11. Vazivo a vitamin C
Střevní výplachy nejsou v žádném případě „všelékem“. Odpadové látky, které se přirozeným způsobem shromažďují v tlustém střevě a kterým se dovoluje zůstat zde déle než je nutné, podléhají, podle přírodních zákonů, kvašení a hnilobě. Zanedbáme-li udržovat tlusté střevo v čistotě, vytvoří se v něm úrodná živná půda pro patologické (nemoc způsobující) bakterie, předchůdce potíží a nemocí.
Jak je udáno na diagramu o léčbě tlustého střeva, reagují různé části těla citlivě na potíže, které jsou v určitém úseku tlustého střeva způsobené nahromaděním odpadů a tento úsek odpovídá oné části těla. Existuje však mnoho jiných, důležitých faktorů, které by mohly zhoršit potíže, aniž by měly něco společného s tlustým střevem.
Podívejte se třeba na vazivo našeho těla. Je to jakýsi cement poutající jednu tělní buňku ke druhé a tvořící každou částečku tkání našeho těla - stěny cévní, nervové pochvy, stěny lymfatických cév atd. Vazivo drží mimoto různé orgány a žlázy našeho těla na jejich správném místě. Když oslábne vazivová tkáň kolem ledviny, vznikne „bludná ledvina“, když se stane totéž v krajině dělohy, dojde k výhřezu. Tak je to v celém těle. Vazivo je pro naše tělo tak důležité, že každá jeho slabost vede k potížím.
Oslabení cévní stěny vede k jejímu rozšíření, k výduti (aneurysma), stejným způsobem může dojít k tvorbě vředu - téměř všechno je možno.
Očista tlustého střeva nemůže odstranit takové poruchy vaziva, protože jsou zcela závislé na neustálém přívodu vitaminu C.
Vitamin C (kyselina askorbová) je jedna ze substancí, kterou si tělo samo nedovede vyrobit, musí se dodávat potravou. Kyselina askorbová se skládá z šesti atomů uhlíku, osmi atomů vodíku a šesti atomů kyslíku - vzorec zní C6H8O6.
Vitamin C je v rozdílných množstvích obsažen v mnoha ovocných plodech, salátech a zelenině. Nejvíce vitaminu C má třešeň - acerola, šípky, na stromech uzrálé grepy, pomeranče a citrony, quaven, kiwi, paprika, růžičková kapusta, listy hořčice, pampeliška a listy tykve. Čerstvá zelenina, saláty a ovoce mají rozličné množství vitaminu C.
Nedostatek vitaminu C může mít mnoho negativních účinků, například špatné hojení ran, oslabení kostí, kdy se kosti snadno lámou a nehojí za přiměřenou dobu.
Kyselina askorbová je pro zažívací proces, pro dokonalé spalování potravy, důležitým redoxsystémem (Redoxsystém je chemický systém ve kterém probíhají oxidační a redukční reakce vedle sebe a stojí spolu v rovnováze). K tomu je potřeba také dostatečného zásobení uhlíkem, nutným ke stavbě aminokyselin a jiných substancí, a k udržení hladiny vitaminů C v těle.
Je mnoho nemocí, které jsou buď přímo nebo nepřímo zaviněny nedostatkem vitaminu C, nebo u kterých je tento nedostatek spolupříčinou.
Je tedy zřejmé, že střevní výplachy nejsou jedinou odpovědí na naše problémy. Vitamin C hraje stejně důležitou roli a jeho nepřetržitý, denní přívod je nutný. Abychom ho zajistili, měli bychom považovat čerstvou zeleninu, saláty, ovoce a jejich čerstvé šťávy za absolutní nezbytnost, chcete-li si získat nebo zachovat dobré zdraví a jestliže vám záleží na tom, žít dlouho bez senility.
Připouštím, že existují období a okolnosti, za kterých se kyselina askorbová potřebuje rychle a naléhavě. V takových případech nám přichází na pomoc věda a umožní nám pokrýt zvýšenou potřebu. Za takových okolností by bylo nerozumné této možnosti nevyužít. Nesmíme však zapomenout, že umělé produkty nejsou stejně hodnotné s přírodními a jejich účinek je menší.
Kyselina askorbová je substance, bez které se tělo neobejde. Neexistuje nebezpečí, že bychom některý den přijali příliš mnoho vitaminu C, pokud ho dostáváme v přírodní formě (ovoce, zelenina, salát) během celého dne. Velké množství vitaminu C v tabletkách může však způsobit škody! Je-li dosaženo množství, které tělo potřebuje a toleruje, oznámí nám příroda hrozící předávkování lehkým průjmem.
Jestliže teď víme, že si naše tělo neumí samo vyrobit vitamin C, aby předcházelo škodám, musí nám být jasné, že by bylo bláznivé úmyslně se postit déle než 6 - 7 dní. Dlouhé postní kůry odpírají tělu potraviny, které dodávají vitamin C. Může to vést k degeneraci vaziva a škodit nervům a svalům. Nemoci vznikající nedostatkem určitých potravin, tedy jednostrannou výživou, se nemusí projevit během měsíců nebo let. Dlouhodobými účinky dochází na příklad k předčasné senilitě, osteoporóze, Parkinsonově chorobě a mnoho jiným utrpením.