Rajská jablíčka

Rajská jablíčka

 

 

Rajská jablíčka jsou kyselý druh ovocných plodů, který má ale na organizmus silně alkalizující účinek za předpokladu, že během jejich konzumace a trávení nepřišel do styku s cukr a škrob obsahujícími sacharidy. Příměs cukru, chleba, sušenek apod. vede ke kvašení a tvoří mnoho kyselin v zažívacím systému.

Rajčata obsahují 94% vody a jsou neobyčejně bohatá na draslík, hořčík, sodík a vápník. Mimoto obsahují mnoho chlóru, fosforu a menší množství křemíku.

Ve svém přírodním stavu - syrová, zralá a čerstvá - jsou nanejvýš užitečná, protože reagují v těle velmi rychle alkalicky. Mohou se jíst celá nebo různým způsobem pokrájená do salátů. Jejich čerstvá syrová šťáva je čistící a posilující.

 

Přidáním koření a konzervačních prostředků, jako jsou benzoany, se úplně rozruší příznivý účinek těchto plodů a místo toho dochází k dráždění střev, ledvin atd.

Vznik vředů v střevním traktu u latinskoamerických národů se připisuje často nadměrné konzumaci rajčat se škrobovými produkty, jako jsou makarony, špagety všeho druhu, rýže atd. Je zajímavé vědět, že se tyto vředy zlepší, škrtneme-li tuto nesnášející se kombinaci z jídelníčku.

Vařená, konzervovaná nebo jiným způsobem zpracovaná rajská jablíčka, ztrácí své důležité organické účinné látky.

 

Rajská jablíčka – zeleninová milenka mezi ovocem

Ačkoliv se v botanickém průkazu jasně píše ovoce, v naší kuchyni – a zvlášť v české – si rajčátka vysloužila status zeleniny. A to právem. Chovají se tak. Dávají se do salátu. Do leča. Na chléb s máslem. V tom se žádné poctivé mango nebo papája neválejí. Ale věděli jste, že tahle kyselá kráska s rudou tváří má i svou temnou stránku? Že se v ní skrývá alchymie kyselin a zásad, kterou je radno brát vážně?

 

Čistý, zralý, syrový – to je rajče v nejlepší formě

Než si ho upečete na pizzu (což – upřímně – není ideální, ale ne každý může být na syrové stravě), zkuste mu dát šanci v jeho přirozené podobě. Rajčata obsahují až 94 % vody a právě tahle šťavnatost je tím, co z nich dělá osvěžující hydratátory i zásadité zachránce pro přetížené tělo. Pokud se rajčata konzumují samostatně, bez příměsi cukrů a škrobů, chovají se v těle silně alkalizujícím způsobem, tedy přesně opačně, než jak chutnají.

 

A tady pozor – jakmile k nim přihodíte chleba, sušenku nebo kostičku čokolády na závěr, rajčata se urazí, začnou kvasit, a místo zásaditého balzámu vám dodají pořádnou dávku kyselin. A protože naše zažívání není žádná skládka organických odpadků, rychle se ozve. Kyselý reflux, plynatost, podráždění střev nebo i vředy – to všechno může být daň za nevhodné kombinace.

 

Minerální kouzlo v červeném kabátku

Zatímco někdo vidí v rajčeti jen letní přílohu k hermelínu, nutriční nadšenci si při pohledu na jeho složení tiše tleskají. Draslík, hořčík, sodík, vápník, chlór, fosfor a dokonce i křemík – to je koktejl, kterým si můžete jemně a účinně pročistit tělo, podpořit vylučování a hydrataci a navrch se ještě pohladit po ledvinách. Všechno samozřejmě za předpokladu, že rajče zůstane syrové a nezabalené v plastové krabičce s etiketou „pečená rajčatová omáčka s cukrem“.

 

Abychom byli fér, čerstvá rajčatová šťáva je opravdový poklad. Je čistící, posilující, a pokud si ji dáte jako první věc ráno na lačno, často se vám rozsvítí v hlavě dřív než po kávě. Ne snad že byste měli rajče nosit jako talisman proti migréně, ale kdo ho zkusil syrové, kvalitní a bez chemie, ten ví, o čem mluvím.

 

Rajčata jako dvojsečný meč: zázrak i zrádce

Rajče je jako žena s temperamentem – když ho milujete, musíte znát jeho hranice. Přidáním chemických konzervantů, cukru, soli, koření a hlavně tepelnou úpravou se z rajčete stává úplně jiný hráč. Benzoan sodný, typický v konzervovaných rajčatových produktech, není kamarád ani ledvin, ani střev. A přesto se schovává v kečupu, rajské polévce, i passattě z regálu se slevou. Pro tělo to není žádná romantika, ale spíš toxická známost, která na první pohled chutná, ale dlouhodobě dráždí, oslabuje a odvádí minerály.

 

A co teprve, když si Latinská Amerika nacpe rajčata do každého jídla spolu s těstovinami, rýží nebo tortillami. Právě tam odborníci spojují výskyt střevních vředů s nevhodnou kombinací rajčat a škrobových potravin. A ejhle – jakmile se tahle kombinace vynechá, zdraví se prý zlepší. Kdo by to byl řekl, že červená kulatá potvůrka s listovou čepicí má takový vliv?

 

 

Novinky

 

Rajčata pro ledviny, játra i střeva – ale pozor, jen když jsou ve své čisté podobě

Rajče je trochu jako přírodní terapeut. Nepotřebuje stůl, lampu ani smlouvu. Stačí ho sníst syrové – a začne pracovat. Vliv na ledviny je přímý a očistný. Díky vysokému obsahu draslíku a vody pomáhá odvádět toxiny a přebytečné soli. Podporuje činnost jater a žlučníku, a tím zlepšuje trávení tuků, což ocení každý, kdo někdy zhřešil olivou naloženou ve všem kromě olivového oleje.

 

Na střeva působí doslova jako kartáček. Ne agresivní, ale jemný, spíš jako kartáček na zuby pro batolata. Díky vysokému obsahu organických kyselin a přírodní vlákniny stimuluje peristaltiku a pomáhá udržet mikrobiom v rovnováze. Ovšem pouze za předpokladu, že ho nejíte s pečivem nebo sladkostmi, protože to by bylo jako čistit si zuby čokoládovou tyčinkou.

 

Rajčatová šťáva – elixír ranního restartu

Máte ráno pocit, že jste se probudili jako včera, předevčírem a možná i týden zpět, a nic se nezměnilo? Zkuste čerstvou šťávu z rajčat. Ale opravdu čerstvou – žádné "hotové smoothie s jablky a rajčetem", kde má rajče hodnotu 2 %. Syrová rajčatová šťáva, připravená doma, bez soli, bez koření, bez cukru, je jedním z nejrychleji účinkujících ranních stimulátorů metabolismu. A přitom bez kofeinu.

 

Pár doušků takové šťávy:

  • podpoří tvorbu žluči

  • nastartuje detoxikační procesy

  • hydratuje a mineralizuje

  • a v neposlední řadě vyčistí krevní oběh i myšlenky (to druhé je vedlejší účinek, ale velmi vítaný)

 

Jak (ne)kombinovat rajčata: pravidla, která zachraňují střeva

Rajče se umí smát, ale ne všemu. Zejména se mračí na sacharidy. Není kamarád s pečivem, těstovinami, rýží, bramborami – prostě s ničím, co je škrobovité nebo sladké. Kombinace rajčete a pečiva (například chleba s rajčetem a sýrem) vede k fermentaci přímo v žaludku, a vzniklé plyny rozhodně nejsou romantické. Mimochodem, vředy v trávicím traktu mnohých kultur bývají spojeny právě s touto nevhodnou kombinací.

 

A pozor – podobně nefunguje ani rajče s melounem, banánem nebo datlí. Rajče je jako ten typ člověka, který je velmi oblíbený – ale jen v určitých kruzích. S jinými si prostě chemicky nesedne.

 

S čím rajče naopak zatančí rádo

Zato když mu nabídnete okurku, cibuli, česnek, bazalku, rukolu, olivy (syrové, nepasterizované), avokádo nebo citron, začne se usmívat. Přirozená, čerstvá, enzymaticky aktivní zelenina a bylinky – to je jeho element.

Ideální kombinace pro syrový salát:

  • rajče (zralé, voňavé, ne z lednice)

  • olivový olej lisovaný za studena

  • trocha čerstvé bazalky nebo tymiánu

  • pár kapek citronu

  • trochu naťového česneku nebo jarní cibulky

 

Tato směs je nejen lahodná, ale i silně alkalizující, antioxidační, detoxikační a protizánětlivá. A navíc – chutná i těm, kteří si jinak na zeleninu moc nepotrpí. Rajče má v sobě cosi univerzálního – umí být sexy i v plavkách i v teplákách. Stačí ho jen správně zkombinovat.

 

Chcete pokračovat třetím výstupem? V něm se podíváme na:

  • rajčata ve světle Budwig protokolu

  • rajče jako katalyzátor šťávové kúry

  • a také rozdíly mezi supermarketovou rajčatovou bledotvářkou a domácí červenou bohyní se sluncem ve tváři

 

Rajče jako světelná potravina: slunce ukryté v červené kůži

Na první pohled to může vypadat jako přehnaná poetika, ale rajče je skutečně potravina nabitá světlem. Už samotná jeho červená barva (pokud tedy není výsledkem plastového dozrávání v plynové komoře supermarketu) naznačuje vysoký obsah karotenoidů, zejména lykopenu – silného antioxidantu, který absorbuje volné radikály a snižuje oxidační stres. A právě tento efekt je klíčový v Budwig protokolu, který staví na obnově buněčného dýchání.

 

Zralé rajče, které rostlo na slunci, ve volné půdě, má v sobě nejen minerály, ale i biofotonovou informaci světla. Není náhodou, že se v některých výzkumech měří právě rajče jako jeden z ukazatelů „živosti“ potravin – měří se totiž jeho biofotonové vyzařování. Čím víc světla potravina vrací, tím víc ho umí předat buňce. A v případě rajčete – které se jí syrové, čerstvé a celistvé – je tento přenos téměř okamžitý.

 

V Budwig kuchyni má rajče výsadní postavení – ale jen v syrové formě

V kontextu Budwig protokolu, který kombinuje lněný olej a tvaroh nebo jejich veganské alternativy, není rajče jen estetickým doplňkem na talíři. Je dynamickým prvkem, který aktivuje detoxikaci, čistí lymfu a chrání buňky před mutací. Nejde přitom o teoretickou rovnici – ale o zkušenost mnoha lidí, kteří rajče zařazují do své každodenní syrové výživy.

 

Rajčata lze přidávat do Budwig snídaně v podobě slaného zeleninového salátu, doplněného o směs oleje a tvarohu. Lze z nich udělat i svěží rajčatový krém, pokud se rozmixují s trochou vody, česnekem a bazalkou – a výsledek bude živá polévka bez tepelné ztráty. Rajče je totiž díky svému obsahu minerálních solí a organických kyselin velmi dobře stravitelné, a pokud není kombinováno se škroby, nepůsobí žádnou zátěž pro slinivku, játra ani střeva.

 

Novinky

 

Rajčatová šťáva: očista, energie a skrytý stimulant nálady

Pokud jste ještě nikdy nezkusili čistou rajčatovou šťávu z domácího lisu, dlužíte si minimálně jedno rande. Není to jen drink – je to tekutá sprcha pro celý trávicí trakt. A navíc působí na psychiku tak jemně, že si toho možná ani nevšimnete… až na to, že po ní najednou nemáte chuť si stěžovat. Ano, taková kouzla dokáže pár doušků.

 

Rajčatová šťáva:

  • čistí krev, mízní systém a střeva

  • dodává draslík a magnesium

  • podporuje vylučování nadbytečné vody

  • zvyšuje mentální bdělost (bez stresového vzruchu)

  • snižuje zánětlivost (včetně latentních zánětů v dutině ústní nebo trávicí trubici)

 

Není náhodou, že lidé, kteří přecházejí na syrovou stravu, mluví o „šťávových objevech“, a rajčatová šťáva bývá často tím prvním, co je doslova nakopne. Její alkalizující efekt je okamžitý, a přitom šetrný. Není to jako citronová rána pěstí. Je to jako rajské pohlazení. (Ano, název se neříká jen tak.)

 

Když je rajče mrtvé: vaření, pasírování a benzoanový smutek

A teď si pojďme říct jedno neveselé, ale důležité: jakmile se rajče uvaří, upeče nebo konzervuje, ztrácí většinu toho, co z něj dělá léčivou živinu. Zůstává sice barva, možná i chuť – ale už to není ono. Zničí se enzymy, rozloží se vitamin C, a hlavně – světlo je pryč.

 

A teď pozor – pokud k tomu přidáte ještě kyselinu benzoovou, octy, škroby, cukry nebo éčka, máme před sebou zánětový koktejl, který může vyvolat podráždění žaludku, střev, zánět močových cest, kožní reakce nebo bolest hlavy. A to i přesto, že jíte „zeleninu“.

 

Proto Budwig i další syrově orientované protokoly říkají jasně: chceš účinek? Jez rajče syrové. Nechceš účinek? Uvař ho a konzervuj. Je to možná kruté, ale přesné.

 

Rajče a emoce: otevřenost, zranitelnost a výživa pro srdce

Říká se, že jídlo je zrcadlem naší duše – a rajče v tomto zrcadle odráží otevřenost, přirozenost a chuť být vidět. Je to plod, který nezapírá svou barvu ani šťávu, nerozdává se potají, ale proudí ven, když ho jen trochu stiskneme. Symbolicky je rajče jakýmsi srdcem v ruce – kulaté, červené, naplněné tekutinou. A podobně jako srdce, i rajče vyžaduje jemné zacházení, jinak pukne.

 

Možná právě proto některé děti (a dospělí taky!) rajčata odmítají – ne kvůli chuti, ale kvůli jejich syrové otevřenosti. Je to ovoce bez pancíře. Nedá se oloupat bez zranění. Není to jako banán, který si člověk odhrne a drží ho v ruce bez jediné kapky. Rajče – pokud je zralé – teče. Barví. Je nestydaté.

 

A tak se stává, že v emocionálně uzavřených obdobích máme spíš chuť na něco suchého, pečeného, sterilního. Ale v období, kdy se chceme napojit na své nitro, kdy chceme očistit emoce a pustit slzy, pokud přijdou, v tu chvíli je rajče dokonalým spojencem.

 

Když rajče uzdravuje: duše, která teče jako šťáva

Z psychologického hlediska působí rajče velmi jemně na solar plexus (centrum trávení emocí) a také na srdeční čakru. Jeho energie je:

  • čistící, ale jemná

  • otevírající, ale neútočná

  • tekutá, ale ne rozbředlá

 

Přesně ten typ potravy, který nepotlačuje ani nezahlcuje, ale nechává „jen tak být“. A právě to „bytí“ – ne výkon, ne dokonalost, ale přítomné syrové bytí – je to, co v sobě rajče nese.

 

Proto doporučuji zařazovat rajčata i v období psychických zátěží, přetížení, emocionálních bouří, nebo dokonce i po hádkách – nikoliv však s těstovinami a sýrem, ale jako čistou syrovou šťávu, nebo součást salátu s listy a semínky.

 

Jak milovat rajče po celý rok (a neupadnout do rajčatového zklamání)

Je srpen – rajčata voní, chutnají a křičí do světa: „Jsme tady! Plní slunce a života!“ Jenže co v lednu? Co když jste na syrové stravě, máte chuť na rajče – ale supermarket nabízí jen mdlé, tvrdé skleníkové neštěstí, které nechutná ani jako voda?

 

Tady přichází na řadu malé tipy z Budwig a syrové kuchyně:

1. Mrazte si rajčatovou šťávu z léta

Pokud máte lis na šťávu, udělejte si na konci léta větší várku čerstvé rajčatové šťávy a zmrazte ji v menších nádobkách. V zimě bude jako zlatý poklad – nejen pro tělo, ale i pro duši. Rozmražená chutná skvěle v raw polévce nebo jen tak sama.

 

2. Používejte sušená rajčata bez oleje a bez chemie

Ale pozor – musí být nesířená a bez soli či aditiv! Taková rajčata lze namočit a následně rozmixovat do krému, který má naprosto výjimečnou chuť a energetickou sílu. Výborně se kombinuje s lněným olejem, vlašskými ořechy nebo avokádem.

 

3. Pěstujte rajčata doma

I na balkoně, v květináči, ve skleníku, v konvičce s dírou. Když rajče rostlo pod vašima rukama, jeho účinek na tělo je úplně jiný. Doslova nese vaši energii, a tím vás léčí na hlubší úrovni.

 

Rajčatové kombinace, které léčí i chutnají

A teď to nejlepší – jak rajče kombinovat tak, aby bylo nejen dobré, ale i plné živé síly? Zapomeňme na chléb, těstoviny, cukr a mléčné produkty. Místo toho:

  • Rajče + červená cibule + avokádo + lněný olej + citrónová šťáva

  • Rajče + čerstvá bazalka + slunečnicová semínka + listový salát

  • Rajče + fermentovaný kokosový jogurt + česnek + čerstvý rozmarýn

  • Rajče + řapíkatý celer + klíčené mungo + zázvorová šťáva

 

A samozřejmě – rajčatová šťáva jen tak samotná, nebo s pár kapkami citronu, česneku a bazalky. Pijte na lačno, nebo během šťávových dnů podle Budwig. Tělo vám poděkuje. A duše taky.

 

Rajče není jen potrava – je to postoj

Rajče nás učí:

  • neutíkat před zranitelností

  • nepřekrývat pravdu kečupem

  • dovolit, aby něco teklo, i když to může být trochu nepohodlné

  • žít bez škrobového zatížení

  • milovat přímo, syrově, červeně, bez konzervy

 

A pokud vás někdy napadne, že se necítíte dobře – zkuste to. Vezměte rajče. Nakrojte ho. Ochutnejte ho. Nechte ho na jazyku. A pak se zeptejte sami sebe: „Co ze mě teď odchází? A co do mě právě přichází?“

Možná vás to překvapí. A možná zjistíte, že jedno rajče dokáže víc než celá škatule prášků na trávení.

Rajčatům zdar. A syrovosti zvlášť.

 


 

 

Novinky

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze