Máta peprná
Máta peprná
Mentha piperita L.
Máta citrónová
Vyskytuje se v několika druzích, každý druh má trochu jinou chuť i vůni. Nejznámější je klasická máta peprná. Ta se usídlila v české kuchyní již ve středověku. Nyní jsou proslulí používáním máty především Angličané a Italové. Používá se ve směsi s jiným kořením, nejčastěji se šalvějí, ale i s yzopem, saturejkou, libečkem, estragonem aj.
Máta jako léčivá bylina se používá při nemocech žlučníku a jater. Přidaná do pokrmů tlumí křeče zažívacího traktu, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje vylučování žluče. Příznivě ovlivňuje i žaludeční neurózy. Zlepšuje dýchání. Údajně povzbuzuje činnost pohlavních žláz.
Sušenou mátu peprnou neskladujeme déle než rok a uchováváme ji v dobře utěsněné nádobce.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Čerstvou můžete použít do nádivek, do sekaných mas, (přibližně 4 čerstvé lístky na 500g jídla).
Čerstvá máta se přidává také do smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině (karotka, pór, mladá kapusta).
Máta peprná jako léčivá rostlina