Třešně

Třešně – Prunus avium

 

 

Třešně obsahují 80% vody, mnoho přírodních ovocných cukrů a minerálií. Tmavé druhy třešní jsou pro tělo užitečnější, protože obsahují velké množství hořčíku, železa a křemíku. Jsou hodnotné jako čističi krve, stimulují vyměšování trávicích šťáv a moče. Jsou důležitými čisticími prostředky pro játra a ledviny.

V sezóně můžeme z dobrých zralých třešní sestavit celé jídlo, a to z půl až jednoho kila třešní pro osobu.

 

Botanická elegance třešní a jejich sladký původ

Třešně, ty něžné, lesklé kulaté plody s tenkou stopkou, která se tak svůdně houpe mezi prsty, mají v sobě cosi až magického. Možná je to tím, že rostou na krásných vysokých stromech, které na jaře kvetou jako z pohádky, a možná tím, že dozrávají náhle, ve vlně sladké hojnosti, která trvá jen pár týdnů. V botanickém světě patří do rodu Prunus, druh avium, tedy doslova „ptačí“. A jak název napovídá, milují je nejen lidé, ale i všeteční špačci, kteří někdy dokáží sklidit víc než zahradník.

Třešeň obecná pochází původně z oblasti mezi Evropou a Malou Asií, ale dnes už je natolik zdomácnělá, že ji najdeme na každé české zahrádce, ve starých alejích, i na opuštěných mezích, kde si roste svobodně a vesele. Existují desítky odrůd – od světle žlutých, přes růžové, až po temně rudé s téměř černým leskem. Ačkoliv všechny mají svůj půvab, právě tmavé druhy obsahují nejvíce cenných látek, a proto se na ně zaměříme především.

Třešně mají krásně hebkou, tenkou slupku a šťavnatou dužinu, která může být buď měkce nasládlá, nebo pikantní s jemnou kyselinkou, podle stupně zralosti a druhu. Uprostřed se skrývá tvrdá pecka, která je sice nejedlá, ale kdysi dávno ji lidé sušili a používali jako výplň do léčivých polštářků na bolavé klouby. Všechno se dá využít, když víme jak.

 

Složení třešní a jejich šťavnatý vnitřní svět

Na první pohled působí jako sladký letní pamlsek, ale ve skutečnosti je třešeň pokladnicí minerálů, enzymů a antioxidantů. Obsahují přibližně 80 % vody, což z nich činí skvělý prostředek k hydrataci organismu v teplých měsících, a zároveň podporují látkovou výměnu bez zbytečného zatěžování trávicího traktu.

Nejvýznamnější minerální složkou třešní je draslík, který pomáhá srdci, tlaku i odvádění přebytečné vody z těla. Tmavé odrůdy navíc obsahují vyšší množství hořčíku, železa a křemíku, což je ideální kombinace pro nervy, krvetvorbu, pevné vlasy, nehty i pružnou pokožku. Nejde tedy jen o sladkost, ale o opravdovou výživu buněk.

Co se týče vitaminů, najdeme zde zejména vitamin C, provitamin A a vitaminy skupiny B. Třešně jsou však výjimečné hlavně svým obsahem antokyanů – tmavě fialových barviv s mimořádně silným antioxidačním účinkem. Tyto látky nejen chrání buňky před poškozením, ale také snižují zánětlivost, podporují cévy, chrání srdce a působí mírně analgeticky.

Důležitým prvkem v třešních je i přírodní ovocný cukr (fruktóza a glukóza), který se v těle metabolizuje postupně a nezpůsobuje prudké výkyvy glykemie, pokud se třešně jí samostatně a v klidném prostředí. Obsah sacharidů se pohybuje kolem 12 %, ale u tmavých plodů může být vyšší. Díky tomu dodávají energii, aniž by zatěžovaly slinivku, a to je přesně to, co si přejeme u dopoledního nebo lehkého odpoledního jídla.

A teď jedna drobná, ale důležitá informace: třešně obsahují i kyselinu elagovou a p-kumarovou, což jsou přírodní látky s protinádorovými a detoxikačními účinky. To z nich činí nejen chuťovou lahůdku, ale i spojence při očistných kúrách.

 

Novinky

 

Účinky třešní na zdraví celého těla

Existují plody, které se tváří nevinně, jako by chtěly jen potěšit chuťové buňky, a pak jsou tu třešně – něžné zachránkyně krevního oběhu, trávení, kloubů i ženské krásy, a to vše s grácií, jaká se u tak malého kulatého ovoce snad ani nedá očekávat. Jejich síla spočívá právě ve spojení jemnosti a razantnosti – dokáží hladit, ale zároveň čistit, uzdravovat a obnovovat.

V první řadě působí třešně jako výtečný čisticí prostředek pro krev a lymfatický systém. Díky vysokému obsahu vody a draslíku napomáhají odvádění přebytečných tekutin z těla, což je ideální například při otocích nebo zadržování vody před menstruací. Odvodnění však probíhá šetrně, bez vysušení a ztráty důležitých minerálů, takže po třešňovém dopoledni se člověk cítí lehčí a svěžejší – přesně tak, jak si představujeme detox bez drastických prostředků.

Díky přirozenému obsahu enzymů, přírodních ovocných kyselin a vlákniny třešně podporují i činnost jater a ledvin, tedy dvou hlavních čističů organismu. Při pravidelné konzumaci (zejména v období plné sezóny) pomáhají třešně rozproudit tok žluči, zlepšit trávení tuků a současně pročistit močové cesty, čímž podporují přirozené samouzdravovací schopnosti těla. A i když se to říká o kdečem, tady se opravdu jedná o očistu, kterou člověk pozná – i na pleti, i na náladě.

 

Cílené benefity: srdce, klouby, hormony i psychika

Třešně nejsou jen záležitostí sladkého požitku, ale aktivní posilou pro srdce a cévní systém. Flavonoidy obsažené ve slupce třešní mají ochranný vliv na cévní stěny, pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zlepšují průtok krve. Díky tomu se hodí pro každého, kdo chce mít pružné cévy, lehké nohy a srdce, které bije klidně a silně.

Další oblastí, kde třešně doslova září, jsou klouby a pohybový aparát. Díky antokyanům a protizánětlivým látkám působí úlevově při artritidě, dně a chronických bolestech kloubů, a to vše bez zbytečného zatěžování trávicího traktu nebo jater. Ne náhodou je třešňová šťáva doporučována sportovcům po náročném výkonu – urychluje regeneraci svalů a zmírňuje bolestivost.

Pokud bychom se podívali na třešně optikou ženského zdraví, pak stojí za zmínku jejich vliv na hormonální rovnováhu a plodnost. Vzhledem k obsahu křemíku, zinku a přírodních antioxidantů mají pozitivní vliv na menstruační cyklus, kvalitu vajíček, ale také stav pokožky, vlasů a nehtů. A to vše bez umělých hormonů či krabiček s růžovým logem – stačí hrst třešní k snídani nebo třešňový den jednou týdně.

Nezapomínejme ani na vliv na psychiku, který je překvapivě silný. Přirozený cukr v kombinaci s hořčíkem, vitaminem C a polyfenoly má totiž přímý dopad na produkci serotoninu a snížení hladiny stresových hormonů. Takže když člověk sní pár třešní v klidu a s radostí, nejen že udělá něco pro tělo, ale i nálada se zvedne jako vítr pod křídly vlaštovek.

 

Praktické využití třešní v každodenním jídelníčku

Když přijde třešňová sezóna, měla by se kuchyně proměnit v tichý chrám, kde hlavní modlitbou je hrst čerstvých, zralých třešní pojídaných v tichu a s vděčností. Třešně totiž nejsou jen ovocem, ale i obřadem – pokud je jíme tak, jak si to zaslouží, tedy čisté, syrové a v klidu, stávají se medicínou jemného působení, která nejen tělo uzdravuje, ale i duši hladí.

Ideální je jíst třešně samostatně, mezi jídly nebo jako hlavní dopolední či odpolední porci ovoce. V sezóně se přímo nabízí třešňový den, během kterého člověk nejí nic jiného než půl až jeden kilogram třešní, popíjí vodu nebo bylinkový čaj a vnímá, jak se tělo lehce čistí, jak se pokožka projasňuje a jak se myšlenky rozjasňují. Tento jednoduchý půst, i kdyby měl trvat jen jedno odpoledne, je často silnější než složité kúry.

Třešně se skvěle hodí i do salátů, pokud se použijí s rozvahou – v kombinaci s rukolou, vlašskými ořechy a pár kapkami citronové šťávy vytvoří osvěžující letní variaci plnou chuti a energie. Je ale důležité nepřidávat je k žádným škrobům, pečivu nebo sladkostem, protože právě tehdy začínají kvasit, nafukovat a místo očisty přichází nadýmání a těžkost.

Čerstvá třešňová šťáva má jemně sladkou, lehce mandlovou chuť, pokud použijeme tmavé plody. Tato šťáva posiluje srdce, čistí játra a má i lehce močopudný efekt. Nejlepší je pít ji čerstvě vylisovanou, ideálně na lačno nebo dopoledne, když je tělo připraveno přijímat čistou energii z plodů. Večer už by mohla působit příliš silně, zvlášť pokud má někdo citlivější trávení.

A teď pozor na jednu záludnost: třešně se velmi rychle kazí a oxidují. Proto se doporučuje sníst je co nejdříve po sklizni, ideálně ještě v ten samý den. A pokud jsou třešně již trochu „unavené“, nemá smysl je vařit nebo zavařovat, protože vařením se ztrácí právě to, co je na třešních nejcennější – enzymy, antokyany a živá síla. Třešňový kompot není zločin, ale je to jako chtít v písni slyšet sólo houslí, když už je jen šustění not.

 

Šťáva z třešní jako elixír čistoty

Když se třešně lisují do čerstvé šťávy, je to jako kdyby se z nich uvolnila esence letního nebe, a to bez přehánění. Čerstvá třešňová šťáva má výjimečně jemnou chuť, která se v ústech rozplývá jako ranní rosa, a přitom v sobě skrývá sílu přírody, která ví přesně, kam sáhnout.

Tato šťáva je vhodná při jaterních potížích, ledvinových zátěžích, únavě a při rekonvalescenci. Obsahuje přírodní cukry, minerály a antioxidační látky, které obnovují vnitřní rovnováhu. Je také skvělá jako doplněk při očistných kúrách, a to zejména u žen, které cítí, že potřebují rozproudit stagnující energii nebo projasnit duševní mlhu.

Nejvhodnější kombinací je třešňová šťáva se špetkou citronové šťávy nebo kapkou lněného oleje, pokud ji chceme podpořit ještě víc v očistném směru. Nikdy se však nesmí kombinovat s mlékem, cukrem ani škrobem, protože tím ztrácí svou přirozenou harmonii a místo očisty přichází nepříjemné kvašení.

Třešňová šťáva je také výtečná jako osvěžující nápoj po sauně, cvičení nebo psychickém vypětí, kdy tělo potřebuje rychlé a přitom jemné doplnění energie bez cukrového šoku. Když si ji člověk dá ve sklenici se skleněným brčkem a zavře oči, cítí se skoro jako v zahradě babičky, kde právě vylezl na strom a natrhal si třešně přímo do dlaní.

 

Novinky

 

Praktické rady pro skladování, pěstování a rozpoznání kvality

Třešně jsou jako krásné ženy – nesnášejí dlouhé čekání a špatné zacházení. Čerstvě natrhané plody by se měly co nejdříve zchladit a ideálně sníst do jednoho až dvou dnů. Pokud je uložíme do lednice, měly by být suché, neomyté a ve volné vrstvě, aby se nezapařily. Vlhkost jim totiž nesvědčí, způsobuje změknutí a plíseň, a to je konec romantiky. Omyjeme je vždy až těsně před konzumací.

Pokud chcete poznat zralé a kvalitní třešně, hledejte plody pevné, lesklé a s dlouhou zelenou stopkou. Taková třešeň je nejen vizuálně atraktivní, ale i plná živin. Stopka by nikdy neměla být hnědá a scvrklá – to je známka stáří, nikoli moudrosti. Tmavé odrůdy obsahují více železa a antioxidantů, takže je vhodné dávat přednost právě těm. Světlejší druhy jsou sice sladší, ale jejich účinek na organismus není tak hluboký.

A pokud se ptáte, jaké třešně jsou nejlepší? Ty přímo ze stromu. Pokud máte zahradu, vysadit třešeň je rozhodnutí, které potěší i další generace. Stromy jsou poměrně nenáročné, potřebují slunce, propustnou půdu a trpělivost. Prvních pár let jsou jako děti – rostou a potřebují ochranu. Ale jakmile vyrostou, odvděčí se každoročně záplavou plodů, které jsou nejen potravou, ale i radostí.

Třešně z ekologického pěstování jsou samozřejmě lepší volbou, pokud je kupujete. Běžné pěstování může zahrnovat postřiky a chemické ošetření, které zůstávají na slupce. U třešní, které se často konzumují celé, včetně slupky, je to důležitý aspekt. Pokud nejsou BIO, doporučuje se namočit je na pár minut do vody s trochou jedlé sody, což pomůže odstranit zbytky pesticidů.

 

Kdy si dát pozor a kdo by měl být opatrný

Třešně patří k ovoci, které většina lidí snáší velmi dobře, pokud se konzumuje samostatně. Problém nastává, když se kombinují s jinými potravinami – zejména se škroby, cukrem nebo živočišnými produkty. Tato kombinace často vede k fermentaci ve střevech, což se může projevit jako nadýmání, únava nebo i zhoršení pleti. Není to však vina třešní – ty si jen nesednou s ostatními pasažéry.

Lidé s velmi citlivým trávením nebo chronickým překyselením by měli třešně zavádět postupně, ideálně začít s menším množstvím a sledovat, jak tělo reaguje. U velmi malých dětí se doporučuje počkat, až dozraje trávení – kolem druhého roku věku.

Pokud někdo užívá léky na ředění krve nebo má histaminovou intoleranci, měl by se poradit s lékařem. Třešně totiž mohou ovlivnit vylučování některých enzymů, a byť jen mírně, přesto to může mít vliv. U lidí s ledvinovými kameny nebo močovými potížemi se doporučuje začít jen s menší dávkou, protože močopudný účinek třešní je silný a může „rozpohybovat“ usazeniny.

 

Vědecké poznatky a zajímavé studie

V posledních letech proběhlo několik studií zaměřených na účinky třešní – a věda se konečně přidává k tomu, co babičky věděly dávno. Výzkumy potvrdily, že třešně snižují zánět, urychlují regeneraci svalů po fyzické zátěži a také pomáhají zlepšit spánek díky obsahu přírodního melatoninu. Studie publikovaná v Journal of Medicinal Food poukázala na výrazný pokles kyseliny močové u pacientů, kteří konzumovali třešňovou šťávu – což je významné zejména pro osoby trpící dnou.

Další výzkumy z USA prokázaly, že antokyany obsažené v tmavých třešních mají schopnost zpomalovat růst nádorových buněk, zejména v oblasti tlustého střeva. To z třešní činí nejen chuťový zážitek, ale i přirozený preventivní nástroj v boji proti civilizačním chorobám.

 

Receptový box – vyzkoušejte

Pokud jste ještě nikdy neochutnali třešňové carpaccio, dovolte mi vám popsat tu symfonii. Rozpulte zralé, tmavé třešně, pecky vyjměte a poklaďte je v kruhu na talíř. Zakápněte pár kapkami citronové šťávy, lehce poprašte mletou skořicí, přidejte pár plátků mátových lístků a vše jemně pokropte čerstvě lisovaným lněným olejem. Nechte chvilku odležet a podávejte jako letní předkrm, který tělo vyživí a mysl rozesměje.

Nebo si jednoduše dejte třešňový den. Půl kila třešní, miska, slunce a klid. To je někdy víc než deset receptů.

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze