10. Životně důležité látky pro tělo
Lidské tělo není tak jednoduché jako chemická laboratoř. Je živoucí chemickou laboratoří a skládá se prakticky ze všech prvků nerostné říše, ale v organické, živé formě. Ty nejdůležitější prvky jsou uvedeny v následujícím seznamu a jsou seřazeny přibližně podle množství v těle.
LIDSKÉ TĚLO je složeno z následujících prvků
prvek | podíl v% ca. | množstvé ca | slučuje se hlavně s | tvoří hlavně |
kyslík | 65 | 40,0 kg | vápník, železo, síra, fosfor | kosti, zuby, kůže, červené krvinky, krevní oběh, optimizmus |
uhlík | 18 | 11,0 kg | křemík, kyslík | zuby, vazivo, kůže, vlasy, nehty |
vodík | 10 | 5,4 kg | kyslík, sodík, chlór | krev a všechny buňky těla |
dusík | 3 | 1,8 kg | draslík, chlór | svaly, chrupavka, tkáně, vazy, šlachy |
vápník | 2 | 1,35 kg | uhlík, kyslík | kosti, zuby |
fosfor | 1 | 0,7 kg | sodík, vodík, kyslík | krev, mozek |
draslík | 0,4 | 270 g | vápník, fosfor, kyslík | krev, kosti a všechny buňky |
sira | 0,25 | 200 g | draslík, uhlík, kyslík | krev |
sodík | 0,25 | 200 g | vápník, síra, kyslík | kůže, nervy, sliznice |
chlór | 0,25 | 200 g | dusík, sira, kyslík | epitel, nervy atd. |
fluor | 0,2 | 136 g | draslík, síra, kyslík | nehty, vlasy, krev, kůže |
hořčík | 0,05 | 34 g | draslík, vodík, fosfor, kyslík | krev, nervy, svaly |
železo | 0,008 | 5,6 g | draslík, vodík, fosfor, kyslík | krev, kosti, mozek, svaly atd. |
mangan | 0,003 | 2,13 g | železo, kyslík, vodík | hemoglobin, lymfa atd. |
křemík | 0,0002 | stopa | železo, fosfor, kyslík | krev, svaly, nervy, kůže, nehty, vlasy |
jód | 0,00004 | stopa- | železo, hořčík, fosfor, kyslík | štítná žláza, krev, mícha, periferní nervy, mozek, kosti, výměna látková |
Následující potraviny jsou bohaté na chemické prvky uvedené v prvním sloupci a budou seřazeny podle výše obsahu těchto látek.
Kyslík | Dýchejte zhluboka, abyste dostali volný kyslík, a pijte syrové šťávy z ovoce a zeleniny, abyste dostali organický kyslík. |
Uhlík | Ořechy, především neslané mandle, ale žádné burské oříšky (jsou kyselinotvorné). Ořechové máslo je dobré syrové, nesmí být zahřáté. Olivy a avokádo jsou vynikající zdroje uhlíku. Nesolené máslo a smetana jsou také dobrým pramenem, jestliže nejsou pasterizovány. Anorganický uhlík nemůžeme přijmout, ale potřebné množství uhlíkových atomů je obsaženo v každé součásti potravy. Všechny molekuly sacharidů, tuků, bílkovin, vitaminů a enzymů jsou vybaveny uhlíkovými atomy, stejně tak obsahují vodík, mnohé z nich dusík a všechny aminokyseliny (součásti bílkovin). |
Vodík | Karotka, celer, špenát, zelí, salát, rajská jablíčka, hrozny, borůvky a maliny. |
Dusík | Dýchejte zhluboka a rytmicky, pokud možno ve volné přírodě. Alfalfa (vojtěška) a zelená listová zelenina. |
Vápník | Mandle (nesolené), karotka, pampeliška, tykev, špenát, pomeranče, kozí mléko (syrové) pro děti, květák, rajská jablíčka, česnek, pastinák, všechny bobuloviny, všechny ořechy (mimo burských), jablka, karotka (syrová), meruňky. |
Fosfor | Listové zelí; ředkvička (velká bílá), chřest, šťovík, řeřicha potoční, růžičková kapusta, česnek, kapusta, karotka, květák, dýně, okurka, pár, salát, tykev, paraořechy, vlašské ořechy, borůvky, ostružiny, třešně, fíky, pomeranče, citrony. |
Draslík | Karotka, celer, petržel, špenát, tykev, květák, pór, česnek, syrové brambory, šťovík, dýně, rajská jablíčka, pomeranče, citrony, meruňky, banány, třešně, datle, fíky, borůvky, hrozny, hrušky, broskve, ryngle, maliny, červený meloun, granátová jablka, olivy. |
Síra | Růžičková kapusta, řeřicha potoční, listové zelí, křen, květák, bílé a modré zelí, pažitka, česnek, šťovík, brusinky, maliny, ananas, rybíz, jablka, para ořechy, lískové oříšky. |
Sodík | Celer, karotka, špenát, rajská jablíčka, jahody, ředkvičky, dýně, salát, pampeliška, pór, okurka, tykev, jablko, meruňka, červený meloun, borůvky, hruška, pomeranč, grapefruit, citrony, datle, třešně, hrozny. |
Chlór | Tykev, zelí, celer, česnek, křen, pastinák, sladké brambory, rajská jablíčka, avokádo, datle, granátová jablka, kokosový ořech. |
Fluor | Mandle (nesolené), karotka, listy tykve, pampeliška, špenát, celerová nať, kozí mléko (syrové), švýcarský sýr ze syrového mléka, vaječný žloutek (jezte ho syrový, s medem a pomerančovou šťávou), květák, zelí, řeřicha potoční, petržel, okurka. |
Hořčík | Karotka, celer, okurka, nesolené mandle, pampeliška, česnek, pór, listové zelí, salát, rajská jablíčka, špenát, citrony, pomeranče, jablka, ostružiny, banány, fíky, ananas, para ořechy, peca ořechy, piniová jádra, vlašské ořechy. |
Železo | Salát, pór, karotka, pampeliška, ředkvička, chřest, tykev, okurka, křen, rajská jablíčka, nesolené mandle, avokádo, jahody, rozinky, fíky, červený meloun, meruňky, třešně, borůvky, vlašské ořechy, para ořechy, jablka, hrozny, ananas, pomeranče. |
Mangan | Petržel, karotka, celer, tykev, okurka, pažitka, řeřicha potoční, nesolené mandle, jablka, meruňky, vlašské ořechy. |
Křemík | Okurky, salát, pastinák, špičky chřestu (syrové), listy tykve, pampeliška, křen, pór, petržel, zelená paprika, ředkvička, špenát, řeřicha potoční, jahody, třešně, meruňky, jablka, červený meloun, fíky. |
Jód | Mořské řasy, irský lišejník, ananas. (Nepoužívejte medicínský nebo tekutý jód jako potravinu nebo nápoj.) |
Vitaminy
Přestože si laik rád zahrává s tajuplnými věcmi, jsou informace o vitaminech tak dlouho neužitečné, dokud si neosvojí fyziologii těla a výživy. Střídavý účinek vitaminů ve spojení s chemickými prvky v naší potravě je velmi komplexní téma, které uvádí většinu lidí ve zmatek.
Mnoho potravin obsahuje všechny prvky, které tělo potřebuje, např. oves a jiné druhy obilí. Jenže tyto prvky jsou zde obsaženy ve složení, které působí, dlouhodobě viděno, škodlivě na lidské zažívání. Jestliže se však krmí obilím dobytek, pak výborně prospívá, protože je schopen beze zbytku strávit koncentrované bílkoviny a škroby.
Doporučuji proto nevěnovat vitaminům příliš velkou pozornost a spíše dbát na to, abychom jedli mnoho syrové zeleniny, salátů a ovoce a abychom pili dostatek čerstvých syrových šťáv.
Nehrozí vám žádný nedostatek vitaminů,
jestliže pijete správně vytlačené čerstvé syrové šťávy ze zeleniny a ovoce.