Rohlíčky se špenátem nebo zeleninou
Těsto:
Suroviny:
- půl kila hladké mouky
- 1/2 droždí
- 1vejce
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 100 ml oleje
Postup:
Z droždí vejce a lžičky cukru připravíme kvásek tak, že jej dolijeme do 300 ml vodou a dobře rozšleháme. Necháme vzejít na teple.
Do mísy přesijeme mouku přidáme kávovou lžičku soli uděláme důlek a vlijeme olej a připravený kvásek, zpracujeme vláčné nelepivé těsto a necháme 20 min. "stydět" pod ubrouskem.
Nakynulé těsto rozdělíme na 1/4 a postupně rozválíme, nejlépe dokulata.
Rozválené těsto rozkrájíme na osminy jako pizzu a plníme náplněmi dle vlastní fantazie.
Srolujeme rohlíčky a pokládáme na plech. potřeme bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme asi 10 minut v rozpálené troubě.
Náplň špenátová
Suroviny:
- 1 špenát mražený rozteklý
- 1 kostka zeleninového vývaru
- 1 středně velká cibule
- česnek dle chuti
- sýr cca 100 g
Postup:
na zpěněnou cibulku dáme rozehřát špenát s kostkou vývaru, jemně povaříme, odstavíme přidáme česnek, sýr a znovu zamícháme, necháme zchladnout
Náplň zeleninová:
Suroviny:
- 1 zeleninová směs (my jsme použili směs s kukuřicí)
- 1 kostka zeleninového vývaru
- sýr - cihla ke strouhání
- koření dle chuti (řecké, everest, provensálské, nebo ostřejší dle zvyklostí)
Postup:
Zeleninu vhodíme do vroucí ochucené (okořeněné) vody a vaříme do měkka.
Scedíme. Zeleninu jemně rozmačkáme vidličkou pak do ní vmícháme sýr.