18. Syrové saláty
Skoro všechna syrová zelenina se dá v salátech kombinovat s ovocem. Podle pravidel „Učení o přirozeném zdraví“ by se neměly ovocné plody míchat se zeleninou. Neexistuje však žádné pravidlo bez výjimky! V mnohých případech jsou k tomu plody, jako jablka, grapefruity, citrony, pomeranče atd., vhodné (viz Harvey a Marilyn Diamond „Fit pro život“).
Jestliže nejsou ve vašem okolí ke koupi druhy uvedené v receptech, pak použijte ty, které jsou právě k dostání.
Přizpůsobte množství jednotlivých druhů svému vkusu a chuti. K přípravě jednoho normálního salátu stačí z každého druhu 1 nebo 2 plné polévkové lžíce (nastrouhané nebo nakrájené). Jestliže vezmete ovocné plody, saláty a zeleninu z vašeho okolí, využijete své iniciativy a vynalézavosti, můžete připravit překvapivě chutné saláty.
Považujte následující recepty za inspiraci a poučte se z nich, jak saláty nejlépe připravit a sestavit. Brzy nebudete tyto recepty vůbec potřebovat a zjistíte, ke svému překvapení, jak dovedete sami vykouzlit originální a dobře chutnající saláty.
Jestliže si přejete zálivku, udělejte si „zdravotní majonézu“, která je popsána v kapitole „Salátové zálivky“, nebo použijte tvaroh, či med (nebo oboje). Vyhýbejte se zálivkám, které obsahují ocet, koření nebo konzervační prostředky, protože škodí organizmu.
Účelem této kapitoly je ukázat vám, jak se mohou použít různé druhy salátů buď samostatně, nebo v kombinacích.
Jestliže chcete vyzkoušet originální salátové recepty,
doporučuje se nepoužít víc než dva nebo tři druhy salátů nebo zeleniny.
Aby nebyly jednotvárné, přidejte k nim něco sladkého.
Cibule je dobrou přílohou k salátu, ale neměla by být pokrájená nadrobno, protože tím může její penetrační vůně převládnout a pokazit chuť celého salátu.
Dýně, patisony a cukety jsou zeleninou, která by se neměla do salátu jemně strouhat. Měla by být nakrájena na drobné kostičky. Jemně nastrouhaná dýně je však dobrou přílohou ke strouhaným jablkům, která se mohou i přisladit medem. Dýně by měla být čerstvá a jemná.
Neseženete-li hlávkový nebo jiný salát, vhodný ke zdobení, použijte ořechy nebo čerstvé a sušené ovoce.
Jestliže jste připravili saláty podle následujících receptů, jste vyzbrojeni jít dál svou vlastní cestou.
Příprava salátů
Množství udaná v receptech stačí pro jednu osobu.
karotka | Jestliže je v receptu požadovaná postrouhaná zelenina, stačí pro jeden salát od jednoho druhu dvě až čtyři polévkové lžíce. Postrouhat nebo pomlít můžete buď ručně, nebo odšťavovačem Champion, nebo jiným kuchyňským přístrojem. Jestliže krájíte kostky nebo kolečka, nedělejte je příliš malá. |
listová zelenina | Použijte ke krájení nože nebo sekáčku, ale i struhadlo nebo kruhadlo je vhodné. Pro jednu porci stačí jedna až čtyři polévkové lžíce od každé zeleniny. |
syrový květák | Nakrájejte ho na plátky nebo posekejte. Stačí jedna polévková lžíce pro jednu porci. |
syrový chřest | Může se pokrájet. Použijte špičky a ze stonku jen část, která není dřevnatá. Jedna lžíce pro jednu porci salátu. |
paprika | Může se postrouhat, posekat nebo pokrájet. Použijte asi jednu polévkovou lžíci posekané, postrouhané nebo asi 4 kolečka pokrájené papriky. |
řeřicha potoční | Použijte asi 6-10 stvolů s listy pro jednu porci. |
avokádo | Oloupejte ho, nakrájejte na poloviční kolečka a urovnejte do kruhu na salát. Obyčejně stačí 6 až 10 plátků. |