Kurkuma
Kurkuma
Curcuma longa L.
Toto koření se původně používalo spíše jako léčivo a barvivo. Rostlina patří mezi rostliny zázvorovité.
Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Toto lidskému zdraví neškodné barvivo je podstatnou částí oddenků i zduřelých kořenů. Používá se k barvení potravin i k barvení látek, dřeva a pod. Barvivo je ve vodě nerozpustné, rozpouští se v tucích a alkoholu.
V lidovém lékařství se odvar používá jako stomachikum, při chorobách ledvin a žlučníku. Zevně se používá jako dezinfekční roztok.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Pro svou význačnou chuť a vůni se kurkumy používá jako koření při přípravě ostrých omáčce, přidává se do hořčice, používá se dále k přípravě tekutého koření - worchestrové omáčky a nejrůznějších druhů koření kari.