19. "70 salátových receptů" - 56-70

Číslo 56

  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
  • 1 středně velká okurka - nakrájená na kostičky
  • 2 rajská jablíčka nebo
  • 1 velké avokádo

 

Smíchejte opatrně dvěma vidličkami salát, špenát, celer, okurku a polovinu rajčat, která jste nakrájeli na kousky. Ozdobte zbylými rajčaty a avokádem.

 

Číslo 57

  • stejně velké salátové listy
  • 1 středně velká okurka - pokrájená na kostičky
  • 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
  • 2 pol. lžíce zelených fazolek - pokrájených
  • 2 pol. lžíce špenátu - jemně nakrájeného
  • 1/2 avokáda, středně velkého - nakrájeného na plátky
  • 1 pol. lžíce tvarohu

 

Rozložte salátové listy na okraj talíře. Do jejich středu dejte vrstvu okurky, celeru, fazolek a špenátu. Nahoru položte plátky avokáda a tenká kolečka rajských jablíček. Doprostřed talíře přijde tvaroh.

 

ČÍSLO 58

  • 1 okurka - nakrájená na kostičky
  • 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
  • 2 zralá pevná středně velká rajčata - nakrájená na kostičky
  • 1/2 avokáda - nakrájeného na kostičky
  • 50 g švýcarského sýra - nakrájeného na kostičky

 

Smíchejte opatrně dvěma vidličkami všechny připravené přísady a servírujte přímo nebo na salátových listech.

 

ČÍSLO 59

  • 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce zelí - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
  • 1 pol. lžíce tmavozelené cukety - nakrájené
  • 1 pol. lžíce syrových zelených fazolek - nakrájených
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 1/2 avokáda - nakrájeného na plátky
  • 2 rajská jablíčka - nakrájená na kolečka
  • 50 g tvarohu

 

Narovnejte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí na salátový talíř. Celé pokryjte avokádovými plátky a rajčatovými kolečky. Nahoru dejte tvaroh.

 

ČÍSLO 60

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 2 pol. lžíce zelených fazolek - pokrájených
  • 1/2 okurky, středně velké - pokrájené na kostičky
  • 3 prstence zelené papriky
  • 1/2 avokáda - nakrájeného na plátky
  • 2 rajská jablíčka - nakrájená na kolečka
  • 50 g tvarohu

 

Navrstvěte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí. Nahoru položte plátky avokáda a kolečka rajských jablíček. Na to položte těsně k sobě tři prstence zelené papriky a do každého naformujte kuličku tvarohu.

 

ČÍSLO 61

  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce čerstvých zelených fazolek - pokrájených
  • 1/2 okurky - pokrájené na kostičky
  • 100 g tvarohu
  • 2 rajská jablíčka

 

Narovnejte připravenou zeleninu po vrstvách. Posypte tvarohem (asi polovinou), pokryjte celé tenkými kolečky z rajských jablíček a udělejte ze zbylého tvarohu doprostřed kříž.

 

ČÍSLO 62

  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 4-5 ředkviček - pokrájených
  • 2 pol. lžíce celeru - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce cukety - pokrájené na kostičky
  • 1/2 středně velké okurky - asi 3 mm silná kolečka
  • 3 prstence zelené papriky - pokrájené na kostičky
  • 2 rajská jablíčka
  • 100 g tvarohu

 

Navrstvěte pokrájenou zeleninu mimo papriku na salátový talíř, posypte polovinou tvarohu a rozložte na to kolečka z rajských jablíček. Smíchejte na kostičky nakrájenou papriku se zbytkem tvarohu a utvořte z něho uprostřed salátu hromádku: Okurková kolečka narovnejte na okraj talíře.

 

ČÍSLO 63

  • 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
  • 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce zelí - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce cukety - nakrájené
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 2 pol. lžíce šlehačky - oslazené medem
  • 1/2 broskve, zralé, sladké
  • 1 pol. lžíce zralých hroznů
  • 4-5 fíků, čerstvých, zralých

 

Smíchejte opatrně dvěma vidličkami pokrájenou zeleninu s polévkovou lžící šlehačky. Předělejte všechno na velký salátový talíř a položte nahoru plátky broskve. Oloupané fíky rozkrojte diagonálně a rozložte po okraji talíře. Zbylou šlehačku dejte doprostřed a položte na ni očištěné a oprané hrozny.

 

ČÍSLO 64

  • 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
  • 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
  • 1 pol. lžíce tmavozelené cukety - nakrájené na kostičky
  • 3 prstence zelené papriky
  • 1/2 avokáda
  • 2 broskve, čerstvé, zralé, sladké
  • 4-5 čerstvých velkých fíků - oloupaných, pokrájených
  • 2 pol. lžíce vlašských ořechů - jemně posekaných
  • med

 

Navrstvěte pokrájenou zeleninu na salátový talíř. Přidejte vrstvu na plátky nakrájených broskví a pokapejte medem. Položte těsně k sobě doprostřed talíře prstence ze zelené papriky a naplňte je pokrájenými fíky. Celé posypte posekanými ořechy.

 

 

Novinky

 

ČÍSLO 65

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce cukety - pokrájené na kostičky
  • 1 prstenec zelené papriky
  • 1 malá čerstvá hruška
  • fíky, čerstvé
  • 100 g tvarohu
  • med

 

Navrstvěte pokrájenou zeleninu na talíř, posypte polovinou tvarohu a pokapejte medem. Oloupejte hrušku a tenké plátky položte na tvaroh. Oloupejte fíky a šikmo nakrájené je rozložte, po okraji salátu. Pokapejte medem.

 

ČÍSLO 66

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
  • 1 pol. lžíce dýně - nakrájené na kostky
  • 2 prstence zelené papriky
  •  2 čerstvé broskve, zralé
  • 4-5 čerstvých fíků, velkých
  • 100 g tvarohu
  • med

 

Naplňte velký salátový talíř vrstvami pokrájené zeleniny, nahoru dejte polovinu tvarohu a pokapejte všechno medem. Na to položte tence nakrájené plátky broskví. Oloupejte fíky, podélně je nakrájejte na kousky a utvořte z nich pruh napříč talířem. Položte na oba konce pruhu prstenec zelené papriky a dovnitř položte kuličky ze zbylého tvarohu. Pokapejte medem.

 

ČÍSLO 67

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce zelené papriky - pokrájené
  • 2 káv. lžičky namočených rozinek
  • 100 g tvarohu
  • 1 čerstvá malá hruška
  • 2 malé broskve
  • med
  • mandle - jemně posekané

 

Navrstvěte zeleninu, posypte rozinkami a polovinou tvarohu a pokapejte medem. Oloupané broskve nakrájejte na podélné plátky a rozložte po okraji salátu. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a zaplňte jimi prostředek salátu. Nahoru dejte zbytek tvarohu a posypte ho posekanými mandlemi. Salát můžete přisladit medem.

 

ČÍSLO 68

  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce zelené papriky - pokrájené
  • 1/2 avokáda
  • 1 hruška, velká, čerstvá
  • 6 čerstvých fíků, velkých - oloupaných, podélně nakrájených
  • 10-12 modrých hroznů - rozpůlených, jádra odstraněna
  • med
  • 2 pol. lžíce vlašských ořechů - jemně posekaných

 

Rozdělte pokrájenou zeleninu do vrstev; pokapejte medem. Na to dejte vrstvu plátků z avokáda a přidejte vrstvu hruškových plátků. Rozpůlené hrozny položte doprostřed a kolem nich pokrájené fíky. Salát pokapte medem a posypte posekanými ořechy.

 

ČÍSLO 69

  • 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 1 pol. lžíce dýně - pokrájené na kostky
  • 1/2 avokáda
  • 2 broskve, malé, sladké
  • 4,8 hroznů - pokrájených; bez jader
  • 100 g tvarohu
  • med
  • 1 prstenec zelené papriky

 

Navrstvěte připravenou zeleninu na salátový talíř, posypte tvarohem a pokapejte medem. Celé pokryjte plátky z broskví a opět pokapejte trochou medu. Smíchejte pokrájené hroznové kuličky se zbytkem tvarohu, udělejte hromádku doprostřed talíře a položte na ni prstenec zelené papriky. Podélné plátky z avokáda narovnejte na okraj talíře.

 

ČÍSLO 70

  • 1/2 středně velké okurky - pokrájené na kostky
  • 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
  • 2 pol. lžíce cukety - nakrájené na kostky
  • 2 pol. lžíce špenátu - jemně nakrájeného
  • 2 pol. lžíce petrželky - jemně posekané
  • 1 pol. lžíce zelí - jemně pokrájeného
  • 2 středně velká rajčata - nakrájená na kousky
  • 2 prstence zelené papriky
  • 1/2 káv. lžičky oliv. oleje
  • 3 zralé zelené olivy

 

Zamíchejte opatrně dvěma vidličkami všechnu zeleninu včetně rajských jablíček, dejte vše na salátový talíř a potrapte olivovým olejem. Ozdobte kroužky ze zelené papriky, do nichž jste vložili olivy. Salát můžete servírovat „pur“ nebo s tenkými plátky švýcarského sýra.

 

 

předchozí   …   další

Naše menu vyberte si

Zdraví na dlani V bavlnce Zářící zdraví Kosmetika Dáša Úsměv pro děti - videopřednášky o dětech Jana-masáže

Videa Video recenze