16. Zmrazené potraviny
Zatím co se horkem při vaření a zpracovávání potravin zničí živý element v ovoci, zelenině, ořechách atd., není tomu tak při zmrazení.
Rychle zmrazené, čerstvé a na stromě uzrálé potraviny, zachovávají dočasně princip života v nezmenšené formě a jejich výživná hodnota zůstává nedotčena, neporušena.
Rozmrzlé potraviny se ale kazí daleko rychleji než syrová zelenina a ovoce ze zahrady nebo z trhu. Uchovávejte rozmražené potraviny při 1°C až 3°C, jestliže nebyly déle jak 10-15 minut zahřáté na pokojovou teplotu.
Rychlé zmrazení má velké výhody před ostatními konzervačními metodami. Potraviny mohou být uschovány ve zmrazeném stavu po mnoho měsíců, aniž by ztratily výživnou hodnotu nebo se zkazily, za předpokladu, že se zmrazí rychle za dostatečně nízké teploty.
Mnoho ovoce je před zmrazením v továrnách slazeno a zelenina solena. Dávejte na to pozor, neboť cukrem se ztrácí výživná hodnota a ovoce reaguje potom v těle kysele, zatím co sůl ruší zažívací proces.