Lymfa
Lymfa je tekutá substance, v níž plavou buňky. Jsou to z 99% bílé krvinky zvané lymfocyty a nepatrný zbytek (1%) tvoří větší buňky, tak zvané fagocyty (makrofágy). Každá buňka a každá tkáň v těle se neustále koupe v této lymfatické tekutině s výjimkou chrupavky, nehtů a vlasů. Jestliže bychom položili lymfatické cévy svého těla do řady za sebe, měřily by přes 150.000 kilometrů.
Střevní stěny jsou plny lymfatických uzlíků, které neustále žárlivě střeží, aby tudy nevnikly ničivé substance a tekutiny. Další miliony uzlin jsou umístěny na strategicky důležitých místech v těle. Mozkomíšní mok je zvláště čistá lymfa, která slouží mozku a míše jako polštář proti kostní stěně, a tím chrání tyto citlivé orgány.
Stav lymfy má velký význam pro duševní a tělesnou pohodu člověka. Podle potřeby se vyměňuje a absorbuje těmi nejmenšími, mikroskopickými kapilárami mozkových cév.
Oba orgány, jak mozek, tak mícha, jsou enormně důležité a už při tak jednoduchých věcech jako je vstát, jít, běžet a vůbec se pohybovat, jsou odkázány na vyváženou spolupráci a nerušenou funkci mozkomíšní tekutiny. Svaly dostávají impulzy k pohybu od míchy, zatím co jejich koordinaci (sladění) obstarává mozek.
Lymfa je nejdůležitější element při udržování naší tělesné rovnováhy. Ústrojí vnitřního ucha je naplněno lymfou, jejíž hladina se mění při pohybech hlavy. Změna hladiny účinkuje jako slabší nebo silnější tlak na citlivé nervy. Ty pak reagují tak, že vysílají impulzy do mozku a míchy a umožňují nám tak vzpřímené tělo udržovat v rovnováze.
Snadno pochopíte, jak je důležité tyto mikroskopické lymfatické a krevní cévy udržovat čisté a průchodné. Jen tak si může tělo zachovat odolnost, vitalitu a mládí. Dopustíme-li, aby se v některé z těchto cév vytvořila sraženina, ucpe se a její funkce se naruší.
Čím se mohou ucpat? Škrobové molekuly jsou těmi nejhoršími pachateli. Odkud to vím? Na základě zkušeností vím, že lidé s potížemi způsobenými ucpáním kapilár, ztrácí svoje choroby po konzumaci syrové stravy a pití velkého množství šťáv, jestliže škrtli ze svého jídelníčku všechny škrobové výrobky a detoxifikovali svůj organizmus.
Jestliže neznáte následky ucpání kapilár, zmíním se alespoň o některých: časté točení hlavy, oční potíže, oslabení sluchu a únava nohou při chůzi.
Viděl jsem často, jak se takové chorobné stavy po zavedení přírodních opatření rychle zlepšily. Dá se to vysvětlit jednoduchými zákony přírody. Klíčem je vnitřní čistota, výživa a disciplína - jediné známé předpoklady k omládnutí.
Je-li naše chuť k jídlu silnější než vůle k sebeovládání, pak se to musí vyrovnat jinými výhodami. Jestliže např. ohluchnete po nadměrné konzumaci škrobovin, budete šťastni, že nemusíte poslouchat různé nesmysly a tlachání při plném vědomí! Když se ještě k hluchotě přidají vratké nohy - potom se poohlédněte po starých, nejistě kráčejících mužích a ženách, kolik náklonnosti jim věnuje okolí! Co se týká mých přátel a mně, rozhodli jsme se, že omládneme bez ohledu na to, jestli nám někdo věnuje pozornost nebo ne.
Na tomto místě musím poukázat na ničivé účinky pečených a vařených TUKŮ. Tuky jsou ze střeva vychytávány lymfatickými uzlinami, které však nepřijímají žádné bílkoviny a sacharidy procházející střevem. Sbírají je a přeměňují na velice jemnou emulzi.
V tomto stavu se dostávají lymfatickými cestami do hlavního mízovodu, který je předá do krve. Jsou-li to přírodní, syrové, nepřehřáté tuky - jako třeba v avokádu, olivovém oleji, ořechách nebo v malých množstvích v zelenině - pak je mohou lymfatické uzliny rychle a dokonale emulgovat; takže mohou být tělem ihned použity jako palivo a mazadlo.
Tuky v pečínce, brambůrkách, opražených oříšcích, amoletách atd. jsou zahřátím přeměněny na anorganické produkty a jejich emulgace je ztížena. Tím se stane, že tuk zůstává ještě hodiny po jídle v neupotřebitelné formě v krevním oběhu a "ucpává" tělo, místo aby mu byl k dispozici pro užitečné věci.
Napadlo vás již někdy, že vaši známí, kteří jsou zvyklí jíst pečená jídla, hranolky, amolety a podobně, projevují příznaky stárnutí daleko dříve než by měli? Jestliže vy rádi jíte taková jídla, potom to nemá velký význam vám vyprávět, jak se omládne. Nemělo by vás to od našeho programu odradit. Teď, když znáte plnou pravdu, snažte se prostě sami omládnout!
LYMFATICKÝ SYSTÉM V OBLASTI VZESTUPNÉHO TRAČNÍKU
A ČERVOVITÉHO VÝBĚŽKU
Červovitý výběžek (apendix) má za úkol vylučovat sekret, který brání stolici zůstávat v tlustém střevě. Současně tento sekret zabraňuje nadměrnému rozšiřování hnilobných bakterií. Podobně pracují mandle. Jejich fagocyty a sekret usmrcují choroboplodné zárodky. Mandle a lymfatický systém apendixu jsou mimoto důležité součásti imunního, obranného systému pro celé tělo! Skica představuje jen některé uzliny z lymfatického řetězce. Skupina uzlin vpravo nahoře a lymfatická tkáň v centru slepého střeva představuje místa, kde se lymfa sbírá a předává dál.
Lymfatická tkáň apendixu je masivnější a důležitější než ta ve slepém střevě; mají za úkol chránit tělo před předčasným úpadkem a smrtí.
Zácpa je předběžný příznak apendicitidy (zánětu slepého střeva). Lymfatické uzliny se rozprostírají jako jemná krajka po celém těle, a to uvnitř i pod kůži.