Pastinák
Pastinák - Pastinaca sativa

Pastinák obsahuje 80% vody a je bohatý na sacharidy. Draslík tvoří 40% a křemík 10% jeho obsahu minerálií. Mimo to má hodně fosforu, síry a chlóru. Podporuje činnost močových orgánů a pomáhá při potížích s močovým měchýřem a při ledvinových kamenech. Špičky kořenů mají hodně minerálií. Divokých druhů pastináku je nutno se vystříhat, protože obsahují lidskému tělu škodlivý jed.
Celá rostlina kultivovaného pastináku se může použít do salátů, a to pokrájená nebo postrouhaná.
Pastinák – zapomenutý rytíř ze starých zahrádek
Někde mezi elegancí mrkve, robustností petržele a šarmem bílého kořene se krčí jeden nesměle vypadající, ale výživově bohatý hrdina – pastinák (latinsky Pastinaca sativa). Možná ho znáte jako bledého bratrance mrkve, který si na sebe zbytečně nevykřikuje z regálu, ale když ho jednou poznáte – a teď nemyslím v polívce, ale syrového, křupavého, ve šťávě nebo salátu – už se s ním nerozloučíte. Protože pastinák má v sobě přesně to, co dnešní tělo potřebuje: jednoduchost, zásaditost, jemnost a léčivou sílu zabalenou do přirozeného tvaru.
Pastinák není retro – je budoucnost!
Zatímco někdo pastinák zaměňuje za petržel, jiný ho považuje za okrajovou relikvii babiččiny kuchyně. Ale pozor – pastinák je tajný trumf všech, kdo si hrají s raw kuchyní, čerstvými šťávami nebo přirozenou léčbou močových cest. Obsahuje asi 80 % vody, což je u kořenové zeleniny velmi příznivé. Je výjimečně bohatý na sacharidy – a tady se hodí upozornit, že nejde o jednoduché cukry, ale o ty laskavé, pomalu uvolňované, které dodávají energii bez výkyvů a dramat.
Ale tím to zdaleka nekončí. Draslík tvoří až 40 % jeho minerálního obsahu, což z něj činí přímo luxusní potravinu pro srdce, nervy a především funkci ledvin. K tomu přidejte křemík (10 % obsahu minerálů) – ano, ten křemík, který hledáme ve vlasových doplňcích a drahých tabletkách pro nehty a pleť – a dostaneme nadupaný balíček síly, který se jen tváří skromně.
Zdraví v každé špičce – doslova
Kdo si rád hraje na alchymistu v kuchyni, měl by vědět jedno: nejvíc minerálních látek je ve špičce pastináku. Takže žádné ořezávání na tupý tvar – necháme si ten zúžený konec, protože právě tam se skrývá síla země. A není to jen poetické. Lidé s chronickými potížemi s močovým měchýřem, častými záněty, otoky nebo ledvinovými kameny mohou mít v pastináku přítele, který se nesnaží léčit, ale doplňuje chybějící látky, posiluje vnitřní terén a pomáhá tělu samo se vypořádat se zátěží.
Obsah fosforu, síry a chlóru dává pastináku ještě další rozměr. Pomáhá totiž rozpouštět usazeniny, stimulovat vylučování a čistit vnitřní dráhy – a to všechno v jemném tempu a bez vedlejších účinků.
Syrový pastinák do salátu? Rozhodně ano!
A teď k té nejlepší části – co s ním. Pastinák není zelenina, kterou by bylo potřeba vařit do bezvědomí (ačkoli vařený samozřejmě není ideální – ale ne každý může být na syrové stravě). Největší kouzlo pastináku je totiž v jeho přirozené křupavosti, nasládlé chuti a schopnosti být základem i ozdobou zároveň. Celá rostlina – tedy listy, stonky i kořen – se může použít syrová. Kořen se strouhá na tenké nudličky nebo krájí na jemná kolečka, listy se přimíchají k polníčku nebo rukole a máte salát, který nejen výborně chutná, ale má i terapeutický účinek.
A když do toho přidáte trochu citronu, lněného oleje a špetku himálajské soli? Voilà – právě jste vytvořili léčivý pokrm, který si za syrova poradí s tělesnou kyselostí, posílí močový trakt a ještě potěší chuťové buňky.
Pastinák není jen kořen – je to elegantní detox s bílým kabátkem
Na první pohled pastinák nevypadá jako žádný hrdina. Není barevný jako mrkev, není lesklý jako paprika, dokonce nemá ani marketingový tým jako batáty nebo avokádo. Ale to, co pastinák postrádá na vnějším pozlátku, to bohatě dohání svým niterným obsahem. A přesně v tom je jeho síla – je to tichý pomocník v očistě organismu, především pak v oblasti močových cest, ledvin a měchýře.
Ano, přesně těch systémů, které bývají přetížené, když pijeme málo vody, jíme příliš bílkovin nebo žijeme v permanentním stresu. Pastinák je v tomto ohledu jako bílý lékař s brejličkami – nenápadně, ale vytrvale čistí.
Draslík + křemík = duet, který milují ledviny i vlasy
Vraťme se na chvíli k těm minerálům, protože právě tam začíná alchymie. Draslík, který pastinák nabízí ve štědré míře, působí v těle jako vnitřní hydratační pumpa. Pomáhá regulovat rovnováhu tekutin, což je klíčové při pročišťování ledvin a močového měchýře, ale i při zadržování vody v těle – ano, pastinák je malý odborník i na otoky a přebytečnou vodu.
A pak je tu křemík. Tento často opomíjený prvek je elixírem pro krásu i strukturu. Křemík totiž staví mosty – mezi kolagenovými vlákny, mezi buňkami kůže a mezi námi a naší sebedůvěrou. A právě pastinák je jednou z těch surovin, která ho obsahuje v poměru, jenž tělo rádo přijme. Vlasy, nehty i pokožka pookřejí.
Pastinák jako spojka mezi kořenem a hvězdami
Když se na pastinák díváme jako na kořen, měli bychom si připomenout, že každý kořen nese informaci o zemi, ve které rostl. V tom je tajemství jeho síly. Kořeny totiž „tahají“ minerály z hlubokých vrstev půdy – a právě proto je pastinák tak bohatý na fosfor, síru a chlór. Tato trojice má v těle velmi důležitou roli: pomáhá čistit, desinfikovat a aktivovat metabolismus.
Zatímco fosfor dodává energii buňkám, síra se podílí na detoxikaci jater a chlór podporuje funkci trávicího a lymfatického systému. Když to spojíte dohromady, máte v jednom kořenu takové malé bílé wellness.
A teď něco pro pokročilé: šťáva z pastináku
Zkušenější příznivci syrové stravy a očistných protokolů si s pastinákem už dávno tykají. Ale pozor – pastinák není jen na kousání. Je výborný i do čerstvých šťáv. Ano, vylisovaná šťáva z pastináku je silná, hutná, s lehce oříškovou chutí – a přitom neskutečně regenerační.
Když ji smícháte s karotkovou šťávou (klasika!), získáte naprosto harmonický nápoj, který:
podpoří činnost močových cest,
vyživí pokožku,
pomůže při zácpě či ledvinových kamenech,
a hlavně – nastartuje metabolismus.
Je to takový šťavnatý restart pro tělo i mysl. A kdo se nebojí experimentovat, může k tomu přihodit ještě řapíkatý celer nebo pár kapek citronu – výsledek bude chutnat jako detoxikační elixír z přírodní lékárny.
Divoký pastinák? Ne, děkujeme
Na závěr si dovolím jedno malé varování (čti: mateřsky starostlivé upozornění). Divoké druhy pastináku mohou obsahovat látky, které jsou pro člověka toxické. Takže jestli si na procházce lesem všimnete podobného bílého kořenu, raději ho nechte liškám a zajícům. Kultivovaný pastinák z bio zahrádky nebo farmářského trhu je to, co hledáme.
Pastinák v kuchyni: mezi jemností a překvapením
Když se pastinák rozhlédne v české kuchyni, má často pocit, že je tak trochu opomíjeným bratříčkem mrkve. Přitom se jedná o plodinu s královskou historií – dřív, než nám do Evropy dorazily brambory, byl pastinák jedním z hlavních škrobových základů stravy. V zimních měsících byl pokladem, který přežil mráz i čas. A přestože dnes už neplatí za nutnost, stále je to poklad. Jen ho znovu musíme objevit.
Chuť pastináku: sladká, máslová a trochu tajemná
Na rozdíl od mrkve je chuť pastináku jemnější, kulatější a s nádechem sladkosti, která připomíná vanilku. V syrovém stavu je lehce štiplavý, ale zároveň jemně krémový – ideální do salátů, kde nechcete příliš křupavosti, ale spíš přírodní hebkost. Jeho chuťová hloubka se rozvine zejména při šťavnatém zpracování – třeba ve formě čerstvé šťávy, kde se mísí sladkost s minerální zemitou notou.
Ale pozor – pastinák není mrkev. I když tak na první pohled vypadá. Má vlastní charakter, jemnost i sílu. A hlavně – má šmrnc.
Jak pastinák připravit za syrova?
Tady přichází to nejdůležitější – pastinák se skvěle hodí do syrové stravy. A přestože většina kuchařek doporučuje vaření, pečení a dušení (což není ideální, ale ne každý může být na syrové stravě), my se podíváme právě na ty způsoby, které zachovávají živou energii rostliny.
Do salátu doporučuji:
jemně nastrouhat, aby se propojil s ostatní zeleninou,
nebo nakrájet na tenké nudličky či hoblinky pomocí škrabky,
a následně přidat pár kapek citronu nebo jablečného octa, které zvýrazní jeho chuť.
Výborně ladí s jablkem, mrkví, řapíkatým celerem nebo červenou řepou. Když přidáte pár kapek kvalitního lněného oleje, vznikne výživová bomba pro cévy, nervy i pokožku.
A teď jedna bonusová kombinace pro odvážnější: strouhaný pastinák + kysané zelí + hořčičné semínko. Zní to bláznivě? Možná. Ale chutná to božsky.
Když chcete šťávu, která vyživí i duši
K lisování se hodí čerstvý, pevný a středně velký kořen. Nenechte se zlákat obrovskými kusy – bývají dřevnaté. Ideálně zvolte středně silný, zdravý a svěží kousek, který voní po hlíně, ne po supermarketu.
Šťáva z pastináku je:
jemně nasládlá,
hustší než mrkvová,
a výborně se kombinuje s karotkou, okurkou, zeleným jablkem nebo celerem.
A teď tip pro zimní rána: pastinák + jablko + zázvor + citron. Ranní energie bez kávy, zato s výživou až do špiček prstů.
A co listy a špička kořene?
Ne každý ví, že i listy pastináku lze použít – ačkoliv jsou o něco aromatičtější než listy mrkve. Přesto obsahují zajímavé množství chlorofylu, hořčíku a stopových prvků. Dají se jemně nasekat a přidat do smoothie nebo salátů – ale s mírou, aby nepřebily ostatní chutě.
A pak je tu špička kořene. Ta se často odřezává a hází do kompostu – chyba! Právě tam se podle tradičních znalostí nachází nejvíce minerálních látek. Pokud tedy lisujete šťávu nebo připravujete salát, nevyhazujte konec – je to jako zanechat v hrnci koření a sníst jen vodu.
Pastinák mezi dějinami a divočinou: Kořen s minulostí
Když bychom pastinák postavili na pódium botanických dějin, měl by na sobě slavnostní plášť, v ruce by držel štíhlé žezlo a jemně by se ukláněl. Protože dříve, než se vůbec vyslovilo slovo „brambora“, byl to právě pastinák, kdo zasytit Evropu uměl. Už staří Římané si ho cenili jako výživný, léčivý a navíc trvanlivý kořen.
Ve středověkých klášterních zahradách byl pastinák stejně běžný jako tymián. Byl základem polévek, kaší i dezertů. A protože tehdejší lidé neoplývali kalendářem výživových doplňků, spoléhali na přírodu. A příroda jim dala tuto bílou hůlku moudrosti, která obsahuje silný podíl sacharidů a zásaditých prvků.
Divoký pastinák: kráska nebo bestie?
A tady pozor. Pastinák není jen roztomilý zahradní kamarád. V přírodě se vyskytuje i jeho divoká verze – a ta už tak roztomilá není. Vypadá podobně, ale její listy mohou způsobit fototoxické reakce – to znamená, že po kontaktu s kůží a následném slunění může vzniknout podráždění nebo puchýř. Proto platí jednoduché pravidlo:
„Divoký pastinák v přírodě obdivuj, ale neochutnávej.“
Pokud tedy plánujete sběr mimo vlastní zahradu, držte se pouze jasně označených, kulturních odrůd.
Léčivý potenciál pro močové cesty
A teď zpět k tomu, co je na pastináku tolik fascinující z hlediska zdraví. Tento zázračný kořen podporuje činnost močových orgánů, pomáhá při potížích s močovým měchýřem a působí příznivě při ledvinových kamenech.
To není málo. Zvlášť v době, kdy je močový měchýř vystaven stresu z nedostatku tekutin, chemických zátěží a přebytku soli. Pastinák v kombinaci s okurkou, petrželí nebo melounem může tvořit výborný „močopudný koktejl“, který jemně, ale efektivně vyplachuje organismus. A přitom je přirozený. Nechemický. A chutný.
Pastinák a kyseliny? V harmonii
Někdo si možná řekne – obsahuje hodně sacharidů, není to moc kyselinotvorné? Kdepak. Pastinák je jemně zásadotvorný. Jeho minerální profil je doslova lahůdka pro vnitřní rovnováhu.
Draslík tvoří přibližně 40 % minerálního obsahu. A ten je klíčový pro správné fungování srdce, nervů a hydrataci buněk. K tomu přidejme 10 % křemíku – tedy prvku, který má zásadní význam pro pevnost vlasů, nehtů a pojivových tkání. A nezapomeňme na fosfor, síru a chlór, které podpoří látkovou výměnu a čistotu vnitřního prostředí.
Tedy ano – pastinák je energetická a minerální injekce v jedné křupavé porci.
Praktické tipy
Pokud jste se s pastinákem zatím míjeli, tady je rychlý návod, jak se z něj stát milenec syrové kuchyně:
Vyberte správný kořen. Čím menší a pevnější, tím sladší a jemnější. Velké kusy mohou být vláknité.
Skladujte v chladu, ale ne v plastu. Pastinák se potí, a to mu nedělá dobře. Ideální je suchý sklep nebo lednička v plátěném sáčku.
Přidejte k ovoci. Zkuste šťávu s hruškou, jablkem a kapkou citronu – výsledkem je krémová lahoda bez mléka.
Doplňte o něco zeleného. Pár lístků polníčku nebo řeřichy pastinák osvěží a dodají jiskru.
Skladujte i s natí. Pokud natě nevyužijete hned, nasekejte je a zamrazte – budou se hodit do smoothie i jako přídavek do zeleného koření.
A na závěr?
Pastinák není jen zelenina. Je to most mezi minulostí a budoucností. Kořen, který věděl, co lidé potřebují, ještě dřív, než se začaly psát výživové tabulky. Je jemný i silný, sladký i zemitý. A hlavně – je náš. Z české zahrádky, pro české tělo i duši.
Tak ať vám chutná. Syrový, voňavý, minerální. A možná i trochu nostalgický. Protože každé sousto pastináku je jako připomínka starých časů, kdy jídlo bylo ještě lékem. A ne marketingem.

























