten problém. Kapustička nebyla stvořena k vaření v páře nebo utopena v másle. Je to syrový poklad, který si zaslouží respekt – a talíř plný svěžesti.

 

Uvnitř každé růžičky se skrývá neuvěřitelná zásobárna minerálů a živin, které tělo dokáže rychle a efektivně využít, pokud nejsou zničeny tepelnou úpravou. A že je jich dost!

 

Královna minerálů? Hlavně draslík, ale i fosfor a pořádná porce síry

Draslík je tu hlavní hvězdou. Tento minerál je známý jako strážce srdečního rytmu a regulátor krevního tlaku. Bez něj by naše buňky sotva mohly dýchat, natož správně fungovat. Růžičková kapusta má draslíku tolik, že by se směle mohla poměřovat s banány – ale bez přidaného cukru.

 

Pak tu máme fosfor, který je klíčový pro energie, kosti a mozek. A protože se vyskytuje v přírodní, organické formě, tělo ho využije s naprostou radostí. Ale největším trumfem, jak jsme již zmínili, je síra. A to ne ledajaká. Kapustová síra je živá, biologicky aktivní, připravená čistit, detoxikovat a rozpohybovat jaterní enzymy. Ale jen tehdy, pokud jí nespálíme horkem.

 

Pozor na páru a plotnu – kapusta nesnáší teplo

Teď to přijde – chvíle, kdy milovníci vařených příloh zpozorní. Vařením růžičkové kapusty vznikají anorganické sloučeniny síry, které jsou nejen těžce stravitelné, ale mohou tělo i zatěžovat. V praxi to znamená plynatost, tíhu v břiše, zápach, který zůstane v kuchyni ještě tři hodiny, a organismus, který místo jásotu volá o pomoc.

 

Když si ale kapustičku nakrájíte na jemné plátky, promasírujete v misce s pár kapkami citronu a přidáte třeba nastrouhané jablko nebo mrkev, stane se z ní luxusní salát, který podpoří trávení, vyčistí játra a zasytí bez pocitu těžkosti. Kapusta syrová je kapusta vítězná.

 

Malé množství – velký účinek. Kapusta jako lék i pomocník

Protože obsahuje vysoké množství síry, nemělo by se to s kapustou přehánět. Stačí pár růžiček do salátu, hrstička na talíř nebo malá miska šťávy, pokud ji někdo zvládne odšťavit. (A světe div se – ona to jde! Syrová kapusta má příjemně ostrou, téměř ředkvičkovou chuť.)

 

Kapusta se hodí obzvlášť lidem s oslabenou slinivkou břišní, protože obsahuje látky, které ji umí podpořit v její přirozené funkci – a to včetně tvorby inzulínu. Neznamená to, že nahradí léčbu, ale rozhodně může být součástí výživového plánu, který podporuje samouzdravování.

 

Kapustička má styl – i na talíři

Na závěr trochu estetiky. Růžičková kapusta je krásná. Když ji rozpůlíte, připomíná drobnou květinu. Má pevné, spirálovitě uspořádané listy a sytě zelenou barvu, která doslova volá po raw kreativě. Na slavnostním stole působí elegantně, v salátech je zábavná a na dětských talířích z ní můžete vytvořit malé zelené „hlavičky“ pro zeleninové postavičky.

 

Zkuste to s ní. Odpusťte jí trauma z dětství a dejte jí novou šanci. Možná zjistíte, že ten, kdo kdysi řekl „kapusta smrdí“, ji prostě jen nepoznal syrovou.

 

Kapusta není trest, kapusta je nástroj

 

Přiznejme si to – růžičková kapusta má špatné PR. Většina lidí ji zná z dětství jako nutné zlo. Byla vařená, dusivá a podezřele zelená. Připomínala něco, co vypadlo zahradnímu trpaslíkovi z batohu. Ale chyba nebyla v kapustě – byla v přípravě.

 

A přitom tahle zelená perla patří k tomu nejvýživnějšímu, co můžete z rodiny brukvovitých ochutnat. Je to jako kdybyste narazili na malý zelený sejf, ve kterém je ukrytý koktejl zdraví, čistoty a vnitřní síly. Musíte ho jen otevřít správným klíčem – a tím je syrovost.

 

Proč by kapusta neměla chybět v detoxu?

Když se podíváme na detoxikační potenciál různých potravin, růžičková kapusta hraje ligu mistrů. Proč? Protože je:

  • bohatá na síru, která je klíčová pro aktivaci detoxikačních enzymů v játrech,

  • zásobárnou draslíku, který vyplavuje přebytečné soli a kyseliny z těla,

  • nízkokalorická, ale přitom sytící,

  • a hlavně zásadotvorná, což z ní dělá perfektní kontrast ke všemu kyselinotvornému, co běžně jíme.

Syrová růžičková kapusta pomáhá tělu vyrovnat pH, což je základní předpoklad pro zdraví a vitalitu. Když je tělo příliš kyselé (a bývá, zvlášť pokud jíme hodně chleba, masa, mléčných výrobků a kávy), dochází k únavě, podrážděnosti a oslabuje se imunita. Kapusta může být v tomto ohledu doslova malou zelenou hrdinkou.

 

Kapusta a slinivka: vztah, který stojí za pozornost

Jedním z méně známých benefitů růžičkové kapusty je její pozitivní vliv na slinivku břišní. Nejenže ji nezatěžuje (na rozdíl od rafinovaných cukrů), ale také:

  • podporuje regeneraci beta buněk, které produkují inzulín,

  • stimuluje přirozenou tvorbu enzymů potřebných pro trávení tuků a sacharidů,

  • pomáhá snižovat glykemické výkyvy, pokud je součástí chytře sestaveného syrového jídla.

To z ní činí skvělý doplněk stravy pro ty, kdo řeší inzulinovou rezistenci, počínající cukrovku nebo prostě jen chtějí dát své slinivce pauzu od neustálé práce.

 

Jak ji zařadit bez vaření (a bez slz)?

Teď se dostáváme k části, která vás může opravdu bavit – praktické tipy, jak růžičkovou kapustu jíst syrovou a přitom si nezkazit chuťové pohárky ani přátele.

  • Do salátu: Nakrájejte růžičky na co nejjemnější plátky, promasírujte rukou s citronem nebo jablečným octem, přidejte jablko, hrst slunečnicových semínek, kapku lněného oleje – a máte detox salát snů.

  • Do šťávy: Přidejte jednu až dvě malé kapusty do kombinace s mrkví, jablkem a citronem. Chuťově to zvládnete, účinkem vás to posadí.

  • Do raw pomazánky: Rozmixujte růžičky s avokádem, citronem a česnekem – a namažte na plátky okurky. Skvělé jako svačinka.

  • Do fermentace: Nakrájená kapusta spolu s mrkví a kmínem se skvěle hodí na domácí fermentaci. Po týdnu máte enzymatickou bombu s výbornou chutí.

 

A co když kapustu opravdu nemůžete cítit?

Pak jste ji ještě neochutnali správně. Všechno je o kombinaci. Surová kapusta sama o sobě může být náročná, ale když jí pomůžete dobrým olejem, citronem, trochou medu a jemnou rukou při přípravě, změní se na pochoutku. Anebo si dejte na začátek jen jednu růžičku denně. Malé kroky dělají velké změny – hlavně v oblasti detoxu.

 

Novinky

 

Kapusta a střeva: tajný detox duo

O zdraví střev se dnes mluví víc než kdy dřív. A právem. Naše střeva jsou totiž biochemická laboratoř, imunitní štít, i emoční rádio v jednom. A teď pozor – růžičková kapusta tu hraje roli tiché, ale nesmlouvavé chemičky. Ve své syrové formě totiž podporuje:

  • růst prospěšných bakterií díky obsahu prebiotických vláken,

  • jemné čistění střevních stěn, protože její vláknina funguje jako „zelený kartáč“,

  • snížení zánětů ve střevní sliznici díky obsahu chlorofylu, draslíku a síry,

  • redukci hnilobných procesů – čímž se zmírňuje plynatost, zápach a únava po jídle.

 

Možná si říkáte: „Po kapustě přece nadýmám.“ Ano, pokud je vařená nebo zkombinovaná se škroby či živočišnými bílkovinami. Ale když ji zařadíte do jídelníčku syrovou, jemně nakrájenou a správně zkombinovanou, její účinek se obrátí. Ne na vás, ale ve váš prospěch.

 

Když chuť říká ne, ale tělo říká ano

Růžičková kapusta je jako některé životní pravdy – na začátku trochu drhne, ale pak si uvědomíte, že to byl poklad. Psychologie chutí nám říká, že pokud máme k nějaké potravině odpor, nemusí to být jen o chuti – ale o emoční asociaci.

 

Třeba jste ji jedli jako dítě ve školní jídelně, kde plavala v talíři jako zelená loďka bez směru a chuti. Možná jste ji měli doma převařenou a bez lásky. Jenže tohle není chyba kapusty. To je chyba kuchaře.

 

Chuť se dá přeprogramovat. Stačí začít pomalu, v kombinacích, kde nevystupuje sólo. Syrová růžičková kapusta se výborně snoubí s:

  • jablkem – její hořkost se krásně zjemní ovocnou sladkostí,

  • avokádem – kapusta dodá křup a avokádo krémovost,

  • slunečnicovými semínky – kvůli struktuře a zdravým tukům,

  • lněným olejem – protože omega-3 tuky v něm pomáhají tělu vstřebat síru, vitaminy A, K a E.

 

Kapusta jako posvátná zelenina?

A teď něco, co byste nečekali – růžičková kapusta se objevuje v historických kuchyních léčitelů i klášterů, kde byla považována za potravu „očisty těla i ducha“. Ne, nebyla to rajčata, ani bazalka. Byla to právě tahle malá zelená koulička, která podle mnichů:

  • čistila krev,

  • byla symbolem trpělivosti a pokory (protože roste pomalu, odspodu nahoru),

  • a měla harmonizující účinek na tělesné tekutiny – což bychom dnes přeložili jako: dává tělo do rovnováhy.

 

Možná proto mají někteří lidé intuitivní odpor – protože kapusta není jídlo pro unavené nebo přetížené trávení. Je to jídlo pro ty, kdo jsou ochotni naslouchat tělu a nechat ho pročistit.

 

A co když přesto váháte?

Dejte si výzvu. Jeden týden – jedna kapustička denně. Nakrájejte ji jemně do salátu nebo do šťávy a sledujte, co se ve vás mění. Možná pocítíte:

  • lehkost po jídle,

  • méně chutí na sladké,

  • lepší trávení,

  • nebo i ostřejší myšlení.

A hlavně – zjistíte, že i něco, co vypadá jako „zelený strašák“, může být spojencem na cestě ke zdraví a vitalitě.

 

 

Novinky

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze