19. "70 salátových receptů" - 56-70
Číslo 56
- 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
- 1 středně velká okurka - nakrájená na kostičky
- 2 rajská jablíčka nebo
- 1 velké avokádo
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami salát, špenát, celer, okurku a polovinu rajčat, která jste nakrájeli na kousky. Ozdobte zbylými rajčaty a avokádem.
Číslo 57
- stejně velké salátové listy
- 1 středně velká okurka - pokrájená na kostičky
- 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
- 2 pol. lžíce zelených fazolek - pokrájených
- 2 pol. lžíce špenátu - jemně nakrájeného
- 1/2 avokáda, středně velkého - nakrájeného na plátky
- 1 pol. lžíce tvarohu
Rozložte salátové listy na okraj talíře. Do jejich středu dejte vrstvu okurky, celeru, fazolek a špenátu. Nahoru položte plátky avokáda a tenká kolečka rajských jablíček. Doprostřed talíře přijde tvaroh.
ČÍSLO 58
- 1 okurka - nakrájená na kostičky
- 2 pol. lžíce celeru - nakrájeného na kostičky
- 2 zralá pevná středně velká rajčata - nakrájená na kostičky
- 1/2 avokáda - nakrájeného na kostičky
- 50 g švýcarského sýra - nakrájeného na kostičky
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami všechny připravené přísady a servírujte přímo nebo na salátových listech.
ČÍSLO 59
- 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
- 2 pol. lžíce zelí - nakrájeného
- 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
- 1 pol. lžíce tmavozelené cukety - nakrájené
- 1 pol. lžíce syrových zelených fazolek - nakrájených
- 1 prstenec zelené papriky
- 1/2 avokáda - nakrájeného na plátky
- 2 rajská jablíčka - nakrájená na kolečka
- 50 g tvarohu
Narovnejte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí na salátový talíř. Celé pokryjte avokádovými plátky a rajčatovými kolečky. Nahoru dejte tvaroh.
ČÍSLO 60
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 2 pol. lžíce zelených fazolek - pokrájených
- 1/2 okurky, středně velké - pokrájené na kostičky
- 3 prstence zelené papriky
- 1/2 avokáda - nakrájeného na plátky
- 2 rajská jablíčka - nakrájená na kolečka
- 50 g tvarohu
Navrstvěte pokrájenou zeleninu v uvedeném pořadí. Nahoru položte plátky avokáda a kolečka rajských jablíček. Na to položte těsně k sobě tři prstence zelené papriky a do každého naformujte kuličku tvarohu.
ČÍSLO 61
- 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 1 pol. lžíce čerstvých zelených fazolek - pokrájených
- 1/2 okurky - pokrájené na kostičky
- 100 g tvarohu
- 2 rajská jablíčka
Narovnejte připravenou zeleninu po vrstvách. Posypte tvarohem (asi polovinou), pokryjte celé tenkými kolečky z rajských jablíček a udělejte ze zbylého tvarohu doprostřed kříž.
ČÍSLO 62
- 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
- 4-5 ředkviček - pokrájených
- 2 pol. lžíce celeru - pokrájeného
- 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 1 pol. lžíce cukety - pokrájené na kostičky
- 1/2 středně velké okurky - asi 3 mm silná kolečka
- 3 prstence zelené papriky - pokrájené na kostičky
- 2 rajská jablíčka
- 100 g tvarohu
Navrstvěte pokrájenou zeleninu mimo papriku na salátový talíř, posypte polovinou tvarohu a rozložte na to kolečka z rajských jablíček. Smíchejte na kostičky nakrájenou papriku se zbytkem tvarohu a utvořte z něho uprostřed salátu hromádku: Okurková kolečka narovnejte na okraj talíře.
ČÍSLO 63
- 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
- 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce zelí - nakrájeného
- 1 pol. lžíce cukety - nakrájené
- 1 prstenec zelené papriky
- 2 pol. lžíce šlehačky - oslazené medem
- 1/2 broskve, zralé, sladké
- 1 pol. lžíce zralých hroznů
- 4-5 fíků, čerstvých, zralých
Smíchejte opatrně dvěma vidličkami pokrájenou zeleninu s polévkovou lžící šlehačky. Předělejte všechno na velký salátový talíř a položte nahoru plátky broskve. Oloupané fíky rozkrojte diagonálně a rozložte po okraji talíře. Zbylou šlehačku dejte doprostřed a položte na ni očištěné a oprané hrozny.
ČÍSLO 64
- 2 pol. lžíce celeru - jemně nakrájeného
- 2 pol. lžíce salátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce špenátu - nakrájeného
- 1 pol. lžíce tmavozelené cukety - nakrájené na kostičky
- 3 prstence zelené papriky
- 1/2 avokáda
- 2 broskve, čerstvé, zralé, sladké
- 4-5 čerstvých velkých fíků - oloupaných, pokrájených
- 2 pol. lžíce vlašských ořechů - jemně posekaných
- med
Navrstvěte pokrájenou zeleninu na salátový talíř. Přidejte vrstvu na plátky nakrájených broskví a pokapejte medem. Položte těsně k sobě doprostřed talíře prstence ze zelené papriky a naplňte je pokrájenými fíky. Celé posypte posekanými ořechy.
ČÍSLO 65
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 1 pol. lžíce cukety - pokrájené na kostičky
- 1 prstenec zelené papriky
- 1 malá čerstvá hruška
- fíky, čerstvé
- 100 g tvarohu
- med
Navrstvěte pokrájenou zeleninu na talíř, posypte polovinou tvarohu a pokapejte medem. Oloupejte hrušku a tenké plátky položte na tvaroh. Oloupejte fíky a šikmo nakrájené je rozložte, po okraji salátu. Pokapejte medem.
ČÍSLO 66
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 2 pol. lžíce salátu - pokrájeného
- 1 pol. lžíce dýně - nakrájené na kostky
- 2 prstence zelené papriky
- 2 čerstvé broskve, zralé
- 4-5 čerstvých fíků, velkých
- 100 g tvarohu
- med
Naplňte velký salátový talíř vrstvami pokrájené zeleniny, nahoru dejte polovinu tvarohu a pokapejte všechno medem. Na to položte tence nakrájené plátky broskví. Oloupejte fíky, podélně je nakrájejte na kousky a utvořte z nich pruh napříč talířem. Položte na oba konce pruhu prstenec zelené papriky a dovnitř položte kuličky ze zbylého tvarohu. Pokapejte medem.
ČÍSLO 67
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce zelené papriky - pokrájené
- 2 káv. lžičky namočených rozinek
- 100 g tvarohu
- 1 čerstvá malá hruška
- 2 malé broskve
- med
- mandle - jemně posekané
Navrstvěte zeleninu, posypte rozinkami a polovinou tvarohu a pokapejte medem. Oloupané broskve nakrájejte na podélné plátky a rozložte po okraji salátu. Hrušku nakrájejte na tenké plátky a zaplňte jimi prostředek salátu. Nahoru dejte zbytek tvarohu a posypte ho posekanými mandlemi. Salát můžete přisladit medem.
ČÍSLO 68
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 1 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce zelené papriky - pokrájené
- 1/2 avokáda
- 1 hruška, velká, čerstvá
- 6 čerstvých fíků, velkých - oloupaných, podélně nakrájených
- 10-12 modrých hroznů - rozpůlených, jádra odstraněna
- med
- 2 pol. lžíce vlašských ořechů - jemně posekaných
Rozdělte pokrájenou zeleninu do vrstev; pokapejte medem. Na to dejte vrstvu plátků z avokáda a přidejte vrstvu hruškových plátků. Rozpůlené hrozny položte doprostřed a kolem nich pokrájené fíky. Salát pokapte medem a posypte posekanými ořechy.
ČÍSLO 69
- 2 pol. lžíce zelí - pokrájeného
- 2 pol. lžíce špenátu - pokrájeného
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 1 pol. lžíce dýně - pokrájené na kostky
- 1/2 avokáda
- 2 broskve, malé, sladké
- 4,8 hroznů - pokrájených; bez jader
- 100 g tvarohu
- med
- 1 prstenec zelené papriky
Navrstvěte připravenou zeleninu na salátový talíř, posypte tvarohem a pokapejte medem. Celé pokryjte plátky z broskví a opět pokapejte trochou medu. Smíchejte pokrájené hroznové kuličky se zbytkem tvarohu, udělejte hromádku doprostřed talíře a položte na ni prstenec zelené papriky. Podélné plátky z avokáda narovnejte na okraj talíře.
ČÍSLO 70
- 1/2 středně velké okurky - pokrájené na kostky
- 2 pol. lžíce celeru - jemně pokrájeného
- 2 pol. lžíce cukety - nakrájené na kostky
- 2 pol. lžíce špenátu - jemně nakrájeného
- 2 pol. lžíce petrželky - jemně posekané
- 1 pol. lžíce zelí - jemně pokrájeného
- 2 středně velká rajčata - nakrájená na kousky
- 2 prstence zelené papriky
- 1/2 káv. lžičky oliv. oleje
- 3 zralé zelené olivy
Zamíchejte opatrně dvěma vidličkami všechnu zeleninu včetně rajských jablíček, dejte vše na salátový talíř a potrapte olivovým olejem. Ozdobte kroužky ze zelené papriky, do nichž jste vložili olivy. Salát můžete servírovat „pur“ nebo s tenkými plátky švýcarského sýra.