Endivie - štěrbák
Endivie - štěrbák
Endivie - štěrbák je společně s ostatními druhy čekankových rostlin cennou součástí salátů. Jsou mírně nahořklé, a tím povzbuzují sekreci slin. Protože endivie povzbuzuje i vylučování žluče, pomáhá tím čistit játra. Provokuje k činnosti i slezinu. Obsahuje 80% vody, a protože její vláknina je tuhá, musí se dobře pokousat.
Šťáva z endivie je užitečná pro zrakový orgán především tehdy, je-li přidána ke šťávě z karotky, celeru a petržele.
Je bohatá na draslík, sodík a fosfor. Znal jsem mnoho případů, kdy lidé s očními problémy po několika málo měsících mohli zahodit brýle, jestliže pili tyto šťávy pravidelně. Poznamenal jsem si dokonce případ jedné paní, více jak dva roky slepé, které se během několika málo měsíců tak zlepšil zrak, že četla noviny lupou. Pila denně zmíněnou šťávovou směs a jiné syrové šťávy a změnila svoji výživu. 19