Zapékané tortilly se zeleninou a sýrem
Suroviny:
Tortilly (6 ks):
- hrnek hladké mouky,
- lžíce ztuženého tuku (Hera)
- 1/4 hrnku teplé vody
- 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
Náplň:
- mrkev,
- celer,
- okurka,
- 1 paprika,
- 2 rajčata
- cca 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (cihla)
- cca 50 g nivy
- provensálské koření
- sůl
Na posypání (před zapečením):
- cca 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (cihla)
- 1 nebo 2 vejce (pro milovníky vajec tedy tři, také nemusí být žádné)
Obloha:
- 1 rajče,
- 1 paprika,
- kousek okurky,
- řapíkatý celer
- (nebo další zelenina dle možností a chuti a stavu vaší ledničky)
- petrželka
Postup:
Tortilly:
V míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva. Do připravené směsi přidáme rozměklý tuk a vodu. Uhněteme tuhé těsto. Necháme 15 minut odpočinout.(Mezi tím jdeme krájet zeleninu na náplň.)
Těsto rozdělíme na 6 kousků, a vyválíme tenké placky, které postupně nasucho osmahneme na pánvi. (My jsme použili titanovou pánev, na které se může pracovat bez použití oleje. Stejně tak můžete použít i pánev teflonovou).
Náplň:
Na pánvi osmažíme zeleninu, mírně podlijeme vodou, přidáme koření a dusíme cca 10 minut, až se nám téměř vyvaří voda. Posypeme strouhaným sýrem a dobře zamícháme. Sýr se teplem roztaví. Ochutnáme, popř. dosolíme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme první placku. Pomažeme náplní, přidáme další placku a pokračujeme, dokud nám zbývá náplň a placky. Horní vrstvu zakončíme plackou, polijeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhaným sýrem.
Vložíme do trouby a necháme zapéct cca 15 minut.
Nyní už jen pro lidičky s jedním mozkovým závitem:
Po 15 minutách mísu vyndáme z trouby, rozdělíme na 4 porce. Né tu mísu, to jídlo. Přendáme na talíř a jako přílohu přidáme rajče, papriku, řapíkatý celer atd... nebo podáváme se zeleninovým salátem.
podáváme s velkou zeleninovou oblohou
nebo syrovým zeleninovým salátem.