Bez černý
Bez černý - květ
Bez černý
Sambucus nigra L.
Lidové názvy:
Bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.
“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” - staré přísloví.
Výskyt:
Černý bez je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách. Kvete v červnu, nové výhony někdy i v září. Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně slétá ptactvo.
Popis:
Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté peckovice, obsahující velké množství černofialově zbarvené šťávy.
Zprávy o existenci bezu černého nacházíme v pramenech starých tisíce let. Údajně právě z jeho dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Ježíš z Nazareta.
Sbíraná část:
Květy (Flos sambuci), plody (Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).
Sbíráme:
Květy můžeme trhat v červnu a v červenci, plody ve tvaru kuliček dozrávají od srpna do září a listy od května do července.
Sběr:
Na jaře se sbírají květenství. Odstříhávají se a ukládají do košíků, aby se nezapařily. Sušíme celá květenství, nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45 ° C. Dbáme na to, aby droga nezahnědla, neboť tím se stává bezcennou. Na podzim se sbírají a vykupují plody - bezinky. Sušení musíme začít na slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, lesknou se, mají nakysle sladkou chuť. Čerstvé květy mají nepříjemný pronikavý zápach, který po usušení zmizí. Droga si zachovává silný, ale celkem příjemný charakteristický pach.
Sesychací poměr
je u květů 6 : 1, u plodů 8 : 1 a u listů 4(5) : 1.
Účinné látky:
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Použití:
Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu.
Slazený a horký čaj má větší projímací účinek.
Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi s lipovým květem.
Pozor: Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.
Čaj z usušených květů (nálev):
- pijeme jako prostředek potopudný při
- nachlazení,
- začínající chřipce,
- rýmě,
- kašli
- a při horečce.
Sladíme jej cukrem, medem, jitrocelovým sirupem (jitrocel svaříme s cukrem).
Chladný neslazený čaj popíjíme při
- žaludečních nevolnostech,
- žaludeční a střevní kolice ,
- žaludečních křečích,
- k uvolnění plynatosti,
- při žlučníkových obtížích,
- menstruačních bolestech
- neuralgických bolestech,
- migréně.
Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti
- zácpě,
- vysokému krevnímu tlaku,
- jako močopudný prostředek,
- při ledvinových chorobách
- nemocech močového měchýře,
- ledvinových a močových kamenech,
- prostatě,
- vodnatelnosti,
Neslazený vychlazený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle
- k upravení zažívacích poruch
- a jako mírně projímací prostředek.
Kloktáme:
- při bolestech v krku,
vlažným čajem vyplachujeme ústní dutinu při
- bolestivých a krvácejících dásních,
teplý odvar držíme po douškách v ústech
- při chrapotu,
- začínajícím kašli,
- bolení v krku,
- obtížném odkašlávání,
- zánětu dásní,
- otoku dásní
- a při aftech v ústech.
Žvýkámepři bolení zubů, se dá žvýkat bezová větvička
Obklady:
Obklady z teplého odvaru přikládáme též na
- vnější otoky (např. po vytržení zubu – ve směsi s heřmánkem)
Čaj z listů (nálev):
- čistí krev,
- je močopudný
- a projímavý.
Může se užívat jen dva měsíce!
Tinktura
- se užívá 3x denně 8 kapek při
- svalovém a kloubovém revmatizmu,
- nadměrném pocení,
- při suchých sliznicích v nose (zejména po probuzení),
- akutní rýmě,
- křečích v oblasti hrtanu,
- při nadměrném vylučování moče,
- bolestech kloubů a svalů,
- zánětech a zahlenění horních cest dýchacích,
- horečnatých onemocněních z nachlazení
- a astmatu bronchiale.
Obklady z listí (černý bez):
Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na
- bolestivé záněty kloubů,
- znehybněné klouby,
- na končetiny postižené revmatizmem.
Bezinkový ocet:
Používáme k obkladům a k masírování
- únavou namožených údů
- bolestivých údů.
- Jedno až dvě květenství naložíme do 1 litru octa a necháme stát 14 dní na slunci. Potom slijeme a procedíme.
Bezinky jsou velmi zdravé pro obsah minerálů a vitaminů.
Bezinková nesvařená šťáva:
Pronikavé úspěchy černých bobulí, mě utvrdily v názoru, že černý bez, zvláště čerstvá nesvařená šťáva z plodů, má v sobě protizánětlivý analergický faktor.
Tento přírodní lék doporučuji jako pomocnou léčbu
- při bolestivých zánětech trojklanného nervu
- a sedacího nervu (ischias).
- Hojný vitamín C2 chrání proti
- zápalu plic
- V bezinkách byla nalezena i látka
- snižující krevní cukr.
Nejjednodušší a přitom dosud nejúčinnější způsob výroby a užití je následující:
Z košíku natrhaných plodů vytlačíme dřevěným lisem (šťáva nesmí přijít do styku s kovovými předměty, jako je masový strojek) nebo prostě v čistém šátku pouhým tlakem rukou šťávu, které mají dozrálé plody velké množství. Do půllitrové láhve vlijeme 50 ml čistého lihu nebo 100 ml rumu, brandy či vodky, na hrot nože Petolu (benzoanu sodného nebo kyseliny benzoové) a ostatek dolijeme čistou (možno-li přefiltrovanou šťávou). Takto připravená tekutina vydrží v chladu uložena až do příští úrody plodů. Benzoan a líh (v jakékoliv výše jmenované podobě) zesiluje účinek a činí šťávu stravitelnější. Při potížích (speciálně bolestivý zánět trojklanného nervu a ischias) se užívá po jídle 3x denně 1 lžíce, je-li připraveno s lihem nebo 4 lžíce s ostatními destiláty. Je dobré zajíst kouskem suchého chleba.
Je-li šťáva užita nalačno nebo ve větším množství, může vyvolat žaludeční odpor, nechutenství, vyjímečně i zvracení či průjem.
Podle potřeby se užívá 5 až 14 dní.
Bylinář Pavel
Bezinková povidla:
Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech
- neuralgiích,
- ischiasu,
- zánětu trojklaného nervu,
- zánětu mezižeberního nervu ,
- neuralgických bolestech hlavy ,
- revmatizmu
- a proti zácpě.
- Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pozor aby se povidla nepřipálila - zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem nebo je normálně zavaříme a uložíme. Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.
Bezinkový diabetický rosol:
Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.
Bezinkové víno:
Do 1 l bílého vína dáme 100g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii. V Itálii se bezinkovou šťávou falšovalo portské víno, které bylo vlivem toho velmi léčivé, a tím se prý přišlo na účinky bezových drog.
Domácí bezinkové víno:
Celé bezinkové plody otrháme, necháme očištěné asi 2 dny odležet, pak obereme ze stopek, dáme do 4 litrové láhve od okurek, ovážeme papírem, ten propícháme a necháme asi 4 dny stát. Pak propasírujeme a přidáme 900g cukru. Šťáva se svaří a víno je hotové.
Bezinkové víno z povařených bezinek:
Bezinky na vodní lázni povaříme a vylisujeme šťávu. Na litr šťávy dáme litr vody, 500g cukru a 10g kvasnic. Vylisované zbytky bezinek můžeme ještě jednou vyluhovat jedním litrem vody, do které dáme ještě 250g cukru a přidáme do moštu. Kvašení trvá asi 14 dnů a potom lze víno stočit. Je-li bezinkové víno dobře prokvašené a všechen cukr je zkvašený na líh, je takové víno vhodné i pro nemocné cukrovkou.
Bezinkové portské víno:
- 5 l bezinkové šťávy,
- 2,5 - 3 kg cukru,
- 3 hřebíčky,
- 2 zrna nového koření.
Vše se krátce povaří a dolije do 10 litrů převařenou vodou. Potom přidáme jeden balíček živné soli a 2 balíčky vinných kvasinek značky Portské. Necháme 48 hodin předtím zakvašené ve šťávě či v moštu. Víno necháme pod kvasnou zátkou zkvasit. Po bouřlivém kvašení přetočíme, necháme znovu kvasit a ještě několikrát přetočíme. Pravidelně doléváme.
Vermutové bezinkové víno:
- Do 10 litrů bezinkového portského vína stočeného po prvním bouřlivém kvašení přidáme
- kůru z jednoho pomeranče,
- 5g pelyňku,
- 2g hořcového kořene,
- 1g koření anděliky,
- 3 hřebíčky,
- 2 zrna nového koření,
- 1g listu máty peprné,
- 1g listu meduňky,
- 1g celé skořice,
- 3g puškvorce,
- 1g fenyklu nebo jiné vermutové aromatické koření.
- Přidáme ještě 1000g cukru a jedny kvasinky Portské. Po skončení kvašení přetočíme a můžeme přisladit podle chuti.
Šťáva a likér z bezinek:
- 2 litry černých kuliček bezinek,
- 1 litr vody,
- 1 kg cukru,
- 2 sáčky vanilkového cukru,
- 4 lžíce odvaru černé kávy,
- 1 dl rumu.
Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé. Uvaříme je v 1 litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5 minut, přidáme vanilku a nakonec 4 lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum. Pro labužníky získanou šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1:1.
Tento likér prý chutná velice ženám.
Babiččin bezinkový likér:
Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citrónovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10g hřebíčku a svaříme jej s 500g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu). Výsledný likér má mít asi 20% alkoholu.
Med z květů černého bezu:
- 25 květů z černého bezu,
- 1 velký citrón,
- 1 litr vody,
- 1 kg krystalového cukru.
Citrón dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme a odstřiháme velké stonky. Květy spolu s oloupaným citrónem povaříme 20 minut v litru vody, potom směs odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodiny. Druhý den vše přecedíme přes plátno a vymačkáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Med ochutnáme a podle chuti ještě můžeme přidat citrón. Horký med plníme do sklenic.
Polévka z květů černého bezu:
Očištěný, opláchnutý květ vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zašleháme žloutky. Jako vložka se podávají sněhové noky.
Bezinky jako borůvky - džem:
- 2 kg jablek,
- 1 kg bezinkových bobulek,
- 0,8 kg krystalového cukru,
- 30 g kyseliny citrónové, případně šťáva ze dvou citrónů,
- 1 - 2 dl rumu.
Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme. Přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Tento džem je výborný na omelety.
Řízky z bezinek - kosmatice:
- 3 vejce,
- trochu soli,
- trochu vegety,
- 2-3 lžíce mléka nebo smetany,
- hladká mouka podle potřeby.
Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu. Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety. V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.
Upozornění
Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře. Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky. Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.