10-36. Šťáva z pastináku
Tato šťáva obsahuje velice málo vápníku a ještě méně sodíku, ale zato je bohatá na draslík, fosfor, síru, křemík a chlor.
Vzhledem k nízkému obsahu vápníku a sodíku není výživná hodnota této zeleniny tak veliká jako u ostatních hlíz. Léčebná hodnota šťávy z listů a kořenů ji však posunuje v seznamu užitečných šťáv nahoru.
Vysoký obsah křemíku a síry pomáhá proti lomivosti nehtů. Fosfor a chlór jsou užitečné plicím a průduškám. Tím se stává šťáva vynikající potravou pro ty, kteří trpí tuberkulózou, zánětem plic a rozedmou plicní.
Vysoký obsah draslíku je nesmírně cenný pro mozkovou tkáň, a proto byla šťáva s úspěchem použita při duševních poruchách. 2
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.