Bobkový list - vavřín
Bobkový list - vavřín
Laurus nobilis L.
Jako koření se používají dnes pouze sušené listy, které mají specifické aróma a nahořklou chuť. Obsahují silice, glykosidy a hořčiny, které podporují trávení a chuť k jídlu. Kvalitní bobkový list má být suchý, pružný, světle zelené vyrovnané barvy. Nemá mít šedou nebo hnědou barvu ani skvrny. Dříve se přidával „bobek" - plod vavřínu - do piva.
V dávných dobách byl spíše používán jako magická rostlina, která dokázala přinést lahodné sny, chránila před úderem blesku. Podporuje trávení.
Bobkový list neskladujeme déle než rok, zvláště mletý, máme ho v pevně uzavřených kořenkách ve tmě.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Používá se především ke konzervaci ryb a masa při nakládání zeleniny, hub, okurek, k aromatizaci octa, do směsí koření při výrobě lahůdkářského zboží, při úpravě zvěřiny, při opékání masa na rožni (grilování), k aromatizaci omáček se smetanou, tvoří součást koření do polévek tzv. „bouquet garni“ využívaného ve Francii (bobkový list, petrželka, česnek, tymián).