Anýz
Anýz
Pimpinella anisum L.
Ulehčuje kašel, má vliv na vyměšování žluče, a tím urychluje trávení, podporuje chuť k jídlu. Silice omezuje růst škodlivých baktérií, působí proti tvorbě plynů a střevním katarům. Má účinky proti křečím trávicího traktu a podporuje sekreci žláz.
V domácnosti ho uchováváme v dobře uzavřené kořence chráněné před světlem.
Pro ty, kteří se rozhodli svou potravu nejdříve zničit vařením:
Má nasládlou chuť, používá se do některých druhů chleba, do pečiva, k nakládání červené řepy, do červeného zelí, okurek. Velmi příjemný je v hruškovém a jablečném kompotu (v malém množství lze použít i kousek badyánu). Anýz je možno přidat k dušeným houbám, především k žampiónům (jen několik nažek). Je velmi oblíben v indické a čínské kuchyni, kde se používá do masitých jídel. Vyrábějí se z něho likéry.