Luštěniny
Luštěniny
Všechny druhy fazolí (kromě zelených fazolek), čočka, hrách a kukuřice jsou v sušeném stavu silně kyselinotvorné, protože obsahují málo organické vody, mnoho koncentrované bílkoviny a mnoho koncentrovaných sacharidů. Lidé jsou sice schopni tuto kombinaci dlouho zvládat, ale chybí jim podobná zažívací „technika“, jakou má hovězí dobytek, pro který jsou luštěniny přirozenou potravou. Zatímco hovězí dobytek při této stravě prospívá, trpí člověk dříve nebo později kyselým prostředím, které vzniká nadměrným kvašením a zahníváním této neslučitelné kombinace. To platí i pro moučné výrobky z luštěnin a sojová mouka není žádnou výjimkou z tohoto přírodního zákona.
Obsah vody u čerstvých syrových luštěnin se pohybuje mezi 65 až 85% a jejich obsah bílkovin a sacharidů je podobný jako u zeleniny a ovoce. Můžeme je jíst syrové v salátech, kde tvoří zajímavou a chutnou přílohu.