Křen selský
Křen selský
Armoracia ruticana
Křen má velký obsah vitamínu C, obsahuje velké množství draslíku, vápníku, hořčíku i železa. Obsahuje také hořčičnou silici a fytoncidy, které omezují růst baktérii.
V malých dávkách povzbuzuje trávení. Působí při otocích, zlepšuje dýchání. Spolu s medem se dříve využíval proti dně a revmatismu. Ve velkých dávkách je dráždivý a může poškodit sliznice.
V našich zeměpisných šířkách má staletou tradici první zmínky jsou o něm již ve 13 století.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Používá se především jako příloha k masu, ale i do omáček a to jak studených tak teplých (v hořčici, v majonéze) a salátů. Opakuji že se musí používat s mírou, tedy s rozumem, zde platí toho dobrého jen po trošce.
Nejlepší je v čerstvém stavu, proto se přidává až na konci varu.
Křen používáme k nakládání zeleniny (okurky, červená řepa), čerstvě nastrouhaný křen podáváme k vařeným masům, uzeninám, k minutkám, můžeme jím ochutit hořčici, majonézu, dá se přidat i do tvarohových pomazánek, k rybám, do rozmanitých omáček. Velmi se doporučuje k vejcím uvařeným natvrdo a k tvrdým sýrům.