Skořice
Skořice - Skořicovník cejlonský
Cinnammomum zeylanicum sp
Skořicová kůra je typické koření Starého světa. Pochází z Asijských tropů. Kde sloužila jako koření i jako lék. Postupně se dostala do Evropy. Byla známá za starého Řecka. V Číně je známá více než 4000 let. V tradiční čínské medicíně se používá skořice pro prohřátí organizmu jako tzv. teplé koření, je podávána v čaji.
Skořice celá
Skořicovník, který nosí vědecký název Cinnamomum, má více botanických druhů. Velmi známý a také nejkvalitnější je skořicovník cejlonský. Stromy tohoto druhu jsou 6-10 m vysoké se světle zelenými listy s výraznou nervaturou. Listy i drobné nenápadné květy vydávají zvláštní příjemnou vůni. Kůra bývá šedohnědá až žlutošedá, hladká.
Na plantážích se pěstuje většinou jako keř asi 3 m vysoký, protože kůra nejlepší jakosti je z mladých větévek, asi tříletých. První úroda může být sklizena po dvou až třech letech, ale nejjakostnější kůra se sklízí asi z osmiletých keřů. Skořicovník dobře prospívá v horkém a vlhkém prostředí s průměrnou teplotou asi 30°C. Nejčastěji se rozmnožuje semenem, méně odnožemi nebo hříženci.
Tradiční vzhled skořice získává při sušení, kdy získá barvu a sroluje se do dvojruličky, kterou si můžete koupit v obchodě. Méně kvalitní nebo zlomková skořice se používá po pomletí u nás více známá skořice mletá.
V léčitelství se používá skořicový olej, tinktura i sirup. Zevně se používá proti revmatizmu, vnitřně proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání .
Těhotné ženy by jej měly používat poskrovnu.
Silice skořicová má široké použití v potravinářském průmyslu a v kosmetice. Různé části skořicovníku dávají tři druhy silice: z kúry; z listů a z kořene. Silice obsahují eugenol a skořicový aldehyd cinnamal.
Skořice mletá
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Skořice jako kořeni má hlavní použití zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva, čokolády a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké, španělské aj.
Skořicová droga (Cortex Cinnamomi) má použití i v lidovém Pekařství.
Je to výborné zimní koření do horkých nápojů (svařené víno, zimní čajové směsi).